Lidové noviny

Čína ulevuje firmám, na které vir dopadl

Čínská ekonomika zpomalí. Tamní centrální banka tak snižuje sazby a firmy mohou vydávat speciální dluhopisy na boj s virem.

- VOJTĚCH WOLF

PEKING/PRAHA Část čínských továren dál jede v omezeném provozu, protože jim chybí lidé. Zavřené jsou některé obchody a zábavní parky, omezen je i pohyb lidí, takže se moc nenakupuje ani nestravuje venku. Už teď je jasné, že čínská ekonomika zásadním způsobem zpomalí.

Čínští plánovači se ale zároveň snaží ekonomiku nakopnout, co to jen jde. Čínská centrální banka snižuje úrokové sazby, aby podnikům zlevnila úvěry a alespoň trochu jim ulevila.

Šlapání na brzdu

Podle analytiků čínská ekonomika i letos poroste, bude to ale výrazně pomaleji, než se čekalo. Například ratingová agentura S&P odhaduje, že v případě, kdy by epidemie dosáhla svého vrcholu v březnu, zpomalil by růst čínské ekonomiky v letošním roce na pět procent. Už loni růst druhé největší ekonomiky světa poklesl na 6,1 procenta, což bylo nejméně za 29 let.

Pokud ale epidemie v březnu ještě svého vrcholu nedosáhne, dopady na ekonomiku budou mnohem tvrdší. To by znamenalo pochopitel­ně obří problém nejen pro říši středu, ale celý svět.

„Čínská ekonomika šlape takto prudce na brzdu v důsledku bezprecede­ntních karanténní­ch opatření, jejichž cílem je zabránit dalšímu šíření nákazy,“uvádí analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Vláda například prodloužil­a novoroční svátky a snížila tak počet pracovních dní. „Dle odhadů čelí až 150 milionů obyvatel nějakému omezení vycházení z domova. Jinak řečeno, ekonomiku paralyzuje narušení dodavatels­kého řetězce, tedy fakt, že nemá kdo vyrábět a kdo prodávat,“dodává Rusinko.

Zpomalení zároveň pro ekonomiku znamená, že velká část firem utrží méně, než plánovaly, a obtížněji budou splácet své úvěry. To se týká i domácností, které méně vydělají. V nejhorším scénáři agentury S&P se počítá, že objem nesplácený­ch úvěrů naroste čtyřikrát na v přepočtu více než 33 bilionů korun. Mírnější varianta počítá s tím, že se nesplácené úvěry zvětší „jen“třikrát.

Koronaviro­vé dluhopisy

Snahy čínské garnitury dát podnikům větší „prostor k dýchání“jdou ale mnohem dále. Firmy napříč celou Čínou teď vydávají speciální firemní dluhopisy.

List Financial Times uvádí, že takzvané „koronaviro­vé dluhopisy“vydávají desítky firem od aerolinií po farmaceuti­cké společnost­i. K desítkám miliard korun se dostanou snadněji, protože regulátoři zjednoduši­li a hlavně zkrátili schvalovac­í proces. Vydat tyto dluhopisy je otázkou dnů. Stát zároveň tlačí na banky, aby je od firem nakupovaly a pomohly jim tak. A to i když jsou úroky u těchto dluhopisu nižší, než je v Číně běžné.

Podmínkou ale je, že firmy musí alespoň desetinu získaných peněz dát na opatření proti koronaviru. Jenže to je v současnost­i pro firmy snadno splnitelná podmínka.

„Je to pro nás obří úleva. Takhle levné peníze bychom jinde nesehnali,“řekl listu Financial Times představit­el společnost­i Fuyao Glass Industry Group, která minulý týden vydala tříletý dluhopis s výnosem 3,19 procenta. Desetinu peněz pak skupina využije k výrobě čelních skel pro ambulantní vozy.

Přepravce Shenzen Airlines použije peníze na splacení dražších úvěrů. Zbytek peněz společnost plánuje využít k vrácení klientům za zrušené lety. Tyto aerolinky byly totiž nuceny kvůli epidemii zrušit asi dvě třetiny letů.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Omezení výroby. Čínské továrny nový koronaviru­s citelně zasáhl.
FOTO ČTK/AP Omezení výroby. Čínské továrny nový koronaviru­s citelně zasáhl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia