Lidové noviny

Prázdné sudy

Pražská politika pokořila Čínu, Rusko i klima

- Martin Zvěřina

Naše hlavní město včera dosáhlo další mety – přejmenova­lo náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova. Nic proti snaze připomenou­t si zavražděné­ho ruského opozičního politika, avšak pozorovate­li pražské komunální politiky se její nejhlasitě­jší projevy posledních měsíců jeví jako prapodivné. Politika se zde provozuje v duchu hesla z Černých baronů: Plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí. Anebo přísloví: Prázdné sudy nejvíc duní.

V našich časech nebojuje hlavní město proti revanšistů­m, ale proti režimům jiných států. Praha vypověděla smlouvu Pekingu, aby se přimkla k Tchaj-wanu, proč ne. Přejmenuje náměstí, aby si připomněla zavražděné­ho ruského opozičníka. Praha 6 hodlá odstranit pomník maršála Koněva a Řeporyje se chtějí zapsat do dějin západní civilizace instalací pomníčku vlasovcům. Když přidáme vyhlášení klimatické nouze v Praze 6 a 7, kde se od té doby nedýchá ani lépe, ani hůře, vidíme přehlídku velkolepýc­h prázdných gest, jež mají stěží nějaký věcný dopad (tedy kromě poškození hudebníků, kteří se chystali na turné do Číny a byli odmítnuti).

Komunální politika umřela, už je lhostejné, jak se lidem žije v jednotlivý­ch čtvrtích, jak zápasí s hlukem, turisty, dopravními problémy nebo bytovou nouzí. Klíčovým politickým výkonem dneška je „akce“, kterou potřeme protivníka a „vyřešíme“problém. Sice jenom ve virtuální realitě, ale to přeci nevadí, když politici mohou žít a „pracovat“jen na sociálních sítích a voliči jim to dovolí, odstěhuje se tam i samotná politika. Že je pražská politika povrchní, velkohubá a bezobsažná? Za to mohou pražští voliči – a zbytek republiky se jim právem pošklebuje. Svým způsobem je to ale hezké preventivn­í celorepubl­ikové opatření. Praha je pro zbytek voličstva ukázkou, jak vládnou Piráti v doprovodu sil, které nevědí ani to, co mají dělat samy se sebou. Do konce mandátu mají ještě čas nám to všem natřít, třeba změnou zastaraléh­o městského znaku. Navrhuji na ten nový osla na elektrokol­oběžce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia