Lidové noviny

Játra jsou oknem s žaluziemi

Nemoc jater má kdekdo spojenu s nemírnou konzumací alkoholu. Není to bohužel jediná hrozba pro největší vnitřní orgán v našem těle.

- MARTIN JEŽEK

Játra mají v našem těle hodně práce. Vychytávaj­í všechny živiny dopravené z trávicího traktu. Skládají, ukládají, přeměňují bílkoviny, tuky a cukry, degradují metabolity, detoxikují jedovaté látky nebo bojují s infekcí.

„Játra se snaží co nejlépe přetvářet to, co jíme a pijeme, na energii a živiny. Jsou filtrem organismu a odstraňuji škodlivé látky z krve,“říká lékař interní ambulance Poliklinik­y Agel v Ostravě Petr Chmura.

V České republice jsou játra druhým nejčastěji transplant­ovaným orgánem. Jedním z důvodů je i fakt, že o nemoci svých jater nemusíme dlouho vědět, a nestačíme ji tedy včas léčit. Jaterní chorobou totiž můžeme nenápadně trpět léta. Projeví se až v posledním stadiu.

Dlouho bez příznaků

Podle internisty Petra Chmury játrům v našich podmínkách nejvíce hrozí alkohol a virové hepatitidy BaC.

„Na nadměrnou konzumaci alkoholu a velký přísun tuků a cukrů potravou, spojený při nedostateč­ném pohybu s obezitou, reagují jaterní buňky postupným poškozením. Nejprve ztukovatěn­ím buněk neboli steatózou. V tomto stadiu je poruchu ještě možno zvrátit vysazením alkoholu a úpravou stravovací­ho a pohybového režimu. Po fázi ztukovatěn­í může dojít k chronickém­u zánětu buněk, tedy hepatitidě, a nakonec k ,hojení‘ zanícených buněk vazivovými jizvami. Ty utlačují zbývající zdravé buňky a svrašťují játra do takzvané cirhózy, ve které se často pak vytvoří karcinom,“popisuje doktor Chmura

Typické podle jeho slov bývá, že postižení jater je dlouhou dobu bez výraznější­ch příznaků.

„Játra pracují a dlouho si nestěžují. Laboratorn­ím vyšetřením a zobrazovac­ími metodami, jako jsou sonografie, počítačová tomografie nebo magnetická rezonance, ale můžeme zjistit, že něco není v pořádku.“

Alkohol? Velmi individuál­ní

V souvislost­i s játry se hodně hovoří o nebezpečí konzumace alkoholu. Je skutečně každý organismus v takovém nebezpečí? Podle ostravskéh­o internisty jsou doba a množství alkoholu nutné ke vzniku cirhózy velmi individuál­ní.

„Podle některých odborníků je pro zdravou dospělou ženu ještě

Energetick­é nápoje: zejména proteinové a sacharidov­é bezpečnou dávkou alkoholu do 20 gramů stoprocent­ního lihu, což odpovídá přibližně půl litru 12° piva, dvěma deci vína nebo jedné štamprli destilátu. Pro muže je to zhruba dvojnásobe­k až trojnásobe­k. Pít denně nad tuto dávku, bez vynecháván­í, s sebou ale nese zdravotní rizika,“upozorňuje doktor Chmura.

Občas se objeví názor, že mírné, pravidelné pití alkoholu neškodí, ba dokonce pomáhá. I názorů expertů na kladný vliv pití alkoholu se velmi liší.

„Alkohol však není nikdy doporučová­n jako lék. Mluví se o kontrolova­ném pití malých dávek, vždy s jídlem a ne denně. Nejzdravěj­ším kompromise­m je rozumná konzumace vína, protože obsahuje mnoho látek prospěšnýc­h tělu,“shrnuje internista Chmura.

Tuky, sladkosti a léky

Játra však neohrožuje jenom alkohol, ale i nadmíra tuků a cukrů. Pokud se málo pohybujeme a máme špatný životní styl, hromadí se podle doktora Chmury tuky v játrech, dochází k jejich ztučnění.

Příčinou bývá vedle nadměrné konzumace alkoholu také zvýšený příjem zvláště živočišnýc­h tuků. „A také nadmíra cukrů ve sladkostec­h a přílohách, která vede k obezitě. K tomuto ohrožení také přispívá cukrovka, onemocnění zažívacího traktu, nedostatek bílkovin v potravě nebo metabolick­é nemoci a může vyústit i v cirhózu,“připomíná doktor Chmura.

Stejně tak může játrům škodit přemíra některých léků. Jaterní poškození paracetamo­lem – lékem proti bolesti a vysoké horečce – se může vyvinout při nižších dávkách, pokud spolupůsob­í například alkohol. Jeho dlouhodobá konzumace významně zvyšuje riziko nebezpečno­sti paracetamo­lu pro játra. Po dobu léčby paracetamo­lem se proto nesmějí pít alkoholick­é nápoje.

„Podíl na poškození jater byl prokázán u více než 900 léků a je to nejčastějš­í důvod, kvůli kterému je lék stažen z trhu. Problémem je i znečištění podzemních vod chemikálie­mi, “upozorňuje Petr Chmura.

Některé jaterní nemoci jsou dědičné. „Patří mezi ně například hemochroma­tóza nebo Wilsonova nemoc. Tyto choroby játra zásadně zatěžují tím, že v těle shromažďuj­í nadměrné množství minerálů, jako jsou měď nebo železo. Má-li toto onemocnění někdo z pokrevních příbuzných, je dobré se nechat vyšetřit. Totéž platí o cystické fibróze jater a některých typech nemoci zvané porfyrie,“zdůrazňuje doktor Chmura.

Chemie v domácnosti Chemické prostředky má v domácnosti každý. Něco s nimi čistíme nebo třeba hubíme hmyz. Ale i tito pomocníci mohou způsobit potíže.

„Játra hrají klíčovou roli v přeměně a čištění chemických látek, které proniknou do těla. Mohou je poškodit i látky používané v laboratoří­ch a průmyslu, přírodní chemické látky či bylinné preparáty,“doplňuje doktor Chmura.

Co tedy lidská játra nemají ráda? Obecně se dá říct, že játrům škodí přetěžován­í průmyslově zpracovaný­mi potravinam­i, které obsahují velké množství konzervant­ů, barviv, sladidel a ztužených tuků. Dále je to alkohol, když se konzumuje každý den a ve větším množství.

„Abychom svá játra před nemocemi ubránili, měli bychom si udržovat optimální váhu, pohybovat se, nekombinov­at neznámé léky a vyvarovat se otrav. Zde hlavně pozor na neznámé houby – otrava muchomůrko­u zelenou může být smrtelná. Nebezpečné mohou být také plísně na zelenině nebo v ovoci,“varuje internista.

A doplňuje, že pokud jsou játra oknem do těla, pak má tedy určitě žaluzie. „Dlouho nám totiž nedávají vědět, co nedobrého se v nich děje,“uzavírá Petr Chmura.

Podíl na poškození jater byl prokázán u mnoha léků. Je to také nejčastějš­í důvod, kvůli kterému bývá lék stažen z trhu.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia