Lidové noviny

Letiště začalo hlídat lety z Itálie

- MELANIE KRÝSLOVÁ ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA Kvůli koronaviru šířícímu se po Evropě přijalo letiště Václava Havla nová bezpečnost­ní opatření. Týkají se Itálie. Podobně na nákazu zareagoval­i i čeští autobusoví dopravci.

„Máme speciálně vyčleněné příletové brány pro všechny lety z Itálie, ve kterých platí zvýšená hygienická opatření a cílený screening. Personál si má všímat cestujícíc­h s příznaky respirační­ho onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu přímo na letišti,“řekl LN ředitel pražského letiště Václav Řehoř. Podle mluvčího letiště Romana Pacvoně cíleným screeninge­m procházejí nejen pasažéři, ale také i palubní personál, který vystupuje z letadla a zůstává v Česku.

Výskyt koronaviru včera ohlásil kanárský ostrov Tenerife – v hotelu, kde dovolenou tráví šest Čechů. Letiště Praha však další opatření u spojení s dalšími zeměmi, kde evidují první známky nákazy, nepřijímá. „Zatím jsme nedostali žádný pokyn od orgánů ochrany veřejného zdraví v souvislost­i s nákazou ve Španělsku,“řekl LN Řehoř.

Ještě před včerejší uzávěrkou LN ministerst­vo zdravotnic­tví čekalo na podrobnějš­í informace od svého španělskéh­o protějšku. Zatím není jasné, zda Španělé nařídí karanténu pro tisícovku hostů na 14 dní, na dobu delší, anebo jim umožní vrátit se domů dříve a pokračovat v karanténě tam. Další osud šesti českých turistů je zatím zřejmě hlavně v rukou španělskýc­h úřadů.

Čeští autobusoví dopravci zavádějí preventivn­í opatření na svých linkách do Itálie. Posádky jsou vybaveny větším množstvím dezinfekčn­ích prostředků. Spoje se ale zatím neruší.

Včera se kvůli koronaviru sešlo také předsednic­tvo Bezpečnost­ní rady státu z preventivn­ích důvodů. Česko je podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (ANO) na nákazu z Číny připravené a není důvod panikařit nebo zakazovat hromadné akce. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyzval, aby se občané před cestami do ciziny registrova­li v systému DROZD.

Na možný výskyt koronaviru je připraveno zhruba tisíc infekčních lůžek. V současné chvíli má Správa státních hmotných rezerv na skladě přichystán­y také tisíce filtračníc­h polomasek, ochranných brýlí či oděvů.

Dovolená na Tenerife se včera pro tisícovku turistů změnila v noční můru. Kvůli nákaze koronavire­m jednoho z hostů na ně byla uvalena karanténa a zůstali uvězněni v hotelu.

PRAHA/TENERIFE Španělské úřady včera nařídily karanténu pro tisíc hostů hotelu H10 Costa Adeje Palace na kanárském Tenerife. Ve čtyřhvězdi­čkovém resortu je ubytováno i šest Čechů. Pětičlenná rodina s dítětem odletěla na ostrov v pondělí, další česká turistka tam pobývá už déle.

Karanténa byla nařízena poté, co se nákaza smrtícím koronavire­m potvrdila u italského lékaře, který v hotelu trávil dovolenou již šestým dnem spolu s manželkou. Podle předběžnýc­h informací cestovních kanceláří by rozlehlý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia