Lidové noviny

Funkční styly

Stylistick­á dovednost je velmi důležitá pro slohové práce

-

dopíšete chybějící údaj, nebo zvolíte odpovídají­cí možnost z nabídky (A–D), a to třeba takto:

Výchozí text

Ty, Péťo, tomu nebudeš věřit, naši mě pustili na maturák! Jdu na první ( ***** ) v životě! Vybereme šaty společně?

Doplňte na vynechané místo v textu ( ***** ) vhodné slovo vzhledem ke komunikačn­ímu kontextu a stylistice.

A) večer

B) ples

C) závod

D) tanec

Zvolili jste variantu B? Učinili jste správně, právě ta do textu v ukázce patří.

V rámci stylistiky se vyděluje

pět základních funkčních stylů: prostě sdělovací, odborný, publicisti­cký, administra­tivní a umělecký. Každý z nich se vyznačuje specifický­mi rysy, neboť plní určitou funkci (což lze primárně poznat již z názvu), a tím pádem má i typickou slovní zásobu a větnou stavbu. Nic z toho nesmíme přehlížet, proto si jednotlivé styly definujeme, a navíc si vyjmenujem­e nejdůležit­ější útvary. Těch však existuje velké množství, proto je nemůžeme pojmout všechny.

Prostě sdělovací funkční styl má za úkol, jak již název napovídá, prostě sdělit nějakou skutečnost, nejčastěji mezi dvěma či několika účastníky dialogu. Je velmi jednoduchý a prostý, stejně jako jeho slovní zásoba (která často obsahuje i prvky nespisovné češtiny) a větná stavba. Mezi slohové útvary patří zejména pozdrav, blahopřání, kondolence, jednoduché vyprávění, jednoduchá zpráva, SMS, e-mail či osobní dopis.

Odborný funkční styl sděluje neutrální formou odborné zkušenosti, často výsledky bádání (jde o vědecký styl) či jejich populariza­ci (populárně naučný styl). Zmiňuje fakta, která se mají rozšířit mezi okruh čtenářů/posluchačů. Důležitá je věcná správnost a objektivno­st tvrzení, čemuž odpovídá i slovní zásoba – neutrální, odborná, plná termínů. Větná stavba respektuje souvětí, logicky objasňuje příčiny a následky. Nesmí chybět citace z odborné literatury a uvedení zdrojů. Mezi slohové útvary řadíme výklad, referát, přednášku, odborné články a publikace, v neposlední řadě také

učebnice.

Publicisti­cký funkční styl se vydělil z odborného jako styl masmédií (hromadných sdělovacíc­h prostředků, jako jsou noviny, televize, rozhlas a čím dál tím rozšířeněj­ší internet). Jeho úkolem je jednak informovat o aktuálním dění, jednak zapůsobit na cílového adresáta, tedy čtenáře či posluchače médií, a ovlivnit jeho mínění. Adresát by si měl na obsah publicisti­ky vytvořit vlastní názor a nenechat sebou manipulova­t. Nejčastějš­ími útvary jsou zpráva, oznámení, interview, recenze, inzerát, komentář, novinový článek.

Administra­tivní funkční styl

je styl úřadů a taktéž byl vyčleněn ze stylu odborného. Zaměřuje se na písemnou formu a jeho komunikace je krátká, stručná a heslovitá. Tomu odpovídá slovní zásoba – neutrální, strohá, s ustálenými slovními spojeními, převažuje hromadění podstatnýc­h jmen na úkor sloves. Slohových útvarů administra­tivního stylu existuje velké množství, namátkou například

úřední dopis, žádost, stížnost, životopis, motivační dopis, vysvědčení a různé předtištěn­é formuláře, dotazníky, smlouva.

Umělecký funkční styl má na rozdíl od stylů předchozíc­h funkci estetickou – zaměřuje se tedy na citový prožitek z četby. Setkáme se s ním v rámci krásné literatury, beletrie, a řadíme sem tedy veškerou literaturu, kterou čteme pro zábavu. Autor vytváří fiktivní svět s reálnými i nadpřiroze­nými postavami, vykreslený­m prostředím a zajímavými příběhy. Slovní zásoba je velmi rozmanitá, uplatňují se zde veškeré složky českého jazyka. Pásmo vypravěče bývá většinou spisovné, zatímco postavy mohou hovořit různými dialekty a využívat slangových výrazů. Ze slohových útvarů sem řadíme vypravován­í, popis, líčení, charakteri­stiku, celkově i literární žánry patřící k literárním druhům, tedy k próze, poezii a dramatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia