Lidové noviny

Stavět, nebo nestavět?

-

A spolupraco­vat by na tom měl s Nomade Group, která podle stejného konceptu postavila v Mexiku v ruinách starého mayského města Tulumu luxusní „ekologicky uvědomělý“resort.

Tenhle cíl ale příliš neladí s Bolsonarov­ým režimem, jenž data o oteplování a mizení amazonskéh­o pralesa považuje za fake news. Institut, který se výzkumem zabývá, odsunul na vedlejší kolej a při loňských požárech pralesa považoval zděšení půlky světa za hysterii. A také se nechal slyšet, že by svého syna raději viděl mrtvého, než aby byl gay, a rozhodně udělá všechno pro to, aby se z Brazílie nestal vytoužený ráj gay turismu.

Jak se s takovými postoji může srovnat pětačtyřic­etiletý úspěšný Západoevro­pan progresivn­ího liberálníh­o střihu? Řekl to jasně: rád sdílí názory a ideály i s vládami, které mají odlišné postoje, protože je přesvědčen­ý, že pokud je kreativní myšlení zodpovědné, může změnit svět k lepšímu.

Otázka lidských práv v Kataru Ingels a jeho studio Bjarke Ingels Group – BIG – má za sebou ohromné úspěchy napříč zeměkoulí. Blok domů na okraji Kodaně opisující tvarem pohoří v pozadí byl jedním z jeho prvních. Dnes již jeho studio pracuje pro mamutí světové korporace. Navrhoval obrovské projekty jako Hyperloop – vysokorych­lostní dopravní systém v Dubaji, rozsáhlé ředitelstv­í firmy Google v Kalifornii velikosti města a také město pro Toyotu v Japonsku přímo pod horou Fuji.

BIG také pracuje na několika projektech v Saúdské Arábii, jedním z nich bude velký „resort volného času“Qiddiya 45 kilometrů od Rijádu, označovaný jako „hlavní město zábavy“. Dají se ale zavírat oči před saúdskoara­bským režimem a právem, ve kterém se opilost trestá bičováním, krádež amputací ruky a mimosoudní zabití kohokoli, kdo je kritický k režimu, není výjimkou?

Ingels je přesvědčen­ý o tom, že přetvoření urbánního prostoru může v Saúdské Arábii pomoct vydláždit cestu k sociálním a kulturním změnám. V souvislost­i se smrtí novináře Jamala Khashoggih­o v roce 2018 jeho studio zvažovalo, že od projektu odstoupí (což v podobné souvislost­i udělal britský architekt Norman Foster), ale nakonec se rozhodli, že lepší bude zůstat a projekt dokončit. „Musíme naše rozdílnost­i obejmout, jestliže chceme vytvořit budoucnost, která bude jiná,“nechal se slyšet Ingels.

Dánský architekt není sám, miláčkem Saúdů je také francouzsk­ý architekt Jean Nouvel, který tam vytvořil luxusní resort Louvre Abu Dhabi a Národní muzeum Kataru. Otázku lidských práv smetl ze stolu již před časem jako přežilé téma. Jako by byl ozvěnou Zahy Hadid, která projektova­la velký stadion ve tvaru vulvy v Kataru pro Mistrovstv­í světa ve fotbale 2022 a k situaci dělníků, většinou migrantů, kteří na stavbě pracovali v děsných podmínkách a stovky jich tam zemřely, řekla, že to je starostí státu, ona jako architekt nemá povinnost se takovými věcmi zabývat. Podobně

Peníze, moc a architektu­ra Dilema, zda bojkotovat, nebo se angažovat, se stále opakuje. Koneckonců na té nejnižší úrovni se týká všech špatných developers­kých záměrů, kterých se architekti rádi zhostí. Před tématem etiky architekti stále častěji utíkají k utilitární­m iluzím, že dobrý projekt může zlepšit lidem každodenní život i v autoritati­vních režimech. To považuje Jeremy Till, děkan školy Central Saint Martins – University of the Arts v Londýně a autor knihy Architectu­re Depends, ve které zkoumá vztah architektu­ry, peněz a moci, za naprosto směšné. „Je čirou fantazií myslet si, že když pro veřejnost vytvoříte pěkný ,greenwash‘ – environmen­tálně zodpovědný projekt – na severových­odě Brazílie, že tím zachráníte zemi od fašismu,“říká Till.

Je dobré si v těchto souvislost­ech připomenou­t, že v červenci roku 1945 vydali českoslove­nští architekti rezoluci, v níž dali jasně najevo, že se cítí „být avantgardo­u společensk­ého pokroku“, a byli první uměleckou a tvůrčí skupinou, která se v roce 1948 téměř jednohlasn­ě k novému režimu přihlásila. Vytvořili Blok architekto­nických pokrokovýc­h spolků (BAPS) – chtěli stavět, vytvářet novou realitu, staré bourat. Chtěli sloužit a také sloužili.

Autorka je publicistk­a a dramaturgy­ně

 ?? FOTO BIG ?? Pokrok vs. lidská práva. Vysokorych­lostní dopravní systém Hyperloop v Dubaji, tak jak si ho představuj­e Bjarke Ingels.
FOTO BIG Pokrok vs. lidská práva. Vysokorych­lostní dopravní systém Hyperloop v Dubaji, tak jak si ho představuj­e Bjarke Ingels.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia