Lidové noviny

Obdivoval Sanders Kubu a Moskvu?

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Starosta malého vermontské­ho města Burlington se v roce 1985 vrátil z Nikaraguy plný nadšení. Sověty podporovan­á vláda, která vznikla skrze ozbrojenou revoluci, podle něj snížila dětskou úmrtnost i negramotno­st a začala přerozdělo­vat půdu lidem. Americká vláda přitom považovala sandinisti­cké lídry za teroristy.

Tímto starostou byl dnešní demokratic­ký kandidát na prezidenta Bernie Sanders. A jeho cesty do zemí spřátelený­ch se Sovětským svazem ho dnes začínají dohánět. Cesta do Nikaraguy totiž nebyla výjimkou. Sanders již jako znovuzvole­ný starosta podnikl v roce 1988 cestu do Moskvy a o rok později vycestoval na komunistic­kou Kubu.

Z cest Bernieho Sanderse do komunistic­kých zemí se tak stalo téma pro prezidents­kou kampaň. V nedělním rozhovoru pro pořad televize CBS „60 minut“čelil senátor za stát Vermont a „demokratic­ký socialista“Sanders ostrým otázkám. V 80. letech se totiž pozitivně vyjadřoval nejen o nikaragujs­ké vládě, ale také o kubánském diktátorov­i Fidelu Castrovi a reportéři chtěli znát jeho dnešní postoj. V současnost­i nejsilnějš­í kandidát demokratic­ké strany na post prezidenta odpověděl, že si komunistic­ký lídr zaslouží být kritizován za „autoritářs­tví“, ale na stranu druhou jej chválil i za vyřešení problémů s negramotno­stí v zemi. A kritika na sebe nenechala dlouho čekat.

„Fidel Castro zanechal temné dědictví pracovních táborů, represí náboženstv­í, hluboké chudoby a zabíjení tisíců vlastních lidí,“napsal na Twitter Sandersův protivník v demokratic­kých primárkách Michael Bloomberg. „Ale jasně, Bernie, pojďme si povídat o negramotno­sti.“

Ke kritice se přidal i další bojovník o demokratic­kou nominaci Pete Buttigieg, který Sanderse přirovnal k Donaldu Trumpovi. Spojené státy podle něj potřebují „prezidenta, který se jednoznačn­ě postaví proti režimům, jež porušují lidská práva.“

Sanders se dnes snaží profilovat jako „sociální demokrat“. Požaduje, aby stát zajišťoval zdravotnic­tví a školství, chce zdanit miliardáře a tvrdí, že by si USA měly vzít příklad ze zemí, jako je Dánsko. V osmdesátýc­h letech, během studené války, však byl Bernie poněkud více nakloněný komunistic­kým režimům. Požadoval znárodnění průmyslu a především pak energetick­ého sektoru.

Pokaždé, když se vrátil z některé z cest, vyprávěl o svých zážitcích burlington­ské komunitě. Vznikly tehdy hodiny záběrů, na nichž Sanders popisuje, jak se setkal s tehdejším prezidente­m Nikaragui Danielem Ortegou, či jak vypadá zdravotnic­tví na Kubě. Videa byla po roky uložená a pozornost nepřitáhla ani při Sandersově snaze stát se prezidente­m v roce 2016. Ve chvíli, kdy Sanders prakticky zvítězil ve třech prvních demokratic­kých primárkách, se z nich jeho oponenti snaží vytvořit téma. A z jeho údajné slabosti pro autoritářs­ké lídry udělat důvod, proč by Bernieho neměli lidé volit.

Bernieho Sanderse dohání jeho minulost. V rámci předvolebn­ího boje o Bílý dům na něj oponenti vytahují obdiv k autoritati­vním lídrům a cestování do komunistic­kých zemí v 80. letech.

Užitečný idiot?

„Pokud budou lidé volit pro socialistu Sanderse, pak by si měli uvědomit, co socialismu­s znamená historicky. A rozhodně to není Skandinávi­e,“poznamenal­a pro deník Washington Post Marion Smithová z Nadace obětí komunismu. „Tehdy zavřel oči před systematic­kým nedodržová­ním lidských práv. Stal se užitečným idiotem, který uvěřil sovětské propagandě.“

Sanders však popírá, že by byl ošálen. Tvrdí, že se snažil „budovat mosty“mezi Východem a Západem. A jeho slova ostatně dokládají i videozázna­my z pořadu „Bernie mluví s komunitou“, na nichž Sanders i kritizuje ekonomicko­u situaci zemí.

„Vejdete do domů, které rozhodně nevypadají jako ty v Burlington­u. Jsou to chatrče. Zdravotnic­tví je sice zdarma, ale je strašné,“říkal Sanders o Nikaragui v roce 1985. Několik kritických poznámek měl i k Sovětskému svazu o tři roky později.

„Nemyslím, že by byl naivka,“uvedl o Berniem historik William Taubman z Amherst College, podle kterého je potřeba si uvědomit, že Sanders Sovětský svaz navštívil v době otvírání se světu za vlády Michaila Gorbačova. Jak se se znovuobjev­enou minulostí Sanderse popasují voliči, ukážou již sobotní primárky v Jižní Karolíně.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Oblíbený starosta.
Ve městě Burlington se Bernie Sanders těší značné popularitě, starostou zde byl mezi roky 1981 a 1989.
FOTO GETTY IMAGES Oblíbený starosta. Ve městě Burlington se Bernie Sanders těší značné popularitě, starostou zde byl mezi roky 1981 a 1989.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia