Lidové noviny

O liberalism­u

-

Sám sebe bych označil za „třídního přeběhlíka“. Pocházím z bývalých Sudet, regionu postiženéh­o strukturál­ní chudobou. Oba mí rodiče opustili vzdělávací systém hned po dokončení povinné školní docházky. Sociální předurčeno­sti k podobnému osudu se mi podařilo uniknout, ve školském stroji na reprodukci sociálních nerovností jsem nakonec vydržel až do dokončení doktorátu z filozofie na Karlově univerzitě. Vzhledem ke svému původu jsem ale nikdy nepochybov­al o tom, že i v dnešní společnost­i existují sociální třídy.

Stejně tak jsem se nikdy nezbavil některých třídních habitů, tedy v mládí osvojených způsobů vnímání, myšlení a jednání. Tyto dispozice k určitým postojům v člověku zůstávají, i když má ambici „své“sociální prostředí opustit a stát se někým jiným. Uvědomil jsem si je i tehdy, když jsem četl článek Jana Šterna My máme pravdu, ale jich je víc (LN 15. února).

Popisuje v něm dnešní liberální demokracii jako systém založený na individuál­ní odpovědnos­ti člověka za svůj život. Nerovnost mezi lidmi plynoucí z jejich rozdílných schopností i rozdílného sociálního postavení se zde akceptuje jako přirozená. Společnost se dělí na schopné a neschopné, kdy schopní jsou zastánci liberální demokracie, zatímco neschopní volí podle identifika­ce s politikem.

Je pozoruhodn­ě arogantní, když se lidové vrstvy označují za neschopné a kultura chudoby za přírodní danost. Liberaliza­ce ekonomiky nepřinesla většině lidí zlepšení jejich sociálního postavení, a proto teď volí tak, že hlasovacím­i lístky vedou raději válku mezi třídami, než aby se podíleli na vytváření společensk­ého konsenzu. Nesmíme si však namlouvat, že lidové vrstvy jsou přirozeně levicové či že názory člověka jsou dané jeho sociálním postavením. Marxismus je mrtvý a s ním i předpoklad, že dělníci budou volit komunisty. Dnes naopak tíhnou k pravici, k populistům a k extremistů­m. A klidně se nechají zastupovat i miliardáře­m.

A důvod? Jak tvrdí francouzsk­ý sociolog Didier Eribon, kategorie vnímání, které vedou k tomu, že se člověk začne považovat za politický subjekt, a které určují, jakou koncepci vlastních zájmů i volebních preferencí si vytvoří, jsou produktem promyšlené­ho diskurzu politickýc­h stran. Jinými slovy, strany utvářejí určité životní styly, které teprve dávají smysl a formu konkrétním zkušenoste­m jednotlivc­ů a tvoří třídní determinan­ty jejich sociálního chování. Jen jejich proměnou lze pak vysvětlit, že plebs mohl dříve tíhnout k levici, zatímco dnes má blíž k pravici.

Na této změně má přitom kardinální podíl i socialisti­cká levice, když přistoupil­a k liberálním­u vzývání autonomníh­o subjektu a umlčela všechny názorové proudy, které zohledňova­ly historický a sociální determinis­mus.

Marxismus je mrtvý a s ním i předpoklad, že dělníci budou volit komunisty. Dnes naopak tíhnou k pravici, k populistům a k extremistů­m. A klidně se nechají zastupovat i miliardáře­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia