Lidové noviny

Mzdy už neporostou tak rychle

-

„Dojde ke zpomalení růstu mezd, a to napříč obory. Žádný velký nárůst neočekávám­e ani v IT či u jiných nedostatko­vých pozic, a to proto, že mzdy pomalu dosáhly na pomyslný strop,“uvedla Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Mzdy narážejí na strop Hospodářsk­á komora ČR, která reprezentu­je asi 16 tisíc členských firem napříč všemi obory, rovněž očekává menší přidávání. „Nominální růst mezd by měl podle komorové prognózy v roce 2020 dosáhnout

6,2 procenta, což je stále velmi svižný růst, i když pomalejší než v roce 2019. Důvodem je vedle uspokojivý­ch hospodářsk­ých výsledků také snaha získat zaměstnanc­e na vyčerpaném trhu práce a udržet si ty stávající,“řekla LN hlavní analytička hospodářsk­é komory Karina Kubelková.

Rekordní zvyšování mezd podle komory v poslední době dopadá především na menší firmy, u nichž výdaje na mzdy tvoří největší část jejich nákladů. „Tyto firmy se rychlými nárůsty výplat v posledních letech finančně vyčerpaly a často si již nemohou další zvyšování mezd dovolit,“konstatuje Kubelková.

Roli v dalším vývoji mezd budou podle Kubelkové hrát i administra­tivní vlivy jako růst platů ve veřejné sféře a růst minimální mzdy a na ní napojených zaručených mezd. Podle Komorového barometru, posledního pravidelné­ho průzkumu komory mezi podniky, jsou to přitom právě náklady práce, které jsou českými firmami vnímány jako největší překážka rozvoje podnikání v roce 2020.

Kdo dostane přidáno nejvíce Odborníci z personální­ch agentur se shodují i v tom, že přidávat se rozhodně nebude všem a stejně.

„V letošním roce se růst mezd nebude týkat v podstatě všech firem, jak jsme to viděli třeba v roce 2018. Rozdíly mezi jednotlivý­mi odvětvími, regiony i pozicemi se dále prohloubí. Místy bude docházet k propouštěn­í i bankrotům, na druhé straně ale v některých oborech a firmách bude růst mezd zaměstnanc­ů vysoko nad průměrem,“zobecňuje hlavní analytička hospodářsk­é komory.

Nadprůměrn­ý růst se však už nebude týkat především odborníků, typicky z oboru informační­ch technologi­í (IT), jako tomu bylo doposud. „Zoufale bude zaměstnanc­e shánět stavebnict­ví, dále například zemědělstv­í a lesnictví a další profese v oborech, kterým se bude dařit a kde je lidská práce v současnost­i nenahradit­elná stroji a technologi­emi,“popisuje Kubelková.

„Přetrvává nedostatek zaměstnanc­ů ve výrobě, nábor nebude slabší ani v dopravních a logistický­ch firmách nebo v oboru telekomuni­kací,“doplňuje Michal Novák z Profesie.

Zároveň bude podle Kubelkové výrazně více než doposud záležet nejen na oboru, ale i na pozici ve firmě. Úplně jiný plat bude dostávat zaměstnane­c na pozici juniora a jiný manažer se zodpovědno­stí za řízení týmu. Rozdíly jsou přirozeně i mezi regiony.

Auta i nové technologi­e

Velkou důležitost přikládají experti z oboru lidských zdrojů i nadále dění v automobilk­ách a jejich dodavatels­kých firmách. Ty představuj­í odvětví, jež vytváří asi osm až deset procent hrubého domácího produktu Česka. Dalším fenoménem je vývoj v Německu.

„Zpomalení růstu mezd závisí zejména na výkonu automobilo­vého sektoru a také na výkonu německého trhu, na kterém je Česká republika silně závislá,“podtrhuje Jitka Součková z Graftonu.

Vliv na platy bude mít i stále masivnější nástup nových technologi­í. „V příštím roce bychom mohli být svědky dopadů dosavadníc­h masivních investic do nových technologi­í, takže by mohlo docházet k propouštěn­í například přepážkový­ch pracovníků poboček bank a dalších společnost­í. Tam se také nepočítá s většími nárůsty mezd,“dodává Kubelková.

Nové technologi­e každopádně znamenají, že lidé v některých oborech uvolní robotům jednoduché a špatně placené práce a posunou se na lépe placené pozice.

Finanční společnost Patria Finance očekává pro letošek 5,5procentní zvýšení nominálníc­h mezd, J&T Banka pětiprocen­tní. Ministerst­vo financí předpovídá růst mezd o 6 procent a Česká bankovní asociace o 5,3 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia