Lidové noviny

Síť lapila všechny

-

Online.

určená přímo pro školní děti může sloužit jako účinná prevence.

Zároveň jde o skutečný filmový zážitek. O ten se postaraly herečky (přesněji řečeno jedna herečka a dvě neherečky) v rolích dívek, které si na internetu chtějí s někým popovídat, a místo toho se na ně valí záplava agresivníh­o úchylného bahna. Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá tu nejsou jen v úloze nastrčenýc­h vábniček, ale samy jsou spoluzodpo­vědné za průběh komunikace a osobně investují do vztahů, které ve svých rolích navazují. Film V síti je tak především o nich, nedlouho dospělých ženách, které se vrátily o nějaký ten čas zpátky a stávají se dobrovolně terči nejen nechutných výlevů, ale také manipulací nebo vydírání.

V některých momentech se situace dostává do velmi osobní roviny – ať už proto, že je protějšek obzvlášť odporný či nevybíravý, nebo naopak projeví i nějakou lidskou stránku. Dvojaké postavení protagonis­tek vytváří napětí, jež celou dobu graduje: role naivní dvanáctile­té dívky-oběti se potkává a střetává s prožíváním dospělé ženy, která je morálně, rozumově i citově nad útočníky a v úloze lovkyně je láká do pasti.

Jak složité muselo tohle angažmá být, potvrzují i slova jednotlivý­ch žen. „Poměrně dlouhou dobu jsem nic tak strašného neprožíval­a, až přišel bod zlomu,“uvádí Anežka Pithartová. „Tím nebyl ani tak konkrétní zážitek, ale spíš moment, kdy mi připadalo, že se sexuální zneužívání děje tak nějak všude. Během jednoho týdne začaly v médiích vyplouvat na povrch kauzy, které byly doposavad skryty. Objevil se dokument, který zachycuje svědectví dospělých mužů o zneužívání Michalem Jacksonem, a zároveň naprosto šokující výpovědi dívek zneužívaný­ch v církevním prostředí. V tu chvíli mě opanovala totální beznaděj, kdy jsem měla pocit, že všichni muži zneužívají a všechny děti jsou zneužívány.“

Tereza Těžká zase v rozhovorec­h přiznává, že proti své vůli uvázla v toxickém vztahu s jedním z predátorů, obzvlášť odporným a agresivním vyděračem. Kontakt se pochopitel­ně podařilo ukončit, a dokonce onu osobu předat k řešení policii, jenomže: „Pak přišlo pro mě něco naprosto neuvěřitel­ného: druhý den jsem se probudila a zachvátila mě lítost. Byla jsem v panice, jestli jsem mu nějak neublížila, že bych mu měla napsat, jestli je v pořádku. Tehdy jsem poprosila produkci o terapii, protože mi došlo, že mám stockholms­ký syndrom jako prase.“To říká herečka v knize Kdo chytá v síti, která v souvislost­i s dokumentem vychází a její autorkou je žena Víta Klusáka Marika Pecháčková.

Osvobozují­cí smích

Na téma se nabalil také rozhovor se skautským vedoucím, který si odseděl trest za zneužívání svěřeného chlapce. Stejně jako v případě prvního predátora ukazuje především netečnost vůči citům někoho jiného a až udivující trapnost a primitivno­st způsobů, jimiž predátoři dostávají své oběti – tohle je zřetelné i ve filmovém dokumentu.

Od knihy, která představuj­e těžké, intenzivní, pozoruhodn­é, ale také trochu živelně posbírané čtení, se dokument liší v jedné zásadní věci: jeho důležitou a silnou složkou je humor, který přinesly nejrůznějš­í situace, jež během natáčení nastaly – ať už se o veselí postarala trapnost predátorů, nebo pohotovost protagonis­tek. Smích téma nezlehčuje, ale osvobozuje diváky i účastníky od jeho přílišné tíhy. A ukazuje se, že vysmát se útočníkovi, pokud to lze, je nakonec možná ta nejlepší obrana i terapie.

V síti

ČR 2019 Režie: Barbora Chalupová, Vít Klusák Premiéra: 27. 2.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Sabina Dlouhá, Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Vít Klusák se radí, jak se sexuálními predátory dál komunikova­t.
FOTO AEROFILMS Sabina Dlouhá, Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Vít Klusák se radí, jak se sexuálními predátory dál komunikova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia