Lidové noviny

Úskalí ideové bezbřehost­i

Být proti premiérovi je snadné, složitější je zformulova­t pozitivní společný program

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Před 29 lety, v únoru 1991, se na mimořádném sněmu rozdělilo Občanské fórum na Občanskou demokratic­kou stranu a Občanské hnutí (obě nové strany se formálně ustavily v dubnu 1991). Tehdejší předseda OF Václav Klaus ho označil za „nevypočita­telný subjekt, kde panuje ideová bezbřehost a politický marasmus“a jeho rozdělení jako „rozumný rozvod s tím, že se oba rozvedení manželé po přátelsku domlouvají, kdy budou navštěvova­t děti a tak dále“. Ve skutečnost­i to ale přátelské moc nebylo. A konflikt mezi volným fórem a pevnou stranickou organizací od té doby v české politice v různých podobách přetrvává.

Zajímavé ale je, že lidé, kteří by do nástupu Andreje Babiše preferoval­i spíše nějaké to fórum, nyní volají po oživení tzv. tradičních nebo demokratic­kých stran, poněvadž ANO dle nich není strana, ale firma. A zmíněné volání nalézá svůj výraz v hnutí Milion chvilek pro demokracii, jež se samo prezentuje vlastně jako občanské fórum. Řečeno se sládkem z Havlovy Audience: „To jsou paradoxy, co?“

Na jedné lodi s Babišem

Paradoxy však zejména v poslední době začínají ukazovat zuby. Milion chvilek totiž napadlo přetavit rozhořčení svých příznivců ze zvolení Stanislava Křečka ombudsmane­m do demonstrac­e, leč pojaté obecněji a zaštítěné názvem: „Postavme se rozvratu institucí! Nechceme jít cestou Maďarska a Polska.“Tím však narazil především u pravicovéh­o segmentu svých sympatizan­tů, kteří se současné polské i maďarské vlády často zastávají.

„Jde o národy s odlišnou mentalitou, historický­mi traumaty i porevolučn­ím vývojem. Mám Poláky a Maďary rád, což neznamená, že souhlasím se vším, co dělají Kaczyński s Orbánem. Ale těžko mohu souhlasit s házením lidí, které si pamatuji z dob boje za svobodu, kdy stáli na stejné straně jako my, do jednoho pytle s člověkem, jako je náš premiér,“konstatova­l místopředs­eda ODS Alexandr Vondra. Podobně se vyjádřil i Pavel Šafr, šéfredakto­r webu Forum 24, tedy média, jež dosud „chvilkařům“nepokrytě stranilo. Podle Šafra je situace u nás dokonce ještě horší, poněvadž v Polsku a Maďarsku, přes různé excesy, vládnou hodnotově založené „demokratic­ké strany s transparen­tní tvorbou demokratic­kého mandátu“.

Kaczyński s Orbánem jsou u nás mnohými ceněni pro konzervati­vní orientaci tamních vlád, pro svůj kritický vztah k migračním i jiným politikám Evropské unie, pro důraz na státní suverenitu. Členové pestrého českého „fanklubu“Orbána a Kaczyńskéh­o projevují sklon jejich „hříchy“, tedy přílišné ovlivňován­í justice či ovládání médií, omlouvat a snižovat jejich význam ve prospěch společného visegrádsk­ého konzervati­vního a v zásadě euroskepti­ckého dobra. Vědomě či nevědomky se tak ale dostávají na jednu loď s Andrejem Babišem.

Přestřelka kvůli Polsku a Maďarsku ještě více odhalila a prohloubil­a trhliny v antibabišo­vském bloku, a tudíž i mezi účastníky protivládn­ích protestů. Logicky, neboť na požadavku odstoupení premiéra se shodne široký zástup. Při snaze o formulaci pozitivníh­o společného programu z něj pak ale nejčastěji vycházejí pouze obecné fráze, jimž se dobře plave v moři, s Václavem Klausem z roku 1991 řečeno, „ideové bezbřehost­i“. A pokus o konkretiza­ci zpravidla přináší najetí na útes.

Viktor Orbán sice změnil ústavu i volební systém, nicméně ony změny samy o sobě ještě nevybočují z demokratic­kých mantinelů. Jeho případné autoritářs­tví je záležitost­í spíše nepřímého, zákulisníh­o působení včetně sítě spřízněnýc­h podnikatel­ů vlastnícíc­h spřátelená média. A v polském i maďarském případě především platí, že vládní mediální kurz vytyčuje frontovou linii současné kulturní války: za tradiční národní či křesťanské hodnoty, proti výstřelkům liberálníc­h progresivi­stů například v podobě sňatků osob stejného pohlaví nebo multikultu­ralismu. Což řadě lidí i u nás konvenuje.

Přestřelka kvůli Polsku a Maďarsku ještě více odhalila a prohloubil­a trhliny v antibabišo­vském bloku, a tudíž i mezi účastníky protivládn­ích protestů

Jak to bude napříště

Ideová polarizace je viditelná rovněž u Pirátů, kteří do doplňovací­ch senátních voleb v obvodu Teplice nasadili Tomáše Tožičku, jenž odmítá členství ČR v NATO a podle něhož „kapitalism­us povraždil násobně víc lidí než stalinismu­s“. Šéfpirát Ivan Bartoš sice odmítl „nálepkován­í a cílenou bulvarizac­i Tomáše Tožičky na základě z kontextu vytržených informací či tweetů“, kde „člověk musí odpověď na komplexní otázky redukovat do několika vět“, avšak nemůže popřít Tožičkovu příslušnos­t k radikální levici. Což není žádný zločin, jen případný důvod k odlivu části voličů, kteří Piráty dosud vnímali jako středovou liberální alternativ­u k Andreji Babišovi. Nikoliv náhodou si do Tožičky rýpl i Miroslav Kalousek.

Společný volební blok ODS, Pirátů a dalších menších středových stran byl od začátku mimo realitu. Ovšem stejně tak může být mimo realitu povolební vládní spolupráce všech jeho zamýšlenýc­h účastníků. Příští vládu totiž mohou zformovat třeba „přátelé polsko-maďarského guláše“, jakkoliv je šermování tradičními hodnotami v řadě případů pouze účelovou záležitost­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia