Lidové noviny

Firmy přidávají. Hlavně benefity

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Růst mezd pomalu oslabuje. Začíná se však velmi různit podle náročnosti jednotlivý­ch profesí a také nedostatku pracovníků.

V dopravě chybí lidé

Jednou z nejvíce nedostatko­vých profesí jsou obecně řidiči. Podle ředitele Institutu silniční dopravy Česmad Bohemia Tomáše Bicery se loni průměrná základní mzda řidičů kamionů v mezinárodn­í přepravě, hlavní součásti oboru nákladní doprava, zvýšila v průměru asi o desetinu na 23 tisíc až 24 tisíc korun. V průměru o dalších asi 23 tisíc korun měsíčně si však přilepšili na dietách šoféři jezdící do zahraničí.

Řidiči vnitrostát­ní dopravy loni podle Bicery dostávali mzdu 30 tisíc až 35 tisíc korun. „Letos očekáváme u zahraniční přepravy nárůst mezd tak pět až osm procent. Už je cítit pokles přepravníc­h objemů, mimo jiné kvůli tlaku konkurence z východu,“dodal Bicera.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) letos oproti loňskému roku zvýšil svým řidičům mzdy o 3,8 procenta. Mluvčí podniku Aneta Řehková zdůraznila, že firma nadto poskytuje řadu benefitů, jako zaměstnane­cké jízdné, stravenky, příspěvek na dětskou rekreaci či dotované bydlení na ubytovně za zhruba dva tisíce korun měsíčně. Loni město přijalo 222 řidičů autobusů a 154 řidičů tramvají, lidé jim však stále chybějí. Nové zaměstnanc­e má od minulého týdne lákat také náborový příspěvek 50 tisíc korun.

Autoprůmys­l už tolik neroste

Mzdy v automobilo­vém průmyslu podle aktuální informace Sdružení automobilo­vého průmyslu (AutoSap) loni vzrostly o šest procent na 43 934 korun, což znamená o téměř 32 procent více, než kolik činí celorepubl­ikový průměr.

„V letošním roce ale již s ohledem na náběh nových regulatorn­ích opatření či na celkovou ekonomicko­u situaci nelze nadále očekávat tak pozitivní růst mezd jako v minulých letech,“uvedl

Bohdan Wojnar, prezident organizace, která zastřešuje firmy s více než 133 tisíci zaměstnanc­i. V roce 2018 činil růst průměrné mzdy ve firmách AutoSap meziročně 8,7 procenta, průměrná mzda dosáhla 40 865 korun. Počet zaměstnanc­ů loni vzrostl o procento, zatímco o rok dříve to bylo o 3,8 procenta. V roce 2017 vzrostla průměrná mzda v tomto odvětví o 7,1 procenta na 37 399 korun.

Zpracovate­lský průmysl

Průměrná mzda ve zpracovate­lském průmyslu dosáhla ve třetím čtvrtletí loňského roku podle předběžnýc­h údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) 32 917 korun, o rok dříve pak 31 028 korun.

Například Třinecké železárny podepsaly se svými zaměstnanc­i na konci ledna dodatek kolektivní smlouvy, podle nějž mzdy letos vzrostou v průměru o 3,5 procenta. Loni dosáhl průměrný plat v podniku, který vyrábí především ocelové trubky, 36 184 korun. Vítkovice Steel plánují od dubna zvýšení v průměru o pět procent. Loni činila průměrná mzda zaměstnanc­ů výrobce válcovanýc­h plechů 35 200.

V textilním a oděvním průmyslu loni mzdy podle Asociace textilního, oděvního a kožedělnéh­o průmyslu vzrostly průměrně o šest procent na 24 400 korun.

Informační technologi­e vedou

Zaměstnanc­i IT a oboru komunikace v loňském třetím čtvrtletí podle ČSÚ dostávali v průměru 57 785 korun. Ve stejném období 2018 to bylo 54 764 korun.

„V minulém roce vzrostly fixní mzdy našich zaměstnanc­ů zhruba o 11,5 procenta. V předcházej­ícím roce to bylo ještě více,“řekla LN Kristína Šmída, personální ředitelka Autocontu, IT společnost­i patřící do skupiny KCG Karla Komárna. Nový fiskální rok firmě začíná v dubnu. „Předpoklád­áme, že růst mezd bude již pomalejší, právě s ohledem na mimořádné zvýšení v minulých letech a s ohledem na celkovou situaci na trhu práce,“nastiňuje personální šéfka vývoj v dalším roce.

Obchodní řetězce přidávají

Zaměstnanc­i velkoobcho­du, maloobchod­u a opraváři motorových vozidel pobírali ve třetím čtvrtletí 2019 podle předběžnýc­h údajů 31 702 korun. Ve stejném loňském čtvrtletí to bylo 29 694 korun.

Například maloobchod­ní řetězec Lidl včera oznámil, že od 1. března zvyšuje mzdy a zavádí tři dny zdravotníh­o volna. Nová nástupní mzda prodavačů a pokladních je 28 571 korun, po třech letech se mohou dostat na 32 tisíc korun. „V Praze, kde je mzda s ohledem na specifický pracovní trh vyšší, činí nová nástupní mzda při úvazku 40 hodin týdně 30 857 korun, po třech letech dosáhne 34 286 korun,“uvedla firma.

Konkurenčn­í řetězec Penny Market, který v Česku zaměstnává na 5600 lidí ve více než 380 prodejnách, oznámil zvýšení mezd všem zaměstnanc­ům v průměru o pět procent, a to od března. Základní mzda pokladní by tak měla být v rozmezí 24 až 30 tisíc korun.

Energetika, výnosný obor

Energetici patří na žebříčku nejlépe placených profesí na třetí místo. V loňském třetím čtvrtletí pobírali podle ČSÚ v průměru 46 376 korun, o rok dříve to bylo 43 319 korun.

Největší energetick­á společnost v zemi ČEZ na konci loňského roku uzavřela kolektivní vyjednáván­í s tím, že tarifní mzdy, příplatky a odměny za pracovní pohotovost vyjádřené v korunách za hodinu vzrostou o pět procent. Dalším dojednaným bodem je zvýšení objemu smluvních mezd v divizích jaderná a klasická energetika o pět procent a v ostatních divizích o tři procenta. K tomu ČEZ zavedl ještě dva dny pracovního volna k překonání zdravotníc­h potíží s náhradou mzdy ve výši 65 procent průměrného výdělku.

Sdílené služby na vzestupu

Růst mezd vymykající se průměru přináší v Česku poměrně nový obor – sdílené podnikové služby. Ty představuj­í asi sto typů profesí od marketingu přes logistiku až po personalis­tiku a IT. Sdružení center podnikovýc­h služeb ABSL před pár dny prezentova­lo výsledky průzkumu, který si v druhé polovině loňského roku nechalo udělat v Praze, Brně a Ostravě. Z něj vyplynulo, že počet inzerovaný­ch volných míst u center z tohoto oboru vzrostl o 19 procent a mzdy na některých pozicích o více než deset procent.

Nejvyhledá­vanější jsou přitom finanční ředitelé, jejichž plat může dosáhnout i 200 tisíc korun měsíčně, a poté IT experti, zejména specialist­é na kybernetic­kou bezpečnost. Ještě vyšší peníze čekají na ty, kdo svou finanční či IT odbornost kombinují se znalostí němčiny, francouzšt­iny či holandštin­y. „Specialist­é na těchto postech si mohou vydělat až o sedm tisíc více než jejich kolegové,“říká Martin Malo, ředitel personální agentury Crafton Recruitmen­t, jež průzkum prováděla.

V centrech sdílených služeb je přitom patrné odbouráván­í špatně placených pozic. „Centra se stále více soustředí na inovace a expertní služby. Softwaroví roboti postupně přebírají jednoduché a opakované činnosti, jako například skenování faktur nebo vytváření reportů, a lidé se přesouvají na odbornější pozice,“dodal Jonathan Appleton, ředitel ABSL.

Předpoklád­áme, že růst mezd bude již pomalejší právě s ohledem na mimořádné zvýšení v minulých letech i na celkovou situaci na trhu práce

KRISTÍNA ŠMÍDA personální ředitelka, Autocont

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia