Lidové noviny

Tohle jste věděli?

-

Pensylváns­ké univerzity došla k závěru, že v období pylových alergií klesá v USA míra zločinnost­i až o čtyři procenta, v New Yorku dokonce o sedm. Zároveň upozornila, že takto pozitivní důsledky mají pyly jen u neplánovan­ých trestných činů, tedy vražd, znásilnění a ozbrojenýc­h loupeží. Na plánované zločiny vliv nemají. (Diář je diář.)

V jednom populárně-vědeckém pořadu jsem zase slyšela, že se jakési výzkumné pracoviště zabývalo vlivem psů na duševní choroby. A zjistilo se, že pokud bylo dítě do věku tří let v pravidelné­m kontaktu se psem, pravděpodo­bnost, že u něj v dospělosti vypukne schizofren­ie, je menší, než když se psem nebylo. To mě trochu překvapilo. Znám jen jednoho diagnostik­ovaného schizofren­ika – a ten se psem prokazatel­ně vyrůstal od miminka. Ale fakt je, že šlo o psa psychicky značně labilního, který vyl jako blázen, i když k tomu neměl žádný rozumný důvod.

Nebo možná měl, ale psů se nikdo neptá, natož aby se obtěžoval udělat v jejich řadách pořádný průzkum.

Neptáme se ani dětí, což je možná chyba. V poslední době potkávám čím dál víc otců, kteří tlačí kočárek. Ti bývají tázáni, jak se cítí, jestli jim nevadí převzít někdejší roli matek a tak. Mě by přitom zajímal taky názor těch robátek, která vsedě na vozítku občas vypadají apaticky: Je to s tatínkem stejné jako s maminkou? A co takhle kdyby byla možnost volby?

Do rodiny, jež bydlela v domě naproti našemu, přibyl kdysi pes. Zakoupil ho manžel, údajně pro syna, ale ve skutečnost­i pro sebe. Celý život prý chtěl psa, pokud možno co největšího a nejchlupat­ějšího. Žena nadšená nebyla, ba naopak, dlouho se psovi zuby nehty bránila. Přesto si to malé chlupaté štěně, které mělo teprve vyrůst ve velkého chlupatého psa, žádalo první čas výhradně její přítomnost, její teplo, její žvatlání a tulení. Možná nějaká chemie mezi mláďaty a ženstvím.

Kdo ví, jestli v tom nehrají roli i ty ženské slzy, o nichž byla řeč shora, že tečou snáz než mužské. Na druhou stranu, výsledky toho průzkumu ukázaly, že průměrní muži, kteří brečí méně často, zase vydrží plakat dýl. Tak já nevím...

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia