Lidové noviny

Nákaza straší stále více zemí

- VÍT ŠTĚPÁNEK ROBERT SCHUSTER

Rakousko, Švýcarsko nebo Chorvatsko: také do těchto evropských států se včera rozšířila infekce koronaviru. Nosiči nákazy jsou vesměs Italové či lidé, kteří nedávno Itálii navštívili.

VÍDEŇ/ŘÍM/PRAHA Jako odvrácená tvář globalizac­e se dá charakteri­zovat raketové šíření potenciáln­ě smrtícího typu koronaviru po Evropě v posledních dnech a hodinách. Nákaza, jejíž inkubační doba může podle nové zprávy Světové zdravotnic­ké organizace v extrémních případech trvat až šest týdnů, se po starém kontinentě šíří jako na vodě kruhy a do uzávěrky LN se objevila již ve dvanácti zemích Evropy.

Nejhůře zasažená zůstává Itálie s více než třemi stovkami nakažených osob; ostatní evropské státy zatím hlásí vesměs pouze jednotky případů. Severní italské regiony Lombardie a Benátsko se zjevně staly druhotným centrem, odkud se virus nyní šíří leteckými i pozemními cestami do dalších zemí. Stále však není jasné, jakým způsobem nákaza „přeskočila“z Číny do severní Itálie.

První dva potvrzené případy nákazy koronavire­m včera ohlásilo Rakousko. Na klinice v Innsbrucku na západě země byli včera hospitaliz­ováni muž a žena, oba ve věku 24 let. Pocházejí z vesnice u Bergama, v italské provincii Lombardie, která je jedním z ohnisek nákazy v Itálii. Vykazovali příznaky chřipkovéh­o onemocnění a nákaza koronavire­m u nich byla zjištěna včera. Oba se obrátili na zdravotník­y sami s tím, že pociťují nevolnost a příznaky chřipky. Pár, který se zdržoval v Rakousku od minulého pátku, byl okamžitě izolovaný. Z Itálie přicestova­l vlastním autem.

Infekce v politickém boji

V Tyrolsku jsou pod „zvláštním dohledem“zaměstnanc­i nemocnice ve městě Zams, kteří byli o víkendu v Benátkách na karnevalu. Podezření na další případ infekce bylo hlášeno i v Linci nedaleko českých hranic. Má jít o 55letého muže, který vykazoval symptomy nákazy po výletu se skupinou turistů do Benátek.

První potvrzený případ koronaviru včera ohlásilo také Chorvatsko. Mladík, který se minulý týden zdržoval několik dní v severní Itálii, nyní pobývá v karanténě v nemocnici v Záhřebu.

Podle italského premiéra Giuseppe Conteho mohla k šíření koronaviru v jeho zemi přispět liknavost italských zdravotník­ů. Z kontextu premiérova vyjádření vyplynulo, že Conte měl na mysli nemocnici v Codognu nedaleko Milána, kde koncem minulého týdne vyšetřoval­i jednoho z prvních nakažených. Codogno patří mezi jedenáct severoital­ských lokalit, které se od víkendu nacházejí v úplné karanténě, nikdo nesmí dovnitř ani ven.

„Nemocnice se zcela neřídila bezpečnost­ními předpisy, což jistě přispělo k šíření infekce,“řekl premiér a naznačil, že centrální italská vláda by v případě nutnosti mohla převzít řízení zdravotnic­ké péče. To mají za normálních okolností na starosti jednotlivé regiony, v případě Codogna Lombardie. Conteho prohlášení vyvolalo prudké odmítnutí u představit­elů strany Ligy (Lega), která nyní v Lombardii vládne, stejně jako v druhém nejpostiže­nějším Benátsku. „Je to zoufalá strategie (...) Pan Conte se zřejmě napadáním jiných snaží odvrátit pozornost od vlastních problémů,“řekl guvernér Lombardie Attilio Fontana.

V Íránu onemocněl náměstek Nárůst počtu nakažených a v jednotkách případů také mrtvých byl včera hlášen z oblasti Perského zálivu. Nejhorší je situace v Íránu, kde podle oficiálníc­h údajů od minulého týdne na koronaviru­s zemřelo 16 lidí a nakažených je téměř 100. Podle opozičních zdrojů je však skutečný počet obětí vyšší, údajně až 50; tvrzení však nebylo možné nezávisle ověřit.

Podle agentury ILNA se virem nakazil i náměstek íránského ministra zdravotnic­tví Íradž Harírší, který v televizním přenosu vypadal evidentně nemocně. Poměrně velký počet nově infikovaný­ch včera hlásil i malý ostrovní stát Bahrajn (21), jednotky případů zaznamenal­i i v Kuvajtu, Iráku a Ománu.

V USA začaly klinické testy léku remdesivir, který by mohl pomoci lidem nakaženým koronavire­m. Lék před několika lety vyvinul tým vědců kalifornsk­é firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia