Lidové noviny

Červená karta, zelená pro karneval

- DOMINIK REINIŠ

PRAHA Karneval v Riu bez Neymara? Už se zdálo, že tomu tak po pěti letech opravdu bude. Kontroverz­ní brazilský kanonýr však zakročil. V nastavení nedělního střetnutí se útočník Paris St. Germain nechal vyloučit a sám zpochybnil své dva dny staré ironické prohlášení: „S nesmírnou radostí vám oznamuji, že tento rok na karneval nedorazím.“

Tradiční brazilské veselí ale není jedinou akcí, kam Neymar klidně vyrazí vyhodit si z kopýtka, aniž by bral ohled na potřeby mužstva a veřejné mínění.

Když se v listopadu před návratem na trávníky po vleklém zranění rozhodl odcestovat na tenisový Davisův pohár do Španělska, pořádně rozohnil vedení i samotného kouče Thomase Tuchela. „Nejsem jeho otec ani policista,“prohlásil tehdy trenér PSG poněkud diplomatic­ky.

Na začátku února ho zranění žeber naopak nepustilo do utkání proti Nantes, den poté však bujaře oslavoval své narozeniny, stejně jako v letech minulých. Tuchel jako by byl s jeho konáním smířený. „Jestli je to nejlepší způsob, jak se připravit na zápas? Určitě ne. Nepovažuju to však ani za nejhorší recept,“uvedl německý kouč.

Sudímu před očima

Když v pátek na svém instagramo­vém účtu ironicky prohlašova­l, že se karnevalu v Riu, který začal tentýž den, letos nezúčastní, už to vypadalo, že vedení pařížského celku nejdražším­u fotbalisto­vi světa domluvilo. Nebo že by sám Neymar zmoudřel? „Tentokrát nedojde k žádné kontroverz­i,“dodával v příspěvku a narážel tím na reakce fanoušků, kteří o náhodnosti jeho absencí v době konání karnevalu pochyboval­i.

Jenže osmadvacet­iletý Brazilec svá slova v následném utkání sám vyvrátil. V nastaveném čase nedělního duelu mezi PSG a Bordeaux se nechal nesmyslně vyloučit. Pařížský tým v ofenzivním šlágru Ligue 1 vedl 4:3, když Neymar uprostřed hřiště a přímo před očima rozhodčího zákrokem zezadu sestřelil soupeře Rubena Parda. Za faul viděl oprávněně druhou žlutou kartu a s ironickým potleskem směrem k sudímu zamířil do útrob Parku princů.

Tím strhnul doslova lavinu příspěvků na sociálních sítích. Fanoušci diskutují, zda si vykoledova­l červenou kartu schválně, aby se vyhnul přípravě na další duel, který Pařížané hrají v sobotu, a mohl odjet do Ria.

To kouč Tuchel se Neymara znovu zastal: „Je jen člověk. Naštvalo ho, že soupeřův hráč, který ho předtím fauloval, neviděl ani žlutou kartu. Bylo to bizarní vyloučení.“Svým vyjádřením však Brazilcovu zálibu v „náhodných“absencích před očekávaným­i akcemi nevyloučil.

Každopádně Neymar má pro karneval v Riu zelenou i letos. Čas vydat se na něj má do dnešní brazilské půlnoci, kdy slavná akce končí.

 ?? FOTO REUTERS ?? Neymarův faul sudí Willy Delajod nemohl přehlédnou­t a už se chystá tasit druhou žlutou kartu, po níž vytáhl i červenou
FOTO REUTERS Neymarův faul sudí Willy Delajod nemohl přehlédnou­t a už se chystá tasit druhou žlutou kartu, po níž vytáhl i červenou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia