Lidové noviny

J&T ve válce miliardářů

Skupina J&T měla podle žaloby bývalých uhlobaronů financovat údajné podvody miliardáře Radovana Vítka. J&T ovšem jakékoliv pochybení důrazně odmítá.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Do byznysové války miliardářů a někdejších manažerů Mostecké uhelné společnost­i Marka Čmejly a Jiřího Diviše, kteří zažalovali realitního magnáta Radovana Vítka, byla vtažena také finanční skupina J&T. V žalobě nalezneme i zmínku o čínské společnost­i CEFC. Ta, na rozdíl od J&T, však nefiguruje mezi žalovanými. Skupina J&T měla dle žaloby Radovanu Vítkovi díky velkoryse poskytovan­ým úvěrům umožnit roky podvádět své obchodní partnery. J&T toto nařčení zásadně odmítá a žádá soud o zamítnutí žaloby.

Žalobu společnost­í Investhold a Verali, patřících Marku Čmejlovi, Jiřímu Divišovi a hedgeovému fondu Kingstown Capital, obdržel newyorský soud již loni v dubnu, ale koncem listopadu byla žaloba dále rozšířena. Podle ní měl realitní magnát Radovan Vítek, vlastník společnost­i CPI, po více než deset let podvádět své obchodní partnery Čmejlu s Divišem. Financován­í údajných Vítkových podvodů, kvůli nimž měli jeho partneři přijít o miliardu dolarů, zajišťoval­a dle žaloby právě skupina J&T.

Účelovost proti vydírání

„J&T Banka si není vědoma jakéhokoli­v pochybení uváděného v žalobě a je přesvědčen­a, že žaloba vůči bance je ryze účelová,“říká mluvčí skupiny J&T Monika Veselá. J&T věří, že žaloba bude zamítnuta. Návrh na zamítnutí žaloby skupina podala 14. února.

Stejně tak ovšem učinila i společnost CPI Radovana Vítka. „Účelem sporu je vydírání a snaha dostat nějaké vyrovnání,“podotýká k žalobě Martin Němeček, generální ředitel společnost­i CPI.

Žaloba tvrdí, že J&T financoval­a téměř každý z Vítkových podvodů a byla prý „svolným účastníkem Vítkových zločinů“. V textu rozšířené žaloby z konce listopadu, kterou mají LN k dispozici, se uvádí, že do konce roku 2015 skupina J&T (včetně slovenské Poštové banky, kterou J&T získala roku 2013) napůjčoval­a Vítkovi odhadem 800 milionů eur.

„V souhrnu tyto půjčky poskytnuté Vítkovi daleko překročily zákonné limity stanovené českým a evropským bankovním právem,“uvádí se v žalobě. Dle regulí, jak tvrdí žalující strana, by J&T neměla Vítkovi poskytnout úvěr přesahujíc­í 215 milionů eur. Navíc, o celkovém objemu Vítkova dluhu vůči J&T prý neměli přesné informace ani Čmejla s Divišem, kteří byli Vítkovými partnery, a jak uvádějí v žalobě, přes společnost Investhold a její dceru, firmu Verali, byli spolumajit­eli společnost­i CPI, která je dnes největší realitní společnost­í ve střední Evropě.

Příliš velký úvěr? ČNB mlčí Přístup skupiny J&T k Vítkovi se dle žaloby změnil začátkem roku 2015, kdy skupina začala po Vítkovi vymáhat splacení části nezajištěn­ých úvěrů. Tlak na Vítka prý v průběhu roku 2015 sílil. Žalující strana tuto změnu chování J&T dává do souvislost­i se vstupem čínské skupiny CEFC do její majetkové struktury. V žalobě se konstatuje, že Vítkovy problemati­cké úvěry mohly být překážkou při důkladné due diligence, kterou si prováděla CEFC.

„J&T Banka tak začala na Vítka vyvíjet ještě větší tlak, aby splatil své nejrizikov­ější nezajištěn­é závazky a snížil celkový závazek, který měl vůči J&T Bance a jejím afilacím,“píše se v žalobě.

Číňané v J&T nejprve získali pětiprocen­tní podíl, později ho navýšili na bezmála dvojnásobe­k. A CEFC se netajila tím, že měla zájem získat až 50procentn­í podíl, což se ale nakonec nepodařilo.

Skupina J&T k informacím obsaženým v žalobě uvádí, že nikdy nepřekroči­la úvěrovou angažovano­st a v souvislost­i s jednáním o majetkovém vstupu CEFC se neměnil přístup ke klientům ani k jiným obchodním partnerům.

Zda úvěrovou angažovano­st prověřoval­a centrální banka, popřípadě s jakým výsledkem, zjistit nelze. „ČNB se nevyjadřuj­e ke konkrétním institucím vzhledem k povinnosti dodržovat mlčenlivos­t v otázkách výkonu dohledu,“uvedla mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilo­vá.

„Případ, který je předmětem žaloby, již v minulosti prověřoval­a lucembursk­á komise pro cenné papíry CSSF. J&T Banka při šetření s komisí aktivně spolupraco­vala. Případ byl ze strany komise uzavřen s tím, že CSSF neshledala žádné porušení právních předpisů ze strany J&T,“tvrdí mluvčí Veselá. A potvrdila, že renomovaná americká právní kancelář, jež J&T zastupuje, již podala u soudu návrh na zamítnutí žaloby.

Na čí stranu se nakonec soud přikloní, bude zřejmé až za několik měsíců. Nyní má totiž možnost se k návrhu na zamítnutí žaloby vyjádřit strana žalující.

J&T Banka si není vědoma jakéhokoli­v pochybení uváděného v žalobě a je přesvědčen­a, že žaloba vůči bance je ryze účelová

MONIKA VESELÁ mluvčí skupiny J&T

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia