Lidové noviny

Koronavir v Evropě se šíří. Češi v izolaci

Nákaza zasáhla Rakousko či Chorvatsko Na Tenerife uvázli i Češi Praha zpřísnila opatření Zbývá pohled z okna.

- VÍT ŠTĚPÁNEK čtěte na stranách 2 a 3

MADRID/PRAHA Zatímco celková čísla ze světa naznačují slábnutí epidemie nového typu koronaviru, v Evropě se nákaza včera rozšířila do dalších blízkých zemí. A nepřímo zasáhla také české občany.

V hotelu na ostrově Tenerife, který je součástí Kanárských ostrovů, byla infekce zjištěna u italského turisty, shodou okolností lékaře. Resort, v němž dovolenou tráví i šest Čechů včetně jednoho dítěte, byl včera ráno neprodyšně uzavřen a hosté jej nesměli opustit.

Mezi ubytovaným­i to vyvolalo obavy z nákazy i nejisté budoucnost­i. „Jsme zavření na pokoji a čekáme, co bude. Je to šílený pocit,“řekl jeden z Čechů.

Kanárské ostrovy jsou oblíbenou turisticko­u destinací i v zimě. Podle ředitele české Asociace cestovních kanceláří Michala Vebera se v současnost­i jen na Tenerife nachází asi 400 Čechů, kteří tam přijeli s cestovními kancelářem­i. Další stovky lidí tam mohou pobývat individuál­ně.

Mezi státy, kde byl výskyt koronaviru potvrzen, včera přibyly Rakousko, Chorvatsko či Švýcarsko. Ve všech případech šlo o osoby, které v minulých dnech pobývaly na severu Itálie či odtamtud pocházejí. Tento region se zjevně stal druhotným centrem nákazy, odkud se virus šíří po Evropě dál.

Zvláštní zóna na letišti

Letiště Václava Havla v Praze-Ruzyni v souvislost­i s šířením koronaviru zavedlo speciální brány pro cestující přilétajíc­í přímými linkami z Itálie a Jižní Koreje. Personál vytipovává osoby, které

Turisté ubytovaní v hotelu H10 Costa Adeje Palace na Tenerife se kvůli výskytu koronaviru u jednoho z hostů ocitli z hodiny na hodinu v karanténě. Týká se to i šesti Čechů; nikdo nesmí hotelový komplex opustit.

by mohly vykazovat příznaky nemoci, a odkazuje je na lékařskou službu. Podobné opatření dnes zavádí také letiště v Brně, kam přilétají spoje z italského Bergama.

Itálie patří k zemím, odkud do Česka míří velké množství lidí letecky – v současnost­i fungují linky z Prahy na 11 italských letišť. K žádnému

rušení spojů zatím nedošlo. Podle agentury CzechTouri­sm ale v příštích dnech do Prahy nedorazí například tisíce italských školáků.

Na pražském letišti včera zajistili jedenáct Čechů, kteří se vraceli ze studijního pobytu v Íránu. Žádný z nich nevykazova­l příznaky nemoci, i tak však byli odesláni

do nemocnice k testování. Premiér Andrej Babiš (ANO) po večerním předsednic­tvu Bezpečnost­ní rady státu oznámil, že rada nedoporuču­je občanům cesty do Lombardie a Benátska, a vyzval občany, aby zvážili cesty do zahraničí. Ti, kdo po návratu z Lombardie či Benátska pozorují nějaké

příznaky, by měli navštívit lékaře.

Ve východní Asii, odkud se koronaviru­s začal šířit, nejnovější čísla naznačují ústup epidemie. Čína včera oznámila 71 nových úmrtí, což je v porovnání s předchozím­i dny značný pokles.

TÉMA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia