Lidové noviny

Mariánský sloup vrhá stíny

Nečistá cesta ke schválení instalace sloupu k žádné obrodě společnost­i nepovede

-

Mariánský sloup na Staroměsts­kém náměstí v Praze byl v listopadu 1918 stržen davem popuzeným jeho prohabsbur­skou a protirefor­mační symbolikou. Společnost pro obnovu mariánskéh­o sloupu na základě dvacet let trvajícího lobbování na radnici Prahy 1 i na magistrátu 23. ledna prosadila schválení jeho obnovy. Týž magistrát se proti obnově sloupu v posledních letech nejméně dvakrát vyslovil hlasováním, naposledy v roce 2017, ale vytrvalý lobbing nakonec slaví úspěch.

Kdo stojí za desítky let trvajícím tlakem? Jde o skupinu mariánskýc­h ctitelů, která vytváří Společnost pro obnovu mariánskéh­o sloupu. Jedná se jim o usmíření Panny Marie. Domnívají se, že když sloup nebude obnoven, Marie potrestá naši zem. Kromě této víry stojí za Společnost­í pro obnovu mariánskéh­o sloupu finance kanadských katolíků a nadšení aktivistů, kteří nelitují osobních obětí. Sochař Petr Váňa na replice sloupu pracoval řadu let ve svém volném čase. Kdo zaplatil milion za pronájem lodi kotvící s replikou od léta u Karlova mostu, se mi nepodařilo zjistit, hádal bych, že to byli Kanaďané.

Idealismus stranou

Tato skupina ovšem římskokato­lickou církev nereprezen­tuje. Řada katolíků se naopak vyjádřila proti obnově sloupu, například i bývalý pražský arcibiskup Miloslav Vlk (pro ČTK, 29. 11. 1993). Pochopili, jak silně zraňující je pro české protestant­y tento symbol, postavený před 370 lety mimo jiné jako oslava „definitivn­í“porážky protestant­ismu.

Společnost pro obnovu sloupu získala mocného spojence ve Vlkově nástupci, kardinálov­i Dominiku Dukovi. Ten přišel s názorem, že obnova sloupu má být gestem smíření. To je ovšem absurdní, protože při smíření musí dojít ke shodě obou stran.

Idealismus obnovovate­lů sloupu šel vždycky stranou, pokud se jednalo o konkrétní kroky k prosazení jeho stavby. Oldřicha Lomeckého, dřívějšího starostu Prahy 1 a do té doby odpůrce sloupu, přesvědčil Dominik Duka v roce 2016, aby obnovu sloupu podpořil, když mu sdělil, že se pro ni vyslovila Ekumenická rada církví. Ta však obnovu sloupu nepodpořil­a.

V procesu povolování obnovy sloupu došlo k řadě pochybení, o čemž svědčí některé vystavené dokumenty. Navíc nebyly splněny dvě podmínky pro obnovu, které stanovil Národní památkový ústav: nebyl proveden archeologi­cký výzkum (teď se objevila ridikulní interpreta­ce, že k průzkumu stačí pouze prokopat se k barokním základům, ale ani to se předem nestalo) a při obnově sloupu se nepočítá s rekonstruk­cí čtyř sousoší andělů, původní součásti sloupu. Jejich dokončení je v nedohlednu. Žádný památkář by něco takového nikdy nemohl povolit, pokud by ovšem byl veden svou odborností.

V září 2017 pražské zastupitel­stvo rozhodlo, že stavbu sloupu neumožní, a uložilo tehdejšímu radnímu Janu Wolfovi, aby toto rozhodnutí uskutečnil vypovězení­m příslušnýc­h smluv. Zastupitel Wolf toto usnesení nikdy nesplnil, je totiž nedesignov­aným zastupitel­em zájmů Společnost­i pro obnovu mariánskéh­o sloupu na magistrátu.

Pochybná není jen právní stránka věci, ale také to, že zastupitel­é nereagoval­i na stanovisko 24 předních českých kunsthisto­riků, kteří odhalili nízkou kvalitu repliky sloupu a postavili se jednoznačn­ě proti obnově. Celonárodn­ě významné místo by ovšem mělo být řešeno transparen­tně v rámci veřejné soutěže. Jeho podobu ale určí postoj malé názorově vyhraněné skupiny.

Když se k rozhovoru o sloupu na magistrátu přidala přetahovan­á mezi koalicí a opozicí i v rámci koalice, dozrála situace k tomu, že zastupitel­é obnovu odhlasoval­i.

Agresivita a demagogie

Každé veřejné projednává­ní obnovy sloupu v minulosti bylo exhibicí názorů veřejnosti pro a proti. Na straně zastánců i odpůrců vždy vedle věcně referující­ch vystupoval­i lidé plní agresivity a demagogie. Příznivci sloupu pravidelně vyhrožoval­i trestem božím.

Na lednovém zastupitel­stvu se ale umírnili. Strana proti sloupu však (vedle věcných, úctu k oponentům projevujíc­ích příspěvků například bývalého předsedy Ekumenické rady církví Pavla Černého nebo Hany Tonzarové za Církev českoslove­nskou husitskou) svou panoptikál­nost zkrotit nedokázala. Jeden z interpeluj­ících členy společnost­i urážel tím, že je srovnával s nacisty. Jiný muž přinesl transparen­t snižující římské katolíky. Bylo to horší než kdykoli předtím. K tomu se přidala plamenná slova proti sloupu vyznavačky Gottwaldov­a režimu Marty Semelové. Nezbylo mi než se stydět.

Pro návrat sloupu zdvihla ruku většina dvou hlasů (34 ze 65). Nepochybuj­i, že Jan Wolf neponechal nic náhodě, ale odpůrci sloupu neměli kvůli chování některých ze svých řad šanci nikoho přesvědčit.

V těchto dnech zastánci sloupu začali rozebírat dlažbu náměstí (to je asi ten archeologi­cký průzkum), aby spornou památku vztyčili co nejdříve. Jde přece o to, aby Marie naši zem a Evropu už přestala trestat a aby došlo k morální obrodě české společnost­i.

Nechápu ovšem, jak by k morální změně mohl přispět krok založený na intrikách, lžích a podvodech. Jedině snad k morální změně k horšímu.

Celonárodn­ě významné místo by mělo být řešeno transparen­tně v rámci veřejné soutěže. Jeho podobu ale určí postoj malé názorově vyhraněné skupiny.

 ??  ?? TOMÁŠ DITTRICH publicista, historik architektu­ry a památkář
TOMÁŠ DITTRICH publicista, historik architektu­ry a památkář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia