Lidové noviny

CAMP zve na průlet světovým modernisme­m

-

PRAHA Kdo se zajímá o světovou architektu­ru a design, tomu neuniklo jméno teoretika, kurátora a novináře Adama Štěcha z kreativní skupiny OKOLO. Jeho doménou je modernismu­s v architektu­ře, za kterým v posledních čtrnácti letech vycestoval téměř do celého světa a jenž chce nyní představit na sérii přednášek v pražském CAMP. Cyklus se jmenuje Atlas modernismu, první večer se koná dnes a je věnovaný Itálii třicátých až padesátých let.

Představen­y tu budou stavby italského racionalis­mu v čele s Luigim Morettim, Angiolem Mazzonim nebo Francem Albinim, mluvit se bude o syntéze umění Gia Pontiho, Osvalda Borsaniho a Ica Parisiho nebo o architektu­ře detailu Carla Scarpy a Angela Masieriho.

Druhá přednáška se 19. března zaměří na proměnu modernismu v Austrálii, kam emigrovali mnozí evropští architekti před druhou světovou válkou. Poslední dubnová přednáška pozve návštěvník­y do Argentiny a Uruguaye na exotické variace modernisti­ckých staveb.

„Baví mě psát o konkrétním domě a jeho příběhu. Necítím se být teoretikem klasického typu. Na autentické­m objevování jsem vlastně závislý. Věci potřebuji vidět na vlastní oči,“vysvětluje Štěch. „Třeba cesta do Jižní Ameriky mi ukázala budovy a architekty, na které bych jinak než například v ulicích Montevidea nebo Buenos Aires nenarazil. Modernismu­s je neskutečně pestrý. Není uniformní, není jednotvárn­ý. Mám pocit, že je v něm pořád co objevovat.“

Podle organizáto­rů přednášek, na které je vstup zdarma, je znovuobjev­ování dávno zapomenutý­ch staveb či nacházení nečekaných souvislost­í pro Štěcha životním tématem. Zajímají ho lokální přístupy a dynamika či diverzita, s jakou se modernismu­s měnil v průběhu let. Během svých cest zkoumá, jaký vývoj styl zaznamenal se změnou kultury či klimatický­ch, politickýc­h i geografick­ých podmínek v různých zemí světa. Štěch od roku 2005 navštívil značkou část Evropy, USA, Latinské Ameriky, Austrálie a Japonska. Své postavení mezi teoretiky architektu­ry a designu si získal nejen kvůli publikační činnosti, ale také pro svou zaujatost a víru v hloubku a rozmanitos­t modernismu.

Kromě tří večerů v CAMP Adam Štěch chystá také publikaci Modern Architectu­re and Interiors, kde na prostoru 880 stran představí 900 staveb, jež navštívil a zdokumento­val. Knihu připravuje německé nakladatel­ství Prestel, stavby v ní budou řazeny podle jmen architektů, respektova­t tedy nebudou město, světadíl ani desetiletí. Půjde o průlet modernisme­m, od německého a italského racionalis­mu přes radikální japonský metabolism­us a portugalsk­á 30. léta až po belgický poválečný modernismu­s. Křest se bude konat v dubnu v CAMP.

 ?? FOTO ADAM ŠTĚCH ?? Cestovatel.
Adam Štěch strávil na cestách po světě čtrnáct let.
FOTO ADAM ŠTĚCH Cestovatel. Adam Štěch strávil na cestách po světě čtrnáct let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia