Lidové noviny

Když se zruší autosalon

Letošní ženevský autosalon se kvůli obavám z šíření koronaviru konat nebude. Odvolání takto velké události tvrdě dopadne na byznys.

- ROMAN ŠITNER

ŽENEVA/PRAHA Na první pohled je zrušený ženevský autosalon smutnou zprávou jen pro pár motoristic­kých fanoušků, kteří neuvidí nová auta. Tak to ale není. Jen loni dorazilo 600 tisíc lidí. Navíc zdaleka nejde o provinční akci – polovina návštěvník­ů přijela ze zahraničí. A o všechny je třeba se postarat.

Taková masa lidí znamená obrovskou poptávku po ubytování, restaurací­ch a dopravě. Zaplní všechny hotely v okolí, a to i v přilehlé části Francie. Volné místo v době autosalonů prakticky není ve vlacích ani v letadlech.

Samotná Ženeva takovou akci nemůže zvládat a na tyto dny přijíždí řada brigádníků. Ti pak pracují v zázemí veletrhu, v do posledního místa plných restaurací­ch i na korporátní­ch večírcích. Mnoho z deseti tisíc novinářů, kteří na akci každoročně jezdí, jsou kromě samotného autosalonu i hosty některé z řady předpremié­r a dalších desítek akcí, jež samotnou výstavu aut doplňují.

To všechno musí někdo připravit, zorganizov­at a vytvořit potřebné zázemí. Na tom se podílejí stovky firem – a ty nyní přišly o svůj byznys.

Protože jde o prestižní akci automobilo­vého průmyslu a v prvních dnech i o odbornou událost, ženevské letiště se na pár dní promění v parkoviště soukromých tryskáčů, kterými dorazí nejvyšší šéfové automobile­k, jejich dodavatelů i třeba bank. Přijíždějí investoři, členové představen­stev i dozorčích rad. Pro všechny je to příležitos­t setkat se s ostatními na obchodních schůzkách či si jen podat ruku a krátce pohovořit o situaci na trhu.

Letos k tomu byl větší důvod než kdy dřív. Epidemií viru bude zasažen celý automobilo­vý průmysl. Jen dosavadní výpadek výroby v Číně a klesající odbyt na tomto globálně největším trhu dopadne prakticky na všechny, od samotných automobile­k po výrobce pneumatik. Bude se šetřit a bude se škrtat.

Pro manažery z oboru je zásadní posbírat co nejvíce nových informací od obchodních partnerů i konkurentů. Pro dodavatele je to možnost k neformální­mu ujištění, že s nimi automobilk­y dál počítají. Jen v Ženevě je možné se během pár dní aspoň krátce setkat se všemi klíčovými lidmi z oboru. Bez autosalonu budou odkázáni na volné skuliny už tak naplněných diářů kapitánů autoprůmys­lu.

V posledních letech sice řada automobile­k přestala na autosalonu vystavovat, jejich manažeři tam ale i nadále jezdili a schůzek se účastnili. Součástí ženevského autosalonu je tradičně i setkání Asociace evropských výrobců aut.

Město Ženeva i široké okolí pocítí situaci velice tvrdě. Pro hotely a restaurace jde o každoroční příležitos­t vydělat, a vylepšit tak svá celoroční čísla. Hlavně ty nejlepší a nejdražší hotely bývají beznadějně vyprodané. Pro samotné ženevské výstaviště je to největší událost roku.

Dopady budou znát i v Česku a zdaleka nepůjde jen o cestovní kanceláře, které nevypraví zájezdy na autosalon. Výpadek pocítí na pražském letišti, všechny už tak posílené lety do Ženevy jsou už dny před akcí z velké části plné lidí, kteří na ni pracovně či soukromě míří. Jde třeba o řadu modelek, které na akci jako hostesky vysílají české agentury. Například Škoda Auto z Česka posílá i auta a řidiče, kteří mezi autosalone­m a hotely převážejí její hosty.

Autosalon v Ženevě není jedinou akcí, která je kvůli koronaviru zrušena. Švýcarský zákaz akcí, kterých se účastní více než tisíc lidí, se týká mimo jiné i dvou výstav hodinek.

Více než každoročně přiláká největší evropský autosalon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia