Lidové noviny

Odešel „pan Lego“, otec legendární figurky

- IVANA PEČINKOVÁ

HVIDE SANDE / PRAHA „Extrémně smutná zpráva,“napsal v pátek na Twitteru Matthew Ashton, na první pohled jeden z fanoušků dánského tvůrce. „I když jsem se s Jensem nikdy nesetkal, to, co vytvořil, sehrálo v mém dětství obrovskou roli stejně jako u mnoha milionů dětí na celém světě,“shrnul své pocity. „Bez něj bych nikdy neměl inspiraci dělat to, co dělám dnes, bez něj bych nikdy neměl svou dnešní práci,“nastínil vliv Knudsenova odkazu na svou současnost. Tou je pozice druhého muže v designu skupiny Lego.

Posledním místem Knudsenova pobytu bylo městečko Hvide

Sande na západním pobřeží Dánska. Německý deník Rheinische Post citoval designéra společnost­i Lego Marka J. Stafforda, že Knudsen po sobě kromě své rodiny zanechal kolem osmi miliard malých plastových figurek. Kosmonautů, pilotů, automobilo­vých závodníků, zdravotníc­h sester, kuchařů, poštovních doručovate­lů, hráčů basketbalu a obyčejných lidí. A také superhrdin­ů jako Batman či Spider-Man.

„Sotva kdo udělal více dětí (a těch, kdo zůstali dětmi) šťastnými než muž, jehož jméno je známé pouze nejtvrdším­u jádru fanoušků lega,“napsal deník.

Dvaatřicet let s kostičkami Knudsen do rodinného koncernu Lego nastoupil v roce 1968. Poté, co si v novinách přečetl inzerát s nabídkou volného místa. Jeho prvním úkolem bylo sestavit z barevných plastových kamenů auto. V roce 1973 byl uveden na trh jeho policejní vůz. A pak přišel v roce 1978 čtyřcentim­etrový žlutý panáček s pohyblivým­a rukama a nohama a neutrálním úsměvem, který na trhu brzy způsobil úplnou smršť.

V roce 1979 byl na veletrhu hraček v německém Norimberku ověnčen titulem Evropská hračka roku. Následně došlo k takovému růstu obratu firmy, že bylo nutné přijmout 500 nových zaměstnanc­ů. A z Knudsena se stal šéfdesigné­r společnost­i.

Svému zaměstnava­teli zůstal Knudsen věrný až do roku 2000, kdy odešel do důchodu. Přispěl bezpočtem nápadů. Jeho panáček zůstává dodnes základem dalších mnoha postaviček mužů i žen, které mají různé obličeje od úsměvu přes smích, smutek až po vztek a ztělesňují různá povolání.

Společnost Lego, která po světě zaměstnává asi 17 tisíc zaměstnanc­ů a má svůj výrobní závod i v Česku, byla založena v roce 1932. Kostička s výstupky, vychytávka, díky níž stavebnice tak dobře drží pohromadě, byla patentován­a v roce 1958. Patent vypršel po 20 letech, čehož okamžitě začala využívat hračkářská konkurence. Napodobeni­ny lega se dnes vyrábějí hlavně v Číně.

Ve věku 78 let zemřel minulou středu tvůrce proslulých pohyblivýc­h panáčků Lego Jens Nygaard Knudsen. Zůstala po něm rodina a osm miliard malých plastových postaviček.

 ?? FOTO REUTERS ?? Populární panáčky Lego znají generace dětí po celém světě, jméno jejího tvůrce – designéra Jense Nygaarda Knudsena – málokdo.
FOTO REUTERS Populární panáčky Lego znají generace dětí po celém světě, jméno jejího tvůrce – designéra Jense Nygaarda Knudsena – málokdo.
 ??  ?? Ve stínu žluté figurky.
Ve stínu žluté figurky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia