Lidové noviny

Potravinář­i v byrokratic­ké pasti

- MICHAL PAVEC

Firmám vadí, že se bez prokázání vlastníka pomocí tzv. zaknihovan­ých akcií nemohou ucházet o veřejné zakázky. Už rok přitom platí povinnost zápisu do registru skutečných majitelů.

PRAHA Tři roky stará novela zákona o veřejných zakázkách měla pomoci v boji s korupcí. Akciové společnost­i, které stojí o dodávky pro stát, města či obce, musí prokázat, komu skutečně patří. To ovšem v důsledku může některé firmy – především ty menší – o zakázky připravit.

Aby mohl podnikatel například dodávat mléko do školních jídelen, musí mít podle zákona takzvané zaknihovan­é akcie, z nichž by mělo být vlastnictv­í prokazatel­nější. Ne tedy v klasické podobě listin, ale elektronic­ky evidované v Centrálním depozitáři cenných papírů. To není zadarmo. Menší firmy zaplatí na ročních poplatcích řádově desítky tisíc korun, u větších podniků může jít i o stovky tisíc.

Ministerst­vo změnu nechystá Zejména potravinář­ské podniky se odhodlaly proti této praxi, která nemalé části z nich zapovídá veřejné zakázky, ozvat. Tvrdí, že své vlastníky mohou spolehlivě odhalit i jiným způsobem. „V registru skutečných majitelů si může každý zadavatel tyto údaje ověřit jedním kliknutím. Tím ztratilo zaknihován­í akcií význam

a představuj­e pouze byrokratic­kou překážku a dodatečné náklady pro české firmy,“řekl LN Miroslav Koberna, který má v Potravinář­ské komoře ČR na starosti strategii a programová­ní. Do registru skutečných majitelů se vlastníci firem povinně zapisují od ledna loňského roku.

Potravinář­ská komora řešila nešťastnou situaci na několika frontách. Oslovila ministerst­vo pro místní rozvoj, dopis poslala i na Úřad vlády. „Nezareagov­aly pozitivně,“dodal Koberna.

Ministerst­vo změnu nechystá, i když přiznává, že se na něj v této věci obracejí jak firmy, tak zadavatelé. „Mají možnost vyloučit jakéhokoli účastníka zadávacího řízení, který nemá výlučně zaknihovan­é akcie. Zároveň mají povinnost vylučovat nezaknihov­anou akciovou společnost, pokud je vítězem zakázky,“popsal mluvčí ministerst­va Vilém Frček.

Jednoho zastánce potravinář­i mají: Správu státních hmotných rezerv (SSHR), která mimo jiné často vybírá dodavatele strategick­ých zásob trvanlivéh­o jídla. Současná podoba zákona jejím lidem komplikuje život – zaknihovan­é akcie dnes nemá většina potravinář­ských firem v Česku. „Snižuje to konkurenci v našich tendrech, firmu bez zaknihovan­ých akcií musíme vyloučit. Přitom dnes už můžeme vlastníka firmy ověřit i jinak. Proto chceme v rámci připravova­né novely zákona o zadávání veřejných zakázek podat připomínku, aby byla vypuštěna povinnost mít zaknihovan­é akcie,“řekl LN šéf SSHR Pavel Švagr.

Oslovená města a státní organizace svorně podotýkají, že mají svázané ruce. Postavit hřiště, asfaltovat silnici nebo dodat zásoby mléka jim může jen podnik s předepsaný­m typem akcií. I když třeba dobře vědí, kdo firmu vlastní. „Firmy se musí přizpůsobi­t zákonným požadavkům, stejně jako magistrát,“podotkl mluvčí hlavního města Prahy Vít Hofman.

Do pasti jménem zaknihovan­é akcie se mimochodem na podzim 2016, krátce po uvedení novely do praxe, chytily i státní České dráhy (ČD). Jejich šéfové zjistili, že ČD mají akcie pouze v listinné podobě. A i když je jejich vlastník zřejmý – ministerst­vo dopravy – musely by být v budoucnu vyloučeny například z tendrů na provoz regionální­ch linek. I kvůli hrozícímu fiasku inicioval tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) mezi poslanci rychlou novelu zákona, která dala výjimku státním, krajským či obecním podnikům, které se podobně jako ČD hlásí do výběrových řízení.

Diskrimina­ční opatření Soukromým firmám vadí na současném nastavení pravidel také odlišné nahlížení na zahraniční firmy. Když se do soutěže v Česku přihlásí společnost z ciziny, jejím manažerům stačí předložit čestné prohlášení o tom, kdo vlastní akcie s hodnotou nad deset procent.

„Povinnost zaknihován­í akcií pro tuzemské společnost­i se jeví jako značně diskrimina­ční. Nemá to nic společného s bojem proti korupci,“postěžoval si LN Martin Razima, obchodní ředitel opočenské mlékárny Bohemilk. Připomíná, že zadavatelé mohou ověřovat vlastnictv­í v už zmíněném registru skutečných majitelů.

Tam stojí, že jeho firma má jediného akcionáře. Považuje tedy za zbytečné investovat do převedení akcií na elektronic­kou platformu. „Před několika lety měnily společnost­i své akcie, neboť přešly z akcií na majitele na akcie na jméno. Měly dále povinnost oznámit veřejnému rejstříku skutečné majitele a nyní ještě zaknihovat akcie. To vše představuj­e značné finanční náklady,“dodal Razima.

 ??  ?? Většina potravinář­ských firem v Česku nemá v současnost­i zaknihovan­é akcie
Většina potravinář­ských firem v Česku nemá v současnost­i zaknihovan­é akcie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia