Lidové noviny

Světová jednička z Liberce

Tři F pražského festivalu – hlavní turnaje vyhráli Fírúzdža, Foreest a Finěk

- PAVEL MATOCHA

Vturnajích Masters a Challenger­s na Pražském mezinárodn­ím šachovém festivalu (PMŠF) čeští reprezenta­nti neuspěli. V prvním hrál z našich pouze David Navara a skončil až předposled­ní, v druhém jsme měli čtyři zástupce a ti se seřadili na čtyřech posledních příčkách. šachy prakticky neustále, věnoval se jim až deset hodin denně,“vzpomíná jeho otec, „a když šel po třech měsících na svůj první dětský turnaj, vyhrál jej.“

První dva roky trénoval s tátou, který sám není nijak silným šachistou. V tréninku dominovalo řešení diagramů, jež byly zaměřeny na taktiku, což je mimochodem také způsob, jakým vytrénoval své tři dcery až do světové špičky László Polgár.

Talent jako Navara

Poslední rok s jeho rozvojem již pomáhá Šachový svaz ČR a Vašek Finěk má každý týden tříhodinov­ý trénink s ostříleným­i trenéry a silnými hráči Lukášem Vlasákem a Michalem Konopkou, který má nejen bohaté zahraniční trenérské zkušenosti, ale řadu let býval i kapitánem české reprezenta­ce.

„Václav Finěk je minimálně stejně velký talent, jakým byl David Navara, možná ještě větší,“hodnotí svého svěřence Michal Konopka a ve stejných superlativ­ech o něm mluví i velmistr a místopředs­eda ŠSČR Martin Petr.

Fiňkovy výsledky ostatně mluví samy za sebe. A to nejen jeho úctyhodný rating, ale také schopnost vyhrávat turnaje, jak opět potvrdil minulý týden v hotelu Don Giovanni v turnaji Futures. Důležité je také, že bez potíží zvládá vrcholné mezinárodn­í soutěže (loni byl druhý na mistrovstv­í Evropy, přičemž vítěz byl o rok starší), stejně jako souboje se staršími a zkušenější­mi soupeři (na polofinále dorostenců a juniorů ČR skončil třetí mezi osmnáctile­tými).

A jak zvládá prohry? Nemá problém po nich třeba usnout? „S usínáním problémy nemám,“vrtí hlavou Vašek Finěk a jeho otec dodává: „On hlavně moc neprohrává. Za poslední půlrok, kdy sehrál desítky vážných partií, prohrál jen třikrát.“

Indův kolaps

Na závěr zaznamenej­me pro historii aspoň telegrafic­ky vítěze ostatních turnajů PMŠF.

Hlavní turnaj vyhrál hlavní favorit, byť až na cílové pásce a po velmi spletitém průběhu. V turnaji Masters totiž překvapivě vedl dvě kola před cílem indický velmistr Santoš Gujrathi Vidit, a to o celý bod, ale prohrál obě poslední partie, čímž dovolil pronásledo­vatelům, aby jej bodově dostihli. O vítězi tak rozhodoval tie-break v bleskovém šachu mezi Viditem a Alírezou Fírúzdžou, který světová juniorská jednička vyhrála 2:0.

I Challenger­s vyhrál hlavní favorit Jorden van Foreest, který si tak zajistil vstupenku do Masters PMŠF pro příští rok. A vstupenku do Challenger­s si vybojoval vítěz velkého otevřeného turnaje, kde startovalo 248 šachistů, indický mistr G. Akaš.

 ?? FOTO V. JAGR ?? Desetiletý Václav Finěk, který minulý týden vyhrál mezinárodn­í turnaj v pražském hotelu Don Giovanni, je ve své věkové kategorii světovou jedničkou
FOTO V. JAGR Desetiletý Václav Finěk, který minulý týden vyhrál mezinárodn­í turnaj v pražském hotelu Don Giovanni, je ve své věkové kategorii světovou jedničkou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia