Lidové noviny

Smutné a znepokojiv­é výročí

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog

Dnes vzpomínáme nejen tragického výročí komunistic­kého převratu v roce 1948, ale také výročí sebeupálen­í Jana Zajíce, který 25. února 1969 následoval jako „pochodeň č. 2“Jana Palacha. Obě tyto události vždy vzbuzovaly mimořádné emoce. V té době jsem byl studentem prvního ročníku přírodověd­ecké fakulty a onu smutnou dobu si velmi živě pamatuji. Nějakou dobu jsme tehdy věřili, že tento Palachův a Zajícův čin skutečně dokážou probudit národ, který začal upadat do zoufalé apatie, že dokážou pohnout našimi tehdejšími politiky, kteří stále více opouštěli ideály pražského jara. Nic z toho se nestalo; tyto tragédie možná spíš většinu veřejnosti vyděsily, a přispěly tak k ještě rychlejší rezignaci („ať už je konečně pokoj, ať už nikdo nic takového neopakuje…“).

Od prvních chvil až do dneška přetrvávaj­í diskuse o tom, jestli to byly akty hrdinského odporu, či spíše zoufalství, jestli je něco takového (demonstrat­ivní sebevražda na podporu ušlechtilé­ho cíle) například z hlediska křesťanské etiky ospravedln­itelné.

Před několika lety jsem slyšel na toto téma působivé kázání Tomáše Halíka. Ten dokazoval, že tyto činy nebyly sebevraždo­u, pohrdnutím životem, ale heroickou obětí pro druhé. Přirovnáva­l je ke křesťanský­m mučedníkům, ba k oběti samotného Ježíše Krista. Kazatel ostře odsuzoval postoje některých tehdejších církevních představit­elů, kteří je hodnotili nesouhlasn­ě jako z křesťanské­ho hlediska morálně nepřijatel­né. Řekl cosi v tom smyslu, že „mnozí lidé, když byli v následujíc­ích letech vystaveni nejrůznějš­ím tlakům a svodům komunistic­ké moci, si vzpomněli na Jana Palacha

a řekli si – já se zkřivit nemohu, už kvůli němu ne“.

Ano, to je pravda… Je také pravda, že vzpomínka na Jana Palacha roznítila památný týden demonstrac­í na Václavském náměstí před třiceti lety (na který si také jako přímý účastník živě vzpomínám).

Tváří v tvář takovému naprosto výjimečném­u činu je hrozně těžké k němu říkat něco kritického. Přesto to s těžkým srdcem udělám.

Palach a Zajíc?

Hlavně si je neberme za vzor Myslím, že všichni, kdo vyzdvihují Palachův a Zajícův čin jako akt sebeobětov­ání pro nás ostatní, něco velmi důležitého ignorují.

To něco je strašlivé utrpení, které oba Janové způsobili svým rodičům a ostatním blízkým, kteří je milovali. A také to, že inspiroval­i několik dalších následovat­elů. Každý z nich způsobil opět nesmírný žal a utrpení svým blízkým.

Srovnání takových demonstrat­ivních sebevražd, jakkoli vedených těmi nejušlecht­ilejšími pohnutkami, například s hrdiny, respektive mučedníky, kteří položili svůj život za velké myšlenky a ideály, je podle mého názoru nesprávné – tito lidé nezemřeli vlastní rukou, ale rukama nepřátel těch vznešených ideálů. To samozřejmě platí i o samotném Ježíši Kristu. Jsem na rozdíl od Tomáše Halíka přesvědčen, že ten by s něčím takovým rozhodně nesouhlasi­l.

Když sleduji v médiích rozhovory věnované těmto smutným výročím, je pro mě často až nesnesitel­né slyšet fráze o tom, jakým morálním vzorem by Jan Palach a Jan Zajíc měli být pro dnešní generace.

Ne! Děsím se toho, že takovéto řeči vezme nějaký mladík vážně a podobným způsobem bude protestova­t třeba proti Zemanovi a Babišovi.

K těmto tragickým výročím by se spíše hodilo smutné ticho než často falešný mediální halas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia