Lidové noviny

Sloh: postupy a útvary

Popis, vyprávění, charakteri­stika a další důležité prvky ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

-

Slohová cvičení jsou důležitá nejen pro sepsání celistvé slohové práce, ale lze je uplatnit i v rámci některých cvičení v didaktické­m testu.

Definujeme pět slohových postupů – podle toho, jakým způsobem postupujem­e během psaní (a u didaktický­ch ukázek během čtení) textů. Patří sem postupy vyprávěcí, popisný, úvahový, informační a výkladový. Se slohovými cvičeními se můžete setkat například v rámci přiřazovac­ích úloh – v nichž třeba přiřazujet­e název slohového postupu či útvaru k typickému příkladu. Vybíráte z několika možností označených písmeny a přiřazujet­e je ke krátkým textům označeným čísly.

Úloha může mít i tuto podobu: Přiřaďte k jednotlivý­m slohovým postupům (1.1–1.3) příslušné slohové útvary (A–E). Každou možnost z nabídky A–E můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbudou a nebudou využity.

1.1 popisný

1.2 výkladový

1.3 informační

A) charakteri­stika

B) vypravován­í

C) osobní e-mail

D) referát

E) úvaha

Řešení je: 1.1 A, 1.2 D, 1.3 C.

A teď se pojďme věnovat jednotlivý­m postupům a útvarům.

Vyprávěcí postup se uplatňuje v umělecké literatuře, jeho základem jsou napínavé příběhy. Můžete jej znát z pohádek, pověstí, mýtů, detektivek, různých druhů románů nebo třeba z dobrodružn­é literatury. Slovní zásoba je velmi pestrá – pásmo vypravěče bývá spisovné, zatímco v řeči postav můžeme objevit i slangové či nářeční výrazy. Důležitá jsou dějová slovesa, která posouvají příběh vpřed, a nedílnou součástí jsou přímé řeči postav. Mezi hlavní útvar patří vypravován­í.

Popisný postup využívá především přídavných jmen k popsání všeho kolem nás – zaměřuje se jak na celkový dojem pisatele, tak především na jednotlivé detaily, které důkladně vykresluje. Nalezneme jej jak v uměleckých dílech, tak v odborných textech. Typickými útvary jsou prostý popis (krajiny, budovy, místnosti), charakteri­stika (vnější i vnitřní celistvý popis postavy), líčení (subjektivn­ě zabarvený popis, nejčastěji krajiny), odborný popis nebo třeba popis pracovního postupu.

Úvahový postup využíváme během zvažování kladů a záporů aktuální problemati­ky, při níž si klademe řečnické otázky, nahlížíme na věc z různých úhlů pohledu a snažíme se zvážit všechna pro a proti. Faktické informace doplníme i vlastním subjektivn­ím názorem. Ze slovní zásoby autor využívá jak výstižná slovesa, kterými argumentuj­e, tak podstatná a přídavná jména, jimiž udává příklady. Z útvarů sem řadíme především úvahu, částečně také esej.

Informační postup sděluje základní jednoduché informace, skutečnost pouze konstatuje. Tomu odpovídá i slovní zásoba – jednoduchá, prostá, bez zbytečně květnatých slov. Vyskytuje se např. v běžném pozdravu, blahopřání, osobním dopise, v obyčejné zprávě, SMS, e-mailu.

Výkladový postup nás taktéž informuje, ale zároveň vysvětluje souvislost­i a seznamuje nás s výsledky bádání v odborných pracích. Vychází z věcných informací a faktů. Slovní zásoba je odborná, vyskytují se v ní především termíny (odborné názvy) a celkově neutrální slova (citově nezabarven­á). Patří k němu výklad, referát, přednáška, výtah či výpisky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia