Lidové noviny

Rozpočet EU nám jde na ruku. Co s tím?

-

Evropské země se zatím nedohodly na společném utrácení v příštích sedmi letech. Bruselská schůzka lídrů kompromis nenašla a vyjednáván­í budou pokračovat. Bohatnoucí Česká republika si z evropské kasy už neuloupne tolik, kolik získávala v prvních letech členství, přesto to bude slušný díl. Skutečnost, že z rozpočtu Česko více získává, přitom překvapivě přehlíží většina Čechů a Češek.

Na první pohled šlo při porcování evropského medvěda v noci z čtvrtka na pátek o malé peníze – jen asi o setinu evropského hrubého národního důchodu. I tak se jedná o obrovskou sumu, kvůli které se vede už druhým rokem těžká diplomatic­ká bitva. Někteří namítají, že dostaneme málo, jiní, že peníze nepůjdou, kam je třeba. Kolem jednání se objevuje řada mýtů. Jisté ale je, že Česko z tohoto střetu vzejde jako jeden z vítězů.

Evropský rozpočet směřuje na společné priority Evropské unie. Zatímco výdaje na zdravotnic­tví nebo důchody jsou plně starostí jednotlivý­ch států, v zemědělstv­í nebo regionální politice hrají prim evropské prostředky. Evropské země se pak dělí na ty, které do rozpočtu ve výsledku spíše přispívají, a na státy, jež při pohledu na prostý účet získávají. Česká republika se už 16 let řadí mezi čisté příjemce a bude tomu tak i v dalším období trvajícím do roku 2027 – ať už přerušená jednání nakonec dopadnou jakkoliv. Tuto základní informaci mimochodem podle průzkumu STEM nezná neuvěřitel­ných 93 procenta české populace.

Peníze vždy cílí na společné priority. Při pohledu na ně by Česko mělo být spokojené. Návrh rozpočtu například zdůrazňuje dopravní infrastruk­turu, péči o krajinu či podporu malých zemědělců. Stále více myslí i na nová témata, jako je ochrana hranic či podpora špičkového výzkumu. To jsou oblasti, do kterých by podle nedávného průzkumu poslala evropské prostředky i česká veřejnost. Na prvním místě se u Čechů a Češek umístila infrastruk­tura, po ní následoval­o životní prostředí, věda a výzkum, zemědělstv­í a sociální služby. Přes 70 procent veřejnosti podporuje investici společných peněz do evropské pohraniční stráže. Přání veřejnosti se tak nejspíše splní.

Jak je to s námitkou, že je rozpočet „šílený“nebo „svazující“?

Za prvé je zapotřebí, aby se na podobě rozpočtu shodli všichni evropští lídři. Nikdo nemůže být přehlasová­n. Kdyby si český premiér během dalšího dílu jednacího maratonu postavil hlavu, plán společných financí neprojde.

Často se také zapomíná, že nyní se stanoví jen velikost jednotlivý­ch „balíků“peněz a základní pravidla jejich čerpání. Přesnější směřování si následně s Evropskou komisí dohodne každý stát samostatně. Po schválení rozpočtu zasednou ke stolu zástupci Česka a Evropské komise a zjednoduše­ně řečeno se domluví například na tom, zda budeme stavět spíše železnice, nebo dálnice a zda chceme proti suchu sázet stromy, nebo budovat mokřady. Přidělení peněz na jednotlivé projekty už pak bude pouze na našem posouzení.

Vyjednávac­í pozici pro pokračován­í vyjednávac­ího maratonu o budoucnost­i evropských financí má Česko dozajista dobře připraveno­u. Otázkou ale je, jestli víme, na co peníze smysluplně použijeme. Jistě se máme snažit vyjednat maximum, ale velikost balíku nemusí nutně být to hlavní. Musíme mít jasno v tom, jak poté s prostředky naložit.

Česká republika se už 16 let řadí mezi čisté příjemce a bude tomu tak i v dalším období trvajícím do roku 2027 – ať už přerušená jednání nakonec dopadnou jakkoliv

 ??  ?? VÍT DOSTÁL Asociace pro mezinárodn­í otázky
VÍT DOSTÁL Asociace pro mezinárodn­í otázky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia