Lidové noviny

Kdo chytá v síti

Kniha rozhovorů Mariky Pecháčkové, z níž přinášíme dnešní ukázku, je pandánem k dokumentu V síti, který se zabývá zneužívání­m dětí na internetu.

-

o tom přemýšlím spíš jako o výzvě než o překážce.

Ahoj, měj se hezky, Bára

Bez hlídače to nejde

Rozhovor s predátorem Jaroslavem Jeho pohled. To jediné se mi stále vrací. Až když začal mluvit o svých oblíbených dracích, dinosaurec­h a ještěrech, mi to došlo. Jako kdyby na mě koukaly oči dinosaura. Někoho starého, pradávného, kdo toho hodně zažil. V něčem je zkušený za dva životy a v něčem jako by byl naopak pořád v těle malého desetileté­ho kluka, útlého, radostného – a neobrostlé­ho tvrdou kůží.

„Jaroslav“jako jediný ze všech predátorů objevující­ch se ve filmu V síti zareagoval na žádost o rozhovor. Přeje si zůstat anonymní, a tak jsme jeho jméno a některé informace z jeho života změnili.

Čeho jste se v dětství nejvíce bál?

Samoty, ale tu jsem nikdy nezažil. Zbožňoval jsem čerty, těch jsem se nebál. Zbožňuju je dodneška. Čerty, draky a takový ty bytosti, kterých se všichni bojí.

Máte děti?

Mám dvě. Kluk byl bez problémů, o něm ani nevím, že vyrostl. Zato dcerka, ta byla v dětství vážně nemocná. Starali jsme se o ni, báli jsme se, co bude. Dneska je to zdravá holka. Od patnácti dál jsem s ní neskutečně bojoval, byla na zabití každý den.

Na internetu jste chatoval s holkami, kterým bylo dvanáct... Co jste udělal, když jste se dozvěděl, že jste součástí filmu V síti?

Zahlédnul jsem to někde na Seznamu. Když začali ukazovat herečky, byl to šok. Policie mi ale nevolala, takže to asi nebylo tak brutální, což není omluva, ale říkám si, že z toho zla patřilo to moje k menším.

Chcete v knížce zůstat anonymní?

Raději ano, nerad bych se dožil toho, že mě odkopnou moje děti, to by byl konec.

Jak jste se k chatům na internetu dostal?

Obchodoval jsem na internetu. Asi před deseti roky. Teď jsem pár let sám a internet je pro mě příležitos­t mluvit s lidmi. Přítelkyně se se mnou rozešla právě kvůli tomu...

… že sledujete stránky s mladými holkami?

Jo, že jsem si s nimi psal.

Kolik jich bylo?

Dvě dvanáctile­té a dvě patnáctile­té. Přítelkyně se do toho nabourala - a bylo hotovo.

Žárlila?

Spíš to brala jako potupu. Když to řeknu škaredě: máte doma hezkou ženskou, která je o dost mladší, a ona zjistí, že vám to stejně nestačí, že je pro vás i tak moc stará.

Nevadilo jí, že pácháte trestnou činnost, ale to, že soupeří s dvanáctile­tými holkami?

To jí naopak velmi vadilo. Prý dokud člověku na druhé straně není osmnáct, nesmím si s ním vyměňovat nahé fotky, natož cokoli jiného. To ona mi řekla, že je to trestné.

Vy jste nevěděl, že když posíláte dvanáctile­té holce fotografie svého přirození, že se dopouštíte trestného činu?

Tušil jsem to, ale prostě mě něco pudilo to stejně dělat. Víte, já měl první sex v devatenáct­i letech. S manželkou jsem chodil tři roky, a teprve když jí bylo osmnáct a mně devatenáct, jsme se poprvé milovali. To byla katastrofa. Nevěděli jsme ani jeden nic. Hned pak jsem si ji

Když jsem se dívala na film V síti, stále se mi vracela otázka: Lze nějak vysvětlit, proč predátoři oslovují děti, když je potvrzeno, že to v drtivé většině nejsou pedofilové?

Tihle muži mívají problém komunikova­t na této úrovni s dospělými, a proto raději oslovují děti. Ve vztahu s dítětem necítí takové ohrožení, jako kdyby mluvili s vrstevníke­m. Bývají to často zoufalci, kteří se snaží kontaktova­t kohokoli, u koho mají šanci. Velice často kontaktují děti i z toho důvodu, že s dětmi se snadněji manipuluje.

Disponujet­e nějakými statistika­mi, kolik dětí zažilo vydírání přes internet?

Přesné statistiky pro tohle neexistují: hlavní problém je obrovská latence. Je to podobné jako u znásilnění, kdy to jen sedm až deset procent žen oznámí a zbytek v sobě problém dusí. Devadesát procent to neřekne! Podobné to může být i u dětí. U zneužívaný­ch dětí se říká, že to oznámí pouze jedno z deseti. Z dětí, které zažívají vydírání, se rodičům svěří jenom dvě procenta. To jsou bohužel strašně nízká čísla.

Redakčně upraveno a kráceno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia