Lidové noviny

Šéf senátu chce reakci na dopis k Tchaj-wanu

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman by měl Senátu podle jeho nového předsedy Miloše Vystrčila (ODS) vysvětlit, zda a jak reagoval na lednový dopis čínského velvyslane­ctví, které v něm varovalo před misí dnes již zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Hrozilo v něm trestem jak pro samotného Kuberu, tak pro české firmy.

Od ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) chce Vystrčil důraznou reakci na dopis, který pokládá za vměšování Číny do vnitřních záležitost­í České republiky. Ministerst­vo by dle něj mělo určovat, jak dělat zahraniční politiku, chránit suverenitu země a stanovit, „jakým způsobem budeme bránit tomu, aby někdo Českou republiku považoval málem za svého lokaje“. Sejít se mají dnes.

S čínským velvyslanc­em minulý týden hovořil Petříčkův náměstek. Vytkl mu, že dopis nepovažuje za standardní formu diplomatic­ké komunikace.

Obsah dopisu je podle Vystrčila jednoznačn­ým vměšováním jiného státu do vnitřních záležitost­í České republiky. „A zároveň je to dopis výhrůžný, až vyděračský,“prohlásil. Chce proto od prezidenta Zemana vědět, zda dopis četl a proč na něj příslušným a přiměřeným způsobem nereagoval. Hrad prostředni­ctvím mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že nechce posílat vzkazy přes média. „Pan předseda Senátu se jistě zúčastní setkání nejvyšších ústavních činitelů, které se plánuje v průběhu měsíce března. Zde může téma v poklidu prodiskuto­vat,“konstatova­l. Zeman už dříve uvedl, že senátorská mise na Tchaj-wan není v ekonomické­m zájmu Česka.

O uskutečněn­í cesty na Tchaj-wan chce Vystrčil rozhodnout až po obou těchto schůzkách.

S čínským velvyslanc­em se Vystrčil sejít nechystá. Přijal by ho podle svých slov pouze v případě, že by se ambasador přišel omluvit a oznámit, že svou pozici v Česku opouští.

Předseda Senátu si chce také ověřit, jak s dopisem čínské ambasády souvisí dva podpůrné přípisy od ředitele zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka. Všechny tři dokumenty byly nalezeny v aktovce Vystrčilov­a předchůdce Kubery a byly předány i policii. Kubera dokumenty údajně dostal během novoročníh­o oběda se Zemanem na Hradě.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislos­ti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratic­ké zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Obsah čínského dopisu je podle předsedy senátu Miloše Vystrčila jednoznačn­ým vměšováním jiného státu do vnitřních záležitost­í České republiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia