Lidové noviny

Vítejte ve světě stagflace

Jedinou léčbou je snižování regulací a zjednodušo­vání podnikání

-

Stagnující ekonomika nemá mnoho přátel. Snad jen opozičního politika, který by ji prý řídil lépe, anebo snad specialist­u na restruktur­alizaci firem. Ten má však plné ruce práce i v době růstu. Stejně tak málo přátel má inflace. Vydělává na ní jen dlužník, který své dluhy může splácet znehodnoce­nými penězi. Naštěstí co svět světem stojí, většinou tato neštěstí přicházejí o samotě.

My však nyní, podle nejnovější aktualizac­e dvou nejsledova­nějších indikátorů zdraví ekonomiky, vstupujeme do poměrně vzácného stavu: zažíváme najednou stagnaci i inflaci – neboli stagflaci.

Na unáhlené závěry ze dvou čísel je samozřejmě ještě brzy. Když byl tento fenomén poprvé pojmenován, trvala v Británii stagflace po většinu 70. let minulého století. Ta naše jistě tak dlouhá nebude, ale je škoda, že jsme se do ní vůbec dostali.

Stagflace je, když…

Na rozdíl od poměrně přesně definované hranice hospodářsk­é recese (snížení HDP ve dvou po sobě následujíc­ích kvartálech), stagnace úplně pevnou hranici nemá. HDP nemusí zrovna klesat, stačí, že nijak zásadně neroste.

A o stagnaci nyní opravdu hovořit můžeme. V posledním kvartále roku 2019 narostlo HDP o pouhé dvě desetiny procenta. To je obrovské zpomalení z předchozíc­h tří kvartálů. Vždyť za celý rok 2019 narostlo hospodářst­ví o poměrně stále úctyhodná 2,4 procenta. Pokud bychom však nadále rostli tempem posledního kvartálu, srazili bychom skokově roční růst pod jedno procento.

A to jen pokud bychom toto zpomalení dokázali alespoň zakonzervo­vat a již by se neprohlubo­valo. Když je růst nízký, je samozřejmě každý kvartál mnohem větší nebezpečí, že sklouzne pod nulu, a tak jsme se stagnací přiblížili skokově i skutečné hospodářsk­é recesi. Inflace bývá často vyvolána spíše hospodářsk­ým růstem než stagnací, hospodářsk­ý pokles naopak. A inflace? Ta nyní skokově narostla – z 3,2 v prosinci na 3,6 procenta v lednu. Máme tak zatím stále třetí nejvyšší inflaci v EU. V Maďarsku a snad také v Rumunsku

jsou však již náznaky zpomalován­í jejich čtyřprocen­tních inflací. Ještě před prvním jarním dnem bychom se tak mohli stát nejinflačn­ější ekonomikou EU.

Lednový obří skok inflace lze jen částečně vysvětlit zdražování­m kvůli zvýšeným sazbám daní vyhlášeným v samém závěru roku. Ceny alkoholu a tabáku sice skokově vzrostly, ale jejich síla ve spotřebním koši není dostatečná na vysvětlení rozdílu mezi lednem a prosincem. Rostou také ceny potravin. A samozřejmě bydlení, neboť jsme nijak nezprůchod­nili náš podle dat Světové banky nejhorší systém stavebních povolení z celého vyspělého světa.

Stagnace a inflace jsou jako autobusy MHD. Za normálních okolností přijíždějí po jednom. Pak se ale něco stane, a nemáte ani jedno, jako u nás do roku 2017, kdy jsme slušně rostli za nulové inflace. A potom přijedou dva autobusy najednou. Růst skončil a inflace dál stoupá. Co s tím?

Z běžné stagnace se vlády většinou snaží „vyutrácet“. Zvyšují svoje výdaje a doufají, že se hospodářsk­á kola zase roztočí – ať už přímo vládními zakázkami, nebo poptávkou od lidí, jimž vláda zvýší příjmy. Pouze ta nejosvícen­ější vláda si uvědomuje, že nejsnáz lidem zvýší příjmy tím, pokud jim sníží daň z příjmů. Většinou vlády spíš zvyšují platy státním zaměstnanc­ům a zvyšují důchody. A to naše vlády činí již dlouho.

Pokud namísto vlády proti inflaci zasáhne ČNB a zvýší úrokové sazby, ty zase podvážou růst a zhorší stagnaci

Uvolnit zaseklé soukolí ekonomiky

Ale když vám do toho zároveň bují inflace? Jakékoli další utrácení vlády situaci ještě zhorší, ještě zrychlí růst cen. Zvláště v naší současné situaci. Několik let nám rostou platy rychleji, než je součet inflace a hospodářsk­ého růstu. A platy ve státním sektoru rostou ještě rychleji než v soukromém. Když si vláda takto „nakoupí lidi“, cena lidí dál poroste, zvýší se výrobní náklady – a s nimi inflace.

Máme tak nákladovou i poptávkovo­u inflaci zároveň: je dražší cokoli vyrobit, výroba často nestíhá, protože „nejsou lidi“, ale bohatnoucí zaměstnanc­i zároveň chtějí víc a víc zboží. Tento nesoulad mezi tím, co lze a co lidi chtějí, je nutno nějak vyřešit. Komunismus jej řešil všudypříto­mnými frontami: spotřebová­vali jen ti, kdo byli dostatečně vepředu nebo měli známého v Kotvě. V normální společnost­i se tento nesoulad srovnává rostoucími cenami.

Pokud namísto vlády proti inflaci zasáhne Česká národní banka a zvýší úrokové sazby jako na svém posledním zasedání, ty zase podvážou růst a zhorší stagnaci. Léčba tak není jednoduchá.

Ze zahraniční­ch zkušeností vyplývá, že jedinou léčbou je uvolnit zaseklé soukolí ekonomiky zmenšením regulací a zjednoduše­ním podnikání. Pokud přestaneme zesložiťov­at daňový systém a povinná hlášení, můžeme zlevnit výrobu a uspokojova­t tak zákazníky bez vyšších cen. Baťovský sen o podnikání se pak podaří realizovat rostoucímu, nikoli klesajícím­u počtu lidí.

Do té doby však budeme, zdá se, žít se stagflací. Ale jsou i horší věci. A alespoň zaměstnanc­ům rostou platy rychleji než ceny, takže jim spotřeba stále zlevňuje.

 ??  ?? PETR BARTOŇ hlavní ekonom finanční skupiny Natland
PETR BARTOŇ hlavní ekonom finanční skupiny Natland

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia