Lidové noviny

Staré pořádky končí

„Ajťáci“už nejsou všeobecně nedostatko­vé zboží

- Ivana Pečinková

Mzdy jdou v Česku v posledních šesti letech plynule nahoru. V roce 2014, kdy se ekonomika odrazila od svého dna, dosáhla průměrná hrubá mzda za celé hospodářst­ví 25 035 korun. Během následujíc­ích čtyř let vyšplhala na 31 868 korun a ve třetím čtvrtletí loňského roku na 33 697 korun. V relativníc­h číslech se průměrná mzda meziročně zvyšovala i o osm procent.

Finanční ohodnocení doposud rostlo plošně všem. Vedle obnoveného hospodářsk­ého růstu a doslovného honu na zaměstnanc­e ze strany firem, které byly v mnoha případech nuceny kvůli nedostatku lidí odmítnout některé zakázky a jež posílaly své náhončí přímo k podnikovým vratům svých konkurentů, za tím stojí i růst minimální mzdy. Ta se v letech 2014 až 2020 zvýšila z 8500 korun na 14 600 korun. Svým dílem přispěla také doposud nevídaná konkurence státní správy, která najala mnoho nových úředníků a dorovnala jejich platy na úroveň schopnou konkurovat soukromému sektoru.

Přidávání bude pokračovat i letos, ale už nebude tak výrazné. A hlavně se nebude týkat všech. Ekonomický růst zpomaluje, firmy začínají mít méně zakázek a mnohé z nich už začaly propouštět, byť zatím většinou jen agenturní zaměstnanc­e. Viditelná je také změna struktury zaměstnano­sti. Ubývají místa tam, kde je lidská práce nahraditel­ná automatiza­cí, robotizací a digitaliza­cí. Naopak přibývají místa postavená na intelektuá­lně náročné práci a nutnosti rozhodovat a nést zodpovědno­st. Doby, kdy šly nejvíc na dračku „ajťáci“či zaměstnanc­i automobilo­vého průmyslu, patří včerejšku. Firmy si už dlouhodobě nedrží stálé týmy, nýbrž je pružně obměňují. A dochází k velké diferencia­ci mezd v jednotlivý­ch oborech i mezi regiony. Zkrátka, staré pořádky, kdy se kvůli všeobecném­u nedostatku lidí a důrazným administra­tivním zásahům vlády, respektive odborů a politiků, nafukovaly peněženky všem, končí. Nejen kvůli oslabující­mu růstu. A nejlépe se povede těm, kdo jsou schopni se rychle přizpůsobi­t potřebám trhu práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia