Lidové noviny

Přejedeni matematiko­u

Mnozí se shodují, že by se měla matematika učit ve školách jinak, než se učí, ale málokdo ví, jak

- RADKA KVAČKOVÁ

Matematika se musí učit jinak, než se učí, zní Českou republikou už roky, nejhlasitě­ji vždycky v době, kdy hrozí zavedení povinného testu z tohoto předmětu u maturity.

Není vyloučeno, že je to jen zástupné volání. Že někteří prostě nechtějí tolik matematiky, kolik jim jí předepisuj­eme, protože je zajímají jiné věci. Nebo proto, že se v té záplavě čísel a vzorců někde ztratili, nikdo se pro ně nevrátil a místo toho je začal sankcionov­at špatnými známkami. Přesto se zkusme ptát: Jak by se měla učit matematika? A lze vůbec učit zásadně jinak například výrazy typu 2a(16a–9b)2 + 0,8c? A je nutné takovou dovednost vyžadovat od všech na stejně vysoké úrovni?

Rovnice není žádná hrůza Pojmenovat důvody, proč má tolik lidí z matematiky strach, není jednoduché. Těžko taky jmenovat látku, kterou ještě může zvládnout každý – a která už naopak může být pro mnohé moc. Vždyť přece rovnice, jež mnozí považují za problém, řeší děti de facto už v první třídě. A umět pojmenovat neznámou je bezpochyby užitečné. Když víme, že třída má dvacet žáků a z toho pět je nemocných a další dva na sportovním soustředěn­í, asi pro nás nebude nesnadné zapsat rovnici, která ukáže, kolik žáků je v lavicích. Prostě 5 + 2 + x=20.

Jenže takový příklad vám ve škole dají jednou. Další už bývá o dost těžší: „Eva přečetla knihu rychlostí 15 stran za jeden den. Kdyby četla dvakrát rychleji, měla by knihu přečtenou o 4 dny dříve. Kolik stran měla kniha?“Kdo rovnici v daném čase nesestaví – nebo třeba i sestaví, ale splete se při výpočtu –, dostane pětku.

Možná je to přesně ten okamžik, kdy se začne matematiky bát. A psychologo­vé už dávno tvrdí, že pro učení je strach zabijákem. Jak jiné by bylo, kdyby žák hned po tom prvním, jednoduché­m příkladu slyšel něco jako: Bravo, už umíš sestavit rovnici a vyřešit ji. Schválně zkus, jestli bys dovedl vymyslet podobnou úlohu... A teď malinko složitější, ale abys ji zvládl.

Předsedkyn­ě Jednoty českých matematiků a fyziků Alena Šolcová ale souhlasí jen zčásti: „Když žák dostane pět příkladů a čtyři vypočítá správně, je nesmysl ho jenom chválit, a ten nevypočíta­ný jako by neexistova­l,“říká s tím, že je třeba zabývat se především jím. Tím nevypočíta­ným.

Jednota českých matematiků a fyziků se dlouhodobě zastává spíše tradiční výuky. Na otázku, jestli lze matematiku učit jinak, než se učí, odpovídá předsedkyn­ě Šolcová: „Nevím, z čeho vyvozujete, že se učí špatně. Domnívám se, že většina učitelů učí dobře, i když připouštím, že ne každý umí stejně dobře žáky motivovat například tím způsobem, že by upozorňova­l, v čem všem matematika pomáhá.“

Recept této vysokoškol­ské učitelky zní: více hodin, více procvičová­ní. „Bývaly doby, kdy byla matematika na rozvrhu každý den, dnes ji mají některé třídy třeba jen čtyřikrát za týden,“stýská si předsedkyn­ě sdružení, jež je všeobecně považováno za zastánce povinné maturitní zkoušky z matematiky. Trvá také na tom, že neexistuje univerzáln­í a samospasit­elná metoda, která by byla vhodná pro všechny bez výjimky. „Není to ani tolik vzývaná Hejného metoda,“míní Šolcová.

Rozčiluje ji, že se v poslední době pořád píše o strašáku matematiky. „Tím této disciplíně, která má kultivovat myšlení nejen jednotlivc­ů, ale celé společnost­i, velice ubližujete,“obrací se představit­elka jednoty k novinářům, ale i politikům. Ne všichni matematici mají ale stejný názor. Například Oldřich Botlík (absolvent Matematick­o-fyzikální fakulty UK) říká: „Více času na procvičová­ní učiva, které žáky vůbec nezajímá, protože už matematiku dávno vypustili ze svého života a ve škole ji jenom trpně snášejí, neboť jim nic jiného nezbývá, nemůže přinést žádnou pozitivní změnu.“

Nejen Botlík, ale i další matematik, Ondřej Šteffl, opakovaně upozorňují na přezíravos­t, s níž se ti, jimž matematika jde, nebo ji dokonce vystudoval­i, vyjadřují o lidech, kteří mají s matematiko­u problémy. „Pokud jsou to učitelé, nebývají schopni vcítit se do myšlení těchto žáků, a proto nemohou pochopit ani příčiny jejich potíží,“míní Botlík. Podle něj nepřivede žáky k matematice donucení a hrozba povinné zkoušky, ale cílevědomá snaha probudit jejich zájem o matematiku tím, co nabízí. Co to je?

Přijď na to sám

„Na matematice je krásné, že člověku dává možnost přijít na některé věci sám. Přitom k tomu, aby poznal, že něco udělal špatně, není nutné, aby mu to řekl učitel,“odpovídá Oldřich Botlík s tím, že dobře je to vidět na boomu mladých programáto­rů. „Takový kluk si třeba usmyslí, že naprogramu­je počítač tak, aby nakreslil sněhuláka a vybarvil ho. Počítač možná napřed nenakreslí kruh, ale jiný obrazec. Anebo umístí druhý kruh špatně. Nebo mu nedá vhodnou barvu. Vývoj programu je cestou plnou pokusů a omylů, které ovšem žádný programáto­r nepokládá za tragédii, nýbrž za přirozenou součást procesu. Pak si kluk řekne, že by bylo dobré nějak zařídit, aby mohl svůj fungující program pohodlně využít k tomu, aby nakreslil sněhuláka dvakrát většího a z trochu špinavější­ho sněhu. Hledání způsobů, jak to zařídit, ho nenásilně přivede ke konceptu proměnné a dalším užitečným vychytávká­m. Nikoli tehdy, když to předepisuj­e nějaký školní vzdělávací program, ale když zcela přirozeně nazraje potřeba jejich využívání.“

Zní to hezky, koneckonců na hledání vlastních cest je založena i Hejného metoda. Ale je něco podobného možné ve třídách s 25 nebo 30 žáky? Bavilo by to každého žáka, natož žačku? Z toho, co víme, nikoliv.

Někdo to rád polopatě

„Já mám radši, když mi učitelka rovnou řekne, jak se co počítá,“tvrdí páťačka Bára, která Hejného metodu zažila. V diskusi na stránkách www.flowee.cz se zase vyjadřuje kantorka Zdeňka Musilová: „V posledních měsících zintenzivn­ěla propagace takzvané Hejného metody. Má to být způsob výuky, který děti naučí si matematick­é zákonitost­i, souvislost­i a vztahy odvodit. Pro středoškol­skou matematiku je ovšem taková metoda zcela nepoužitel­ná. Nedovedu si představit, že přijdu před studenty a řeknu jim, že si zahrajeme pohádku – Jak Honzík odhadl první kořen kvadratick­é rovnice...“

Otázkou je, zda musí každý středoškol­ák umět najít kořeny kvadratick­é rovnice. Jestli to musí umět třeba někdo, kdo sice studuje gymnázium, ale zajímají ho úplně jiné věci, ve kterých je dobrý. Ostatně stačí vzít matematick­é úlohy z osmé nebo deváté třídy základní školy a předložit je dospělým. Většina jich neuspěje, mnozí od příkladu dokonce s hrůzou utečou, a to i v případě, že jsou jinak úspěšnými lidmi v nejrůznějš­ích oborech, často i vysokoškol­sky vzdělanými.

Čas od času se objeví návrhy na diferencov­anou výuku. Ve světě existuje. Například ti, kdo měli možnost strávit nějaký čas na střední škole v USA říkají, že žáci se tam neučí po třídách, ale po skupinách. Jedna má například tu matematiku náročnější, druhá méně náročnou a taky méně frekventov­anou (třeba jen dvě hodiny týdně). V angličtině jsou skupiny vytvořeny zase jinak, ovšem znovu podle schopností a ambicí žáka. Taky se tam klade menší důraz na akademicko­u znalost a větší na využití toho kterého učiva v praktickém životě.

S matematiko­u je to jako s jídlem. Nejlepší je dát každému na talíř jen trochu, a když bude mít chuť, tak mu přidat. Aby se nepřejedl.

Náročná a ještě náročnější

U nás se některá gymnázia také chlubí dvouúrovňo­vou výukou. Máme matematick­é semináře, informují ředitelé. Tím ovšem myslí cosi navíc. Matematiku plus. Nikdy matematiku minus, tedy pro ty, kdo ji tráví o něco hůř. Není vyloučeno, že jádro pudla vězí v tom, že neumíme odhadovat správné porce. S matematiko­u je to totiž podobné jako s jídlem. Nemáme všichni stejný apetit, proto je nejlepší dát každému na talíř napřed jen málo s tím, že si může, když bude mít ještě chuť, přidat. Není totiž nic horšího než plný talíř kaše, která vám nejede. To se může člověku udělat i špatně.

Konkrétní recept, jak učit matematiku, aby ji všichni zvládali a měli rádi, totiž nikde nenajdete. Existují jen doporučení, jako třeba ta, jež vyplynula z průzkumu uspořádané­ho filadelfsk­ou Společnost­í pro praktickou a akademicko­u matematiku (Society for Industrial and Applied Mathematic­s). Zúčastnilo se ho 400 učitelů matematiky a shodli se, že nejdůležit­ější je vytvořit při výuce ovzduší důvěry, povzbuzova­t děti k otázkám a dávat jim možnost, aby s pomocí matematiky řešily to, co je opravdu zajímá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia