Lidové noviny

Policie si přišla pro důkazy i do firmy DXC

- MARTIN SHABU

PRAHA Po policejní razii, po které byli v pondělí obviněni dva vysoce postavení úředníci ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV), včera pokračoval­a série výslechů svědků. Už v pondělí dopoledne server Lidovky jako první informoval, že byli v úřadu zadrženi a obviněni Jan Baláč, náměstek pro řízení sekce ekonomické a ICT a Karel Macek, vedoucí oddělení bezpečnost­i ICT.

„O jejich možné vazbě se bude rozhodovat pozdě večer. Nyní probíhají výslechy svědků. Čeká se i na případné doznání některého z obviněných,“řekl LN zdroj blízký vyšetřován­í.

Podezřelý trojúhelní­k Detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) stíhají dvojici úředníků pro zločin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Případ dozoruje Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze. Kauza souvisí s IT zakázku na systém na výplatu sociálních dávek za 270 milionů korun. Ucházejí se o ni dvě společnost­i – OKsystem (výplatu dávek administru­je od roku 1993) a DXC Technology (dříve Hewlett-Packard).

Kromě razie na MPSV detektivov­é hledali důkazy v sídle OKsystem. A jak zjistily LN, policisté v pondělí navštívili i centrálu DXC Technology. Firma na otázky LN neodpovědě­la. Ani dozorující žalobce Matula včera nechtěl prozradit k případu bližší podrobnost­i. „V současné době probíhají procesní úkony, což je jediná informace, kterou vám mohu poskytnout. Žádnou další okolnost trestního řízení nebudu v této fázi řízení komentovat,“napsal LN Michael Bartončík, právní zástupce náměstka Baláče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia