Lidové noviny

Hamáček Maláčovou podržel

- MARTIN SHABU

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se v lednu ocitla na pozici třetí nejpopulár­nější političky v zemi. Její rozlet však nečekaně zbrzdil korupční skandál s IT zakázkou, kvůli které byl obviněn její blízký spolupraco­vník.

PRAHA Šetření agentury STEM přisoudilo ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové třetí místo v žebříčku nejoblíben­ějších politiků – hned za premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerov­ou z ANO. Předběhla tak i své spolustran­íky ministra kultury Lubomíra Zaorálka či šéfa strany, vicepremié­ra Jana Hamáčka. Kvůli pondělnímu obvinění svého náměstka Jana Baláče v souvislost­i s IT zakázkou na systém pro výplatu sociálních dávek se ale pod Maláčovou zakývala židle. Premiér po ní požaduje vysvětlení. Záležitost označil za „veliký problém“. Chce se také sejít s Hamáčkem.

K demisi pak Maláčovou vyzvala opoziční SPD. Výrazná tvář sociálních demokratů ale odstoupit nehodlá. „Nemyslím si, že je to na odstoupení,“řekla včera Maláčová. Podpořil ji i stranický šéf Hamáček. „Není v jiné pozici než v pozici svědka, nevidím proto důvod, abychom cokoli řešili,“uvedl vicepremié­r během společného výjezdu ministrů za ČSSD do Středočesk­ého kraje. Podle ministra vnitra Maláčová problémy s IT systémy na MPSV zdědila po předchůdcí­ch a snažila se je řešit. Logicky také nemůže dát ruku do ohně za všechny spolupraco­vníky.

Premiér Babiš ale už po pondělní razii uvedl, že byl s výběrem náměstka Jana Baláče, který se ujal funkce na ministerst­vu práce a sociálních věcí (MPSV) loni v létě, nespokojen­ý. Podle něj šlo o politickou trafiku pro někdejšího místopředs­edu pražské organizace ČSSD. Kvůli problémům s IT navíc ministryni adresoval v posledních měsících deset dopisů.

Verdikt padne v řádu týdnů Ministryně Maláčová včera uvedla, že v souladu se služebním zákonem Baláče i Karla Macka, vedoucího oddělení bezpečnost­i ICT, který byl v kauze rovněž obviněn, postavila mimo službu. O novém informační­m systému pro výplatu sociálních dávek dle svých slov rozhodne v příštích týdnech. „Ten problém ohledně výplaty nepojistný­ch sociálních dávek existuje deset let, snažíme se ho maximálně transparen­tně řešit, aby od ledna (příštího roku) mělo ministerst­vo plně funkční, hospodárný, ale i moderní systém,“řekla Maláčová.

Na konci roku vyprší smlouva se současným dodavatele­m IT služeb, společnost­í OKsystem. Ta má systém pro výplatu sociálních dávek na starosti od poloviny 90. let. MPSV se nedaří vybrat nového dodavatele v otevřené soutěži. Hrozí, že už bude potřetí donuceno uzavřít kontrakt s OKsystemem v rámci jednacího řízení bez uveřejnění, tedy bez tendru.

O zakázku má přitom zájem i společnost DXC Technology. Ta uspěla i v tendru, který předloni MPSV vypsalo na zakázku nazvanou IS DAV II.

Zatímco OKsystem nabídl cenu více než 800 milionů korun, DXC zvítězilo s částkou 268 milionů. Jenže postupně se obě firmy obrátily na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). A antimonopo­lní úřad jejich výtkám vyhověl. Ve výsledku tak dodnes není jasné, kdo bude v budoucnu provozovat klíčový systém, který patří do kritické infrastruk­tury státu.

Rozhodnutí o výměně firmy přitom na politické úrovni padlo už v roce 2010 za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Kvůli pochybením při výběru firmy ale antimonopo­lní úřad nové řešení v lednu 2014 stopl a vrátil do hry OKsystem. Úředníci tehdy museli agendu vyřizovat ručně.

 ?? FOTO ČTK ?? Neodstoupí­m. Výrazná tvář sociálních demokratů Jana Maláčová včera uvedla, že není důvod k rezignaci.
FOTO ČTK Neodstoupí­m. Výrazná tvář sociálních demokratů Jana Maláčová včera uvedla, že není důvod k rezignaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia