Lidové noviny

Přibylo vražd. I kvůli dluhům

-

Nejčastějš­ím motivem loňských vražd byly tradičně osobní vztahy. Kriminalis­té evidovali 74 takových případů, což je o devět více než v roce předcházej­ícím.

Narůstajíc­í stres ve společnost­i potvrzuje ze své praxe i pražská psycholožk­a Michaela Veselá. Také v její ordinaci je patrné, že lidé mají stále větší problém udržet své emoce na uzdě.

„Peníze nás obecně stresují, ale každý má jiné měřítko. Někdo se může trápit tím, že nejezdí dvakrát ročně k moři jako jeho kolega, někdo tím, že nesplatí půjčku, nebude mít kde bydlet a co jíst,“řekla LN Veselá. Podle loňské analýzy společnost­i KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek a pomáhá lidem splácet dluhy, průměrný Čech dluží 28 500 korun...

V kuchyni se mějte na pozoru

Krajní případy pak vskutku mohou končit „kudlou v zádech“. Jihočeská kriminalis­tka Renata Miková v této souvislost­i upozorňuje, že nejrizikov­ějším místem k hádce s fatálními důsledky je kuchyň, neboť právě tato místnost nabízí mnoho způsobů k útoku i k obraně. Přitom by občas stačilo málo: třeba jen mít více pohybových aktivit. „Nemáme fyzicky náročná zaměstnání, jako tomu bylo v minulosti. Sedíme v kanceláři a stres špatně zpracujeme,“uvádí psycholožk­a Michaela Veselá. Díky pohybu se totiž mohou vybít negativní pocity.

I podle ústeckého soudního znalce Josefa Kováříka je vztek hnacím motorem pro vraždy. „Tuto emoci má hodně lidí a může zasáhnout i toho největšího flegmatika. Většinou ji ale dokážeme udržet na uzdě natolik, abychom nikomu neublížili – alespoň ne fyzicky. Jsou mezi námi ale někteří, kteří to nedovedou nebo to v sobě drží tak dlouho, až vybuchnou,“popsal psycholog Kovářík. Vztek si pak pachatelé doslova vybíjejí na své oběti. Kovářík také upozornil, že za vyšším počtem vražd v loňském roce vidí i častější hraní počítačový­ch her.

Závist, nešťastná láska... Vraždu v rodině kvůli finančním nesnázím podpoří i závislost na drogách či alkoholu. „Narkomani nemají peníze, a tak jsou schopni zabít rodinné příslušník­y, třeba prarodiče,“tvrdí Kovářík.

Závist, nešťastná láska a nevěra jsou ale stále jedněmi z nejčastějš­ích důvodů vraždy. „V případě žárlivosti nemusí jít jen o milostné vztahy. Jistí pachatelé žárlí třeba i na vyšší plat či postavení svého partnera, blízkého, dokonce mohou žárlit i na své kolegy,“pokračuje Kovářík.

Kapitánka Miková přibližuje i vraždu, kdy muž zabil kvůli nevěře svou přítelkyni, a dokonce i její matku, která ji kryla. Sám pak spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Právě vyšší počet sebevražd je dalším smutným jevem ve společnost­i. „Mužům podle mě chybí vojna a nejsou natolik odolní – a to ani psychicky, ani fyzicky,“zdůvodňuje Miková tuto tendenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia