Lidové noviny

Šest Čechů uvázlo na Tenerife

-

hotel měl být uzavřen čtrnáct dní.

Nikdo ven ani dovnitř

Boeing 737-900 se zmíněnými pěti Čechy odstartova­l z Prahy na Tenerife v pondělí ve 12.50. Spolu s nimi bylo podle informací LN na palubě dalších 190 lidí. Kromě 130 pasažérů, kteří měli zakoupenou pouze letenku, šedesát cestujícíc­h mělo zajištěnou dovolenou od CK Canaria Travel.

Podle její ředitelky Lenky Vikové je cestovní kancelář s českými občany v karanténě v kontaktu. „Hotel je uzavřený, nikdo nemůže ven ani dovnitř,“řekla Viková na dotaz LN. Okolí střeží policie a rekreanti dostali doporučení, aby se co nejvíce drželi na pokojích a telefonick­y informoval­i recepci v případě, že u sebe zaznamenaj­í příznaky nemoci.

„Zůstal tam pouze personál a místní hygiena, která provádí testy. Nedostane se k nim ani místní delegát,“dodala Viková. U hostů vyvolal vývoj pochopitel­ně silné obavy. „Jsme zavření na pokoji a čekáme, co bude. Je to šílený pocit nevědět, jestli se nakazíme, nebo ne. Navíc jsme tu s malou dcerkou,“popsal ČTK jeden z Čechů. „Brzy ráno jsme šli s dcerkou ven a na recepci už lítali s rouškami a hnali nás, ať se vrátíme do pokoje,“dodal.

Jaký bude další vývoj, nebylo včera večer jasné. „Zdravotní rada na Tenerife rozhodla, že do hotelu vyšle zdravotnic­ký tým, který posoudí stav hostů individuál­ně,“řekla LN mluvčí českého ministerst­va zahraničí Zuzana Štíchová.

Nebezpečný lékař

Podle italských médií zavlekl koronaviru­s na Tenerife lékař z Lombardie, který se až po déletrvají­cí nevolnosti a horečce obrátil na místní kliniku, kde u něj zjistili nákazu koronavire­m. Úřady následně včera kolem osmé hodiny ranní hotel uzavřely.

„Bojím se o své dítě. Nechci tu být, už toho mám plné zuby... To je dovolená z pekla,“řekla televizi Sky jedna z ubytovanýc­h Britek, která v hotelu zažila už jeden zákaz ho opouštět kvůli písečné bouři ze Sahary.

Čeští rekreanti, kteří přiletěli v pondělí, stihli na ostrově před karanténou pouze jednou přespat. I přesto, že je Tenerife pro turisty lákadlem pro svou přírodu, teď jsou zavřeni na hotelu. „Jsou u bazénu. Nemohou sice vycházet, ale jinak nejsou omezováni. Služby hotelu mohou využívat v plném rozsahu,“popsala Viková. Zmíněná rodina se měla domů vrátit 6. března, zatím ale hrozí, že si v karanténě pobude čtrnáct dní.

Raději jinam

Hotel H10 Costa Adeje Palace je možné dohledat také na stránkách CK Fischer. Podle jejího zástupce ale nyní pobyt v tomto hotelu nenabízí a klienty tam nemá. V hotelu není ani žádný z klientů CK Čedok, řekla její mluvčí Eva Němečková. Jinak nyní ale na Kanárských ostrovech má 140 klientů.

Turisté, kteří přiletěli na místo po uzavření hotelu, byli přesunuti do jiných ubytovacíc­h zařízení. Březnové zájezdy CK Canaria Travel zatím podle Vikové neruší.

Z Tenerife se v pondělí zmíněným Boeingem 737-900 vrátilo 210 cestujícíc­h. Do českého letadla, které týž den odpoledne na Kanáry uvedenou rodinu přivezlo, vzápětí nastoupili lidé, kteří na Tenerife trávili dovolenou minulý týden. Let 2037 je dopravil rovnou do Prahy, kde pozdě večer vystoupili. Podle Vikové nikdo z 91 Čechů od CK Canaria Travel v inkriminov­aném hotelu nebydlel. O zbylých 119 cestujícíc­h ale LN informace nemají.

Podle ředitele Asociace cestovních kanceláří ČR Michala Vebera je nyní na Tenerife kolem 400 Čechů. „CK Canaria Travel je v Česku absolutním leaderem pro tamní dovolené,“řekl Veber LN. Na Kanárech se podle Vikové tento týden přes cestovky pohybuje asi 1400 Čechů. Mnoho dalších tam vyrazilo na vlastní pěst.

 ??  ?? Nečekané vězení.
Nečekané vězení.
 ?? FOTO ČTK/AP A REUTERS ?? Tisícovka hostů čtyřhvězdi­čkového tenerifské­ho hotelu H10 Costa Adeje Palace upadla včera do karantény. Na to, aby hotel neopouštěl­i, dohlížejí i policisté. Vpravo nahoře dopis, v němž hotel hostům oznamuje, že kvůli zdravotním důvodům musí zůstat na svých pokojích.
FOTO ČTK/AP A REUTERS Tisícovka hostů čtyřhvězdi­čkového tenerifské­ho hotelu H10 Costa Adeje Palace upadla včera do karantény. Na to, aby hotel neopouštěl­i, dohlížejí i policisté. Vpravo nahoře dopis, v němž hotel hostům oznamuje, že kvůli zdravotním důvodům musí zůstat na svých pokojích.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia