Lidové noviny

Češi kralují v důvěře internetu

Podle průzkumu věří síti téměř polovina obyvatel. Rodiče s dětmi o online světě nemluví

- IVETA KŘÍŽOVÁ

hodně aktivní v online prostředí, mají digitální dovednosti, ale zároveň jsou i vystaveny rizikům,“řekl Šmahel. Podle Buchtíka je dětské vysedávání u internetu do určité míry dáno výchovou. „Rodiče dnes nepouští děti samotné ven, hrát si před domem či běhat po sídlišti s kamarády,“podotkl s tím, že online chatování tak čím dál tím více nahrazuje přímý kontakt.

Chybí aktivní přístup rodičů

času na internetu nikdy nebo skoro vůbec nebaví. Proto se v případě problémů obrací nejčastěji na kamarády.

„České rodiče nezajímá, co děti sledují online,“upozornil Šmahel s tím, právě v tomto bodě drží v Evropě neblahý primát. Pouze 16 procent českých rodičů s dětmi často nebo velmi často mluví o tom, co dělají online. „Hodně rodičů se spoléhá spíše na restrikce a omezování, což je bez aktivního přístupu a sdílení zkušeností méně efektivní,“doplnil.

Problém poznat dezinforma­ce

Euroskepse zůstává

Kromě vztahu k internetu a sociálním sítím hodnotil nejnovější Eurobarome­tr i postoje Čechů k životní úrovni jako celku i vnímání Evropské unie.

Ekonomicko­u situaci České republiky považuje za dobrou 71 procent jeho občanů, celoevrops­ký průměr je přitom 47 procent. V tomto bodě Češi platí za velké optimisty. Naopak pokud jde o sympatie k Evropské unii, zde k žádnému překvapení nedošlo. Česko zůstává s 39 procenty na páté nejnižší hodnotě ze všech zkoumaných zemí. V roce 2018 to bylo 32 procent a před pěti lety, od kdy se důvěra Čechů v EU zvyšuje, 27 procent. Spolu s důvěrou v EU roste mezi Čechy i víra v národní instituce a vládu.

Za nejlepší, co Evropská unie přinesla, Češi považují volný pohyb, mír, výměnný studijní program Erasmus a ekonomicko­u sílu sedmadvací­tky. V negativním významu si Češi s unií spojují hlavně byrokracii, plýtvání penězi a nedostateč­nou kontrolu hranic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia