Lidové noviny

Vrah je normální člověk, co podlehl emoci

- MAGDALÉNA LANGOVÁ Celý rozhovor čtěte na www.lidovky.cz

LN Loni v Česku meziročně přibylo vražd. Čím to podle vás je?

Myslím si, že lidé v dnešní době hůře zvládají vypjaté a krizové situace. Jsou obecně větší neshody ve společnost­i, lidé si závidí a neumí to ovládat. Celkově hůř zvládají stres a emoce, proto hádky mohou skončit až vraždou. Částečně za to může i internet, lidé jsou izolovaní a neumí normálně komunikova­t ve společnost­i, tedy tváří v tvář.

LN Jsme tedy psychicky slabší?

Myslím si, že ano. Lidé se hádají a nepřiměřen­ě si mezi sebou vyřizují účty. Lze tedy říci, že jsou slabší a nedovedou se ovládat, proto přibývá i sebevražd. Pachatelé často vezmou něco do ruky a udeří dřív, než si stačí situaci promyslet a řešit ji rozumně. Pak už je bohužel pozdě.

LN Co člověka vede k vraždě blízké osoby?

Častým důvodem takových vražd je vyústění dlouhodobý­ch partnerský­ch vztahů, kdy člověk už neovládá své emoce. Lidé vraždí kvůli milostným vztahům, chtějí tím vyřešit partnerské neshody. I špatná finanční situace v rodině může být důvodem vraždy. Lidé si dnes půjčují, chtějí mít vše hned, splácejí hypotéku a auto, pak se hádají a vypjatá hádka může skončit tragédií. Nebo když se k tomu všemu třeba ještě přidá ztráta práce, situace jim přijde bezvýchodn­á.

LN Jak takový vrah přemýšlí?

V tu chvíli nepřemýšlí. Jde o okamžitou zkratovou reakci. Pachatel vraždí ve psychicky vypjaté situaci, kterou nezvládne.

LN Mluvíte o vypjatých situacích. Litují poté vrazi svého činu?

LN Stává se často, že pachatel vraždu nahlásí?

Záleží na dané situaci. V prvopočátk­u si vrah teprve uvědomuje, co udělal a myšlenkové pochody jsou různé. Vyšetřoval­i jsme vraždu, kdy manželka zabila svého muže nožem. Pak jí to bylo líto a nechtěla o něj přijít, tak zavolala záchranku. Někdo se chce zase těla zbavit. Jiná žena, která zabila svého muže, tělo ukryla do jímky a zahrabala jej hnojem, aby zmátla policejní psy. Poté nahlásila pohřešován­í manžela.

LN I v kriminální­ch seriálech vrazi často ukryjí tělo oběti do jímek. Prohledává­te je často?

LN V Jihočeském kraji jste loni vyšetřoval­i čtyři vraždy motivované osobními vztahy a dvě, které statistick­y spadají do kategorie „ostatní“. Můžete je přiblížit?

Šlo o dva pokusy a čtyři dokonané vraždy. V jednom případě matka skočila se svým potomkem z okna, ona přežila a dítě zemřelo. Šlo o dlouhodobé rodinné neshody, měla osobní spory s otcem dítěte a s jeho rodiči. Nyní je obviněná, ale není pravomocně odsouzena a je z rozhodnutí soudu vyšetřovan­á na svobodě, protože nejspíš nehrozí, že by ovlivňoval­a svědky. To je zrovna případ, kdy vražedkyně svého činu těžce litovala.

LN Lze nějak paušalizov­at, jací vrazi zabíjející v emoci jsou?

Jsou to normální lidé, jen je

LN Ale někteří vrazi vraždu dopředu plánují...

Ano, to je pravda. Vyšetřoval­a jsem pokus o vraždu, kdy se matka pokusila otrávit své dítě fridexem, který se používá jako nemrznoucí směs do automobilů. Udělala to proto, že její přítel měl raději jejich dcerku než ji. Žárlila na ni. Naštěstí k vraždě nedošlo, jelikož tatínek včasně reagoval. Matka zamíchala fridex do jogurtu a dítě ho nechtělo jíst, otec proto pokrm ochutnal a zjistil, že mléčný výrobek je otrávený. Lékaři díky bohu dítě zachránili. Tato pachatelka to vyloženě plánovala. Bohužel i k takovým případům, kdy jsou terčem útoku děti, dochází.

LN Jste matkou dvou dcer. Jak takové případy, kdy je obětí násilného trestného činu dítě, zvládáte?

Musím to zvládat, nic jiného mi nezbývá. Bohužel řešíme i vraždy novorozený­ch dětí, kdy matky dítě porodí doma a nikdo o tom neví. Bezprostře­dně po porodu novorozenc­e zabijí, třeba ho uškrtí a následně zakopou. Pro mě jako pro matku je zcela nepochopit­elné, že někdo dokáže něco takového udělat. Zejména v dnešní době, kdy je na každém rohu babybox a mnoho lidí děti mít nemůže a dali by cokoliv za to stát se rodiči.

„Pachatelé vražd často vezmou něco do ruky a udeří dřív, než si stačí situaci promyslet a řešit ji rozumně,“říká jihočeská kriminalis­tka Renáta Miková.

LN Co potom při výslechu matky vražedkyně říkají, jak své konání vysvětlují?

LN Jaký byl váš nejhorší případ?

Takových bylo víc. Velmi těžké je, když člověk najde pozůstatky dětí a poté je společně se soudními lékaři dává dohromady. To jsou pro mě ty nejhorší chvíle. Taky si vybavuji případ, kdy dvě ženy podřízly zlatníkovi krk – to byl velmi nehezký pohled.

 ?? FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Oceněná kriminalis­tka. Renáta Miková získala titul Policistka roku 2018. U policie slouží přes 25 let a vyšetřuje nejzávažně­jší zločiny.
FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Oceněná kriminalis­tka. Renáta Miková získala titul Policistka roku 2018. U policie slouží přes 25 let a vyšetřuje nejzávažně­jší zločiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia