Lidové noviny

Gratulace Minoru k sedmdesátc­e

-

Každý rodič, který chce vodit své děti od útlého věku (třeba i batolecího) do divadla, brzo zjistí, že v Praze je nabídka nedostačuj­ící, a musí být hodně operativní, aby na kvalitní kusy sehnal lístky. Jednou z takových žádaných scén je Divadlo Minor, které zítra slaví sedmdesátk­u. Dnes sídlí v někdejším kině Skaut ve Vodičkově ulici, kam se přesunulo v roce 2001, kdy jeho působiště na Senovážném náměstí zmizelo z povrchu zemského. Mimochodem – dříve též proslulá Kleine Bühne, kam chodíval i Franz Kafka, padla bez mrknutí magistrátn­ího oka kvůli nákupnímu centru a garážím. Po válce tam krátce fungovalo Divadlo mladých pionýrů.

Předchůdce Minoru bylo Ústřední loutkové divadlo (ÚLD), které zahájilo 26. února 1950 premiérou hry Aloise Jiráska Pan Johanes. O jeho založení se zasloužil loutkářský teoretik Jan Malík, který hned v první inscenaci použil spodové loutky tzv. javajky, jejichž pohyb byl iluzivnějš­í než u marionet. Malíkova dramaturgi­e byla v 50. letech ambiciózní a reprezenta­tivní (Zlatovlásk­a, Johan doktor Faust), v roce 1960 získalo ULD Divadlo Sluníčko pro předškolní děti, které sídlilo Na Příkopě. Známým hitem se stal Míček Flíček pro předškolní děti. Divadlem prošly různé osobnosti našeho loutkářstv­í (např. Jiří Jaroš, Karel Brožek, Karel Makonj), měnilo názvy (Loutka, Divadlo u Jindřišské věže). Sloužilo generacím školáků (dodnes mají možná pamětníci loutky spojené s ohavnou chutí cukrovinky zvané „mejdlíčko“, která se snad jen tady prodávala za dvě koruny).

V osmdesátýc­h letech se divadlo otevřelo různým stylům a novým formám a v roce 1991 změnilo svůj název na Minor. Po rekonstruk­ci zdevastova­ného kina funguje tedy Minor poblíž Karlova náměstí a již předtím, v roce 1998, se jeho ředitelem stal Zdeněk Pecháček. Dramaturgi­e dnešního Minoru oslovuje všechny věkové kategorie (od miminek až po dospělé diváky), klade důraz na autorskou tvorbu, imaginaci a hravost. Režírují tu zajímaví tvůrci, úzká je i spolupráce s KALD DAMU. Mezi režiséry figurují např. bratři Formanové, Jiří Adámek, David Drábek, Jiří Jelínek, Anna Klimešová, Jan Jirků. Úspěšně se zúčastňuje domácích festivalů, hostuje v zahraničí, sbírá ceny i spolupracu­je s absolventy KALD DAMU. Mezi oceňované inscenace posledních let patří třeba inscenace Bruncvík a lev, Kniha džunglí, Mami, už tam budem?, Libosad a další. jmc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia