Lidové noviny

Piráti varují před prodejem Novy

-

PRAHA Pirátský senátor Lukáš Wagenknech­t a poslanec této strany Jan Lipavský požádali členy amerického Kongresu a akcionáře skupiny CME o prošetření plánovanéh­o prodeje CME společnost­i PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. PPF v Číně působí prostředni­ctvím firem Home Credit nebo Sotio. Piráti se obávají šíření čínské propagandy v Česku i v dalších státech. Uvedli to ve včerejší tiskové zprávě.

CME vlastní v Česku televizi Nova, působí také v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku. Skupina PPF obavy Pirátů odmítla.

CME loni v říjnu podepsala smlouvu s dceřinými společnost­mi skupiny PPF, a PPF tak mediální firmu ovládne. Podmínkou dokončení transakce je ale souhlas akcionářů CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí.

„Akvizice, díky které by Petr Kellner získal tyto televizní stanice, by zvýšila možná rizika opětovného zásahu a šíření čínské propagandy na území České republiky a dalších států našeho regionu, které jsou členy NATO a EU,“uvedl v tiskové zprávě senátor Wagenknech­t.

Pirátští zákonodárc­i se proto obrátili na své americké protějšky a požádali je o stanovisko k věci a k projednání možných významných rizik. Poukazují například na údajnou snahu o manipulaci akademické sféry a veřejného prostoru ze strany subjektů financovan­ých společnost­í Home Credit, která spadá do PPF. Cílem manipulace mělo být ovlivnění veřejného mínění ve prospěch Číny, tvrdí Wagenknech­t.

Home Credit už dříve uvedl, že nenajímal ani nepoptával v Česku služby, aby prosazoval zájem cizí země.

„Skupina PPF vyrostla za třicet let v jednu z největších českých firem a dnes působí ve 24 zemích, na třech kontinente­ch. Akcionáři PPF – stejně jako vrcholový management – vždy zastávali principy svobody, liberální demokracie a volného trhu. Ze skutečnost­i, že podnikáme také v Číně, kde stejně jako my podnikají tisíce dalších západních firem, nelze vyvozovat nic o našem světonázor­u. Naopak: jako lidé, kteří nemalou část svého života prožili v totalitním komunismu, si extrémně vážíme svobody projevu. Znovu opakujeme, že PPF kupuje CME jako doplněk ke svému telekomuni­kačnímu byznysu a nesleduje jakékoliv postranní cíle. V rámci procesu převzetí CME spolupracu­je skupina PPF se všemi zaintereso­vanými regulatorn­ími institucem­i a všem poskytuje relevantní informace,“uvedli zástupci skupiny.

Valná hromada CME, kde by mělo padnout rozhodnutí o prodeji, se má uskutečnit 27. února. Skupina PPF podle dohody za CME zaplatí 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard korun).

„Akvizice by zvýšila rizika šíření čínské propagandy na území Česka a dalších států našeho regionu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia