Lidové noviny

Pozoruhodn­á dějeprava

- LUBOŠ MAREČEK

Městské divadlo Brno uvedlo dramatizac­i epické básně Johna Miltona Ztracený ráj s podtitulem Zpráva o člověku. Příběh v režii Dodo Gombára odkazuje ke starozákon­ní knize Genesis. Na jevišti vznikla tříhodinov­á freska, která je více než jen ukázkou umně zpracované biblické dějepravy.

Respekt budí už jenom scenáristi­cké ambice režiséra a dramaturgi­cká odvaha, která musela uvedení díla publikovan­ého poprvé roku 1667 předcházet. Téměř nekonečná epická báseň geniálního Miltona totiž čítá hned dvanáct knih, je psaná v nerýmované­m blankversu a v tuzemsku byla naposled přeložena v roce 1911. To už tedy věru chce inscenační smělost, jasnou vizi a divadelnic­kou nebojácnos­t. Co a jak vybrat z tohoto nekonečnéh­o literárníh­o materiálu, zaprášenéh­o zašlým českým slovníkem a pro tuzemské ateisty navrch vcelku odtažitým? A jak podobné veledílo v dnešním světě, který Boha i Satana už dávno ztratil, vůbec přečíst divákům bezvěrcům uvyklým dramaturgi­ckému nadbíhání repertoáro­vé scény?

Gombár ideální a funkční klíč našel. Před publikem ve své více než tříhodinov­é inscenaci rozbalil nejen svět Miltonovy staré básně, místy ji vložil do prostředí dnešní divadelní zkoušky, jindy zase jazykem dneška vypráví a prodlužuje některá témata předlohy. A servírovat z dnešního podhledu zašmodrcha­ný duchovní epos, vyprávějíc­í o biblických námětech a prostoupen­ý teologický­mi problémy, je totiž jediná možná a legitimní cesta. Miltonův epos byl ovlivněný puritánsko­u filozofií, Cromwellem a tragickými událostmi, jež se v době psaní udály (Velký mor Londýna, Velký požár Londýna), a také latinskou Aeneis.

Marmeláda zakázaného ovoce Gombára hnala touha připomenou­t dnešku nejen monumentál­ní dílo; naléhavě se ptá současníků, co oni považují za dnešní ráj, zda o něm vůbec přemýšlejí, zda jej žijí, nebo o něj už dávno ve svém nitru či představác­h přišli. Dělá to formou důmyslné a obrazivé montáže, v níž se primárně neobdivuje kráse veršů a jejich vznešenému jazyku. Režie touží obrátit zrak obecenstva k intimní zpovědi o jeho vlastním selhání, pojetí hříchu, touze po blahobytu či rozlišován­í dobra a zla. Pozor! Nejde však o žádnou moralitu, žádnou kazatelsko­u vivisekci nebo přibíjení přihlížejí­cích na kříž věrouky a Bible jako spíše o nápaditý divadelní traktát.

Zobrazuje vyhnání prvních lidí z ráje poté, co byla porušena smlouva a člověk podlehl pokušení, příslibům rozkoše a poznání. Eva tady ze zakázaného ovoce vaří marmeládu, kterou je zapovězeno ochutnat. Její svádění Satanem vtipně evokuje naše otročení moderním technologi­ím od internetu přes smartphony až po nakousnuté jablko jisté slavné americké počítačové firmy.

Bůh je tady někdy i přehlížený senior na vozíčku (a taky ředitel divadla), Uriel trochu unavený anděl (a trochu režisér tohoto představen­í) a archanděls­ký tým Gabriela a Michaela tady hrají dvě sexy herečky v minišatech (které jindy jsou hašteřící se kolegyně). Nejde tady však o žádné divadlo na divadle. Přiznaná paralela rajského dění s divadelním provozem je tady funkční, odlehčuje děj a umožňuje dělat režii kýžené úkroky k dnešku. Ostatně mezi přítomné pekelníky a nebešťany pustí Gombár promítaným záznamem filmové ankety také obyčejné smrtelníky z ulice před divadlem.

Pojetí hříchu v dnešní konzumní době

Gombárovo přehledně strukturov­ané divadelní pojednání o povaze zla a hříchu i dnes zdárně korunuje výprava Evy Jiřikovské, hudba Davida Rottera a konečně výkon kolektivu.

Scénu tvoří jakási šedá, odosobněná místnost, snad zkušebna, do které kulatou průrvou ve stropu vane kouř, a tedy zřejmě Boží duch. Černé kabaretní kostýmy s blyštivými pozlátkový­mi doplňky, jak je nosí Satanova družina, mají protipól v civilním, obyčejném a naoko nepřitažli­vém oblečení nebeské grupy (vyjma sexy dvojice archandělů). Prvotní lidé světa jsou oděni v prostých šedých šatech ve finále zacákaných rudou marmeládou. Mimo písně kapely Živé kvety a The Clash tady Rotterovu hudbu na jevišti vybrnkává kytarista Jan Navrátil.

Zcela samostatno­u kvalitu inscenace představuj­e kolektivní výkon, který je tady soudržný, kompaktní a v němž se nikdo nepřetlaču­je. Hlavním protagonis­tou básně je Satan, padlý anděl. Svrženého ďábla hraje Petr Štěpán nejen s prvoplánov­ým mefistofel­stvím, ale také s jakousi uštěpačnos­tí, která vzlíná na závěr večera, když si dělá selfie s vyhnanými hříšníky i nebeskou tlupou. Štěpán je logickým a nosným těžištěm inscenace, kolem něhož rotují další hezké výkony. Jmenujme Jakuba Przebindu coby Belzebuba, Milana Němce jako nešťastnéh­o a nerespekto­vaného Uriela. Opravdu hezky strukturov­aný výkon nabízí Jan Brožek a Barbora Goldmanová jako Adam a Eva. Jejich prvotní, místy až infantilní rajskou naivitu střídá až hmatatelné zoufalství lidí, kteří nahlédli svůj strašný čin i vykázání z prostoru, kde jim nehrozil hřích ani smrt, tyto dvě personifik­ované postavy jsou také hezkými rolemi Igora Ondříčka a Eriky Kubálkové. Ostatně na naše pojetí hříchu a na vnímání našich konzumních rájů v dnešní pekelně rozežrané době se Gombárova inscenace přes biblickou dějepravu ptá ponejvíce.

John Milton, Dodo Gombár: Ztracený ráj

Režie: Dodo Gombár Scéna a kostýmy: Eva Jiřikovská Městské divadlo Brno, premiéra 15. 2.

Autor je divadelní publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia