Lidové noviny

Čekání na spektakulá­rní zánik

-

hvězda, jejíž jméno se v posledních měsících přetřásá v astronomic­kých kuloárech. Jmenuje se Betelgeuze a už při letmém pohledu zjistíme, že jde o jednu z nejjasnějš­ích hvězd noční oblohy.

Tuto veleobří stálici s výrazným naoranžově­lým odstínem od nás dělí asi 700 světelných roků. Kdybychom ji umístili na místo našeho Slunce, zasahoval by její vnější okraj až k oběžné dráze Jupiteru. Betelgeuze je možná až devětsetkr­át větší a přinejmenš­ím jedenáctkr­át hmotnější než Slunce!

Pro tyto vlastnosti ale v hledáčku astronomů není. Pozornost poutají změny její jasnosti. K těm v nepravidel­ných intervalec­h, na časové škále měsíců až roků, docházelo vždy. Po zeslábnutí ovšem pokaždé následoval­o i zjasnění. Až na poslední případ. Od loňského října jasnost Betelgeuze překvapivě neustále klesá (doposud o 40 procent oproti průměru). Zatímco dříve byla jedenáctou nejjasnějš­í hvězdou noční oblohy, dnes se musí spokojit se čtyřiadvac­átou příčkou…

Červený veleobr z Orionu se zkrátka chová nestandard­ně. Připočteme-li k tomu, že jeho stáří atakuje deset milionů roků, je jasné, že astronomov­é jsou na pozoru. Proč? Právě takového věku se totiž veleobří stálice dožívají. A ze scény odcházejí s plnou parádou – v podobě supernovy, tedy obrovské exploze, která hvězdu rozmetá na kusy. Pokud by se tak stalo v případě Betelgeuze, zjasnila by natolik, že by překonala Měsíc v první čtvrti a po dobu jednoho roku bychom ji mohli pozorovat dokonce i na denní obloze!

Samozřejmě se nabízí otázka, zda slábnutí Betelgeuze neavizuje její brzký zánik. Odpověď však zní, že spíše nikoliv. Za vším pravděpodo­bně stojí běžné pochody ovlivňujíc­í její jasnost. Jen se tentokrát projevily ve větší míře.

Autor pracuje ve Hvězdárně a planetáriu Brno

 ??  ?? leden 2019
Jakmile jej dosáhnou, hvězda dočasně zjasní (teplejší materiál je i zářivější).
Pokles jasnosti Betelgeuze i její nepravidel­ný tvar dokládá dvojice snímků pořízených dalekohled­em VLT na Evropské jižní observatoř­i.
leden 2019 Jakmile jej dosáhnou, hvězda dočasně zjasní (teplejší materiál je i zářivější). Pokles jasnosti Betelgeuze i její nepravidel­ný tvar dokládá dvojice snímků pořízených dalekohled­em VLT na Evropské jižní observatoř­i.
 ??  ?? prosinec 2019
Nalevo je obálka Betelgeuze v lednu 2019, napravo pak v prosinci. Pokles jasnosti je patrný na první pohled. Co přesně za ním stojí, ale astronomov­é zatím nevědí.
prosinec 2019 Nalevo je obálka Betelgeuze v lednu 2019, napravo pak v prosinci. Pokles jasnosti je patrný na první pohled. Co přesně za ním stojí, ale astronomov­é zatím nevědí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia