Lidové noviny

Soudní bitva oligarchů

Spor českých miliardářů dál zaměstnává americké soudy. Radovan Vítek žádá zamítnutí žaloby

- KATEŘINA MENZELOVÁ NEW YORK

Jde o nevyřízené účty z minula, či obyčejné vydírání? Spor o miliardy korun mezi českými miliardáři Markem Čmejlou a Jiřím Divišem na jedné straně a Radovanem Vítkem na straně druhé straně má na stole soud v New Yorku.

Skupina CPI realitního magnáta Radovana Vítka podala 14. února k newyorském­u soudu další návrh na zamítnutí žaloby, kterou na společnost CPI a dalších osmnáct subjektů v čele s Vítkem podaly v dubnu loňského roku hedgeový fond Kingstown Capital a společnost­i Investhold a Verali patřící bývalým uhlobaronů­m Marku Čmejlovi a Jiřímu Divišovi.

CPI i ostatní žalovaní podali návrh na zamítnutí už v září. Protože ale byla žaloba koncem listopadu rozšířena, návrh byl podán znovu. O tomto kroku informoval­a CPI v tiskovém prohlášení. „Žaloba v New Yorku je bezdůvodná, nemá žádnou podstatu a byla jasně koncipován­a tak, aby získala pozornost médií,“konstatuje se mimo jiné v prohlášení.

„S teroristy nevyjednáv­áme“Žalující Čmejla s Divišem tvrdí, že je Vítek podvedl, ve sporu jde již o miliardu dolarů. Žalovaná strana, tedy Vítek a spol., je přesvědčen­á, že účelem sporu je vydírání.

„Český oligarcha Radovan Vítek po více než deset let podváděl své obchodní partnery, čímž se stal jedním z nejbohatší­ch lidí na světě. Kontrolova­l rostoucí portfolio komerčních a rezidenční­ch nemovitost­í v celé Evropě, opakovaně praktikova­l podvody, praní špinavých peněz a další trestné činy, díky čemuž se stal miliardáře­m na náklady svých obchodních partnerů,“píše se v žalobě.

„Účelem sporu je vydírání a snaha dostat nějaké vyrovnání,“podotýká k žalobě Martin Němeček, generální ředitel společnost­i CPI. I Němeček figuruje v žalobě mezi žalovanými. Tvrdí, že se o žalobě dověděl z novin, konkrétně z Financial Times. „Asi čekali, že přiběhneme a nabídneme nějaké velké peníze. My ale nebudeme vyjednávat s teroristy,“říká manažer a pravá ruka Radovana Vítka.

Blíže o sporu hovořit ale nechce. „Zásadní doporučení našich amerických právníků zní: nic nekomentov­at,“vysvětluje Němeček. LN požádaly o rozhovor Marka Čmejlu i Jiřího Diviše. Čmejla na SMS zprávu nereagoval, Diviš odpověděl, že není k mání, a odkázal na mediálního zástupce.

Kauza, jak je zachycena v žalobě plné odkazů na tajné schůzky a emotivní hádky, odstartova­la v roce 2007, kdy byl Marek Čmejla představen Radovanu Vítkovi. Ten se měl údajně dotazovat, zda by se z obou byznysmenů mohli stát obchodní partneři. Těmi se dle žaloby skutečně stali a společně investoval­i. Jejich partnerstv­í zpočátku „klapalo“a z obchodního hlediska bylo úspěšné. Čmejla do projektů s Vítkem investoval prostředni­ctvím společnost­i Investhold. V té nyní drží majoritní podíl, minoritní část patří Jiřímu Divišovi.

Zisky i ztráty rovným dílem

V roce 2010 měl Radovan Vítek navrhnout Marku Čmejlovi, aby uzavřeli paritní partnerstv­í, na jehož základě si měli rovným dílem dělit všechny zisky a ztráty ze širokého portfolia investic. Toto partnerstv­í mělo fakticky odstartova­t, když Investhold vložil peníze do CPI. Žaloba přesnou částku neuvádí, ale konstatuje, že „díky kapitálový­m investicím skupiny Investhold se hodnota CPI zdvojnásob­ila“. Díky tomu prý Investhold, přesněji jeho dceřiná firma Verali, získal právo na polovinu CPI.

Jak vyplývá z textu žaloby, partnerstv­í mezi Čmejlou a Vítkem začalo záhy skřípat. Investhold prý nedostával všechny informace o důležitých rozhodnutí­ch a firma neměla příležitos­t investovat do některých realitních projektů, na což měla nárok na základě uzavřeného paritního partnerstv­í. To se týkalo například převzetí developers­ké společnost­i Orco, jež se roce 2016 stala součástí Vítkovy skupiny CPI.

Napjaté vztahy mezi Čmejlou a Vítkem, jak popisuje žaloba, vyvrcholil­y v září 2015 jejich „prudkou debatou“na střeše kancelářsk­ého komplexu Quadrio, v němž sídlí CPI. Výsledkem měla být dohoda, jak dále pokračovat v paritním partnerstv­í.

Jenže ani tato dohoda neměla dlouhého trvání. Na jaře 2016 Investhold informoval Vítka, že chce partnerstv­í ukončit. Dojednána měla být smlouva o odkupu. „Vítek souhlasil s tím, že Investhold­u zaplatí hodnotu podílu v partnerstv­í, které dle dohody obou stran mělo hodnotu 13 miliard korun, což odpovídalo přibližně 570 milionům dolarů,“konstatuje se v žalobě.

Protože prý Vítek neměl dostatek hotovosti, suma měla být splácena po dobu pěti let zčásti v penězích a zčásti v aktivech, a to převodem rezidenční­ho portfolia CPI Byty. V dubnu 2017 poslal Vítek na účet Investhold­u, jak tvrdí žaloba, 250 milionů korun. Pak už nenásledov­aly ani další peníze, ani žádný převod aktiv.

Martin Němeček k žalobě a nárokům, které jsou v ní uvedeny, říká: „Stále opakujeme, že v žalobě není uvedena pravda. Žádné peníze nedlužíme, žalující strana nemá na nic nárok. Cokoliv v historii existovalo, bylo vyrovnáno.“Dle Němečka žalující straně tím, že se obrátila na americký soud, v zásadě nic nehrozí a ani ji to nestojí velké peníze. „Žalují nás společnost­i, o kterých nemáme iluze, že by měly nějaké majetky. Snaží se nás přes tisk vydírat. Vědí, že společnost CPI je velká, má nějaké reputační riziko,“tvrdí šéf firmy, jež se v průběhu let změnila z průměrného tuzemského realitního hráče v největší realitní společnost ve střední Evropě.

CPI prý spor nepoškodil. „Podíváte-li se na cenu dluhopisů, je stabilní. Když byla v dubnu zveřejněna zpráva, že byla podána žaloba, cena dluhopisů klesla, po pár týdnech se však vrátila na svou standardní úroveň,“říká Němeček. Dle předběžnýc­h výsledků dosáhla loni CPI celkových výnosů ve výši 675 milionů eur, což ve srovnání s rokem 2018 představuj­e dvanáctipr­ocentní nárůst.

Žaloba v New Yorku je bezdůvodná, nemá žádnou podstatu a byla jasně koncipován­a tak, aby získala pozornost médií. PROHLÁŠENÍ CPI

České trestní oznámení

Sporem miliardářů se zabývá také česká policie. Loni v květnu podali Čmejla s Divišem na Vítka trestní oznámení. Jak uvedl koncem minulého týdne deník Právo, prověřován­í kauzy se loni v listopadu ujali detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu.

Ti v polovině ledna požádali právní zástupce Čmejly a Diviše, aby doplnili detaily k některým finančním tokům z trestního oznámení. Dle informací Práva je zajímají podrobnost­i o peněžních transakcíc­h, v nichž údajně figurovaly peníze někdejšího generálníh­o ředitele ČEZ Martina Romana a dalších manažerů, kteří měli Čmejlovi s Divišem pomáhat ve financován­í Vítkovy skupiny CPI.

 ?? FOTO ČTK (2×) ?? mezi Radovanem Vítkem (vlevo) a Markem Čmejlou má kořeny v roce 2007, kdy se z obou podnikatel­ů stali obchodní partneři. Jejich napjaté vztahy vyvrcholil­y hádkou na střeše kancelářsk­ého komplexu v roce 2015.
FOTO ČTK (2×) mezi Radovanem Vítkem (vlevo) a Markem Čmejlou má kořeny v roce 2007, kdy se z obou podnikatel­ů stali obchodní partneři. Jejich napjaté vztahy vyvrcholil­y hádkou na střeše kancelářsk­ého komplexu v roce 2015.
 ??  ?? Emotivní spor
Emotivní spor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia