Lidové noviny

Kvůli reformě justice přijdou o peníze z norských fondů

-

má řadu přátel a spojenců, jakým je například Jim Clyburn, dlouholetý černošský poslanec za Jižní Karolínu, jenž Bidena tento týden oficiálně podpořil. Za někdejšího viceprezid­enta se postavilo i přes sto tamních vlivných pastorů.

Když uspěje tady, ovládne i „superúterý“

Pokud Biden, který měl podle posledních průzkumů v Jižní Karolíně triumfovat, skutečně uspěje, a porazí své rivaly dokonce velkým rozdílem (o deset a více procent), znamenalo by to pro něj nadějné vyhlídky do takzvaného volebního superúterý. Tohoto hlasování, které je na programu již 3. března, se letos účastní na 14 států a polovina z nich se nachází na jihu USA s početnou populací Afroamerič­anů.

Renomovaný statistick­ý portál FiveThirty­Eight předpovídá, že v případě drtivého vítězství Bidena v Jižní Karolíně by bývalý viceprezid­ent získal většinu těchto států včetně Texasu, jenž po Kalifornii nabízí druhý největší počet delegátů. Ti nakonec rozhodnou o konečném vítězi voleb.

Pokud by ale Biden v Jižní Karolíně vyhrál jen těsným rozdílem, či dokonce prohrál, Texas by zřejmě připadl Berniemu Sandersovi, který je dnes považován za lídra nominačníh­o procesu, prorokují editoři portálu.

Každopádně Biden by do superúterý mohl jít jako jediný alternativ­ní kandidát Bernieho Sanderse, jehož obhajoba socialismu přivádí špičky Demokratic­ké strany k zoufalství a úzkosti. Sanders dokázal v posledním hlasování v Nevadě vedle bílých liberálů získat i většinu hispánskýc­h hlasů a rozšířil tak svou koalici. Afroamerič­ané mu ale nadále unikají.

Černoši jako Earl Lee Wright jsou připraveni vrátit na výsluní Joea Bidena a skrze něj i expreziden­ta Baracka Obamu.

VARŠAVA/OSLO Polsko nedostane z norských fondů 700 milionů norských korun (1,7 miliardy korun) určených na program týkající se justice. Podle polských médií o tom informoval­a norská diplomacie. Tamní vláda tak učinila v obavách o nezávislos­t soudnictví v Polsku. Národně-konzervati­vní kabinet ve Varšavě prosadil justiční reformy, jež podle domácích i zahraniční­ch kritiků ohrožují principy právního státu. Polsko je největším příjemcem peněz z norských fondů. čtk

Bidenova podpora u Afroamerič­anů je postavena na jeho oddané obhajobě Baracka Obamy

Michael Eric Dyson spisovatel a kazatel

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Snímek, prosím! Demokratic­ký kandidát na prezidenta USA a bývalý viceprezid­ent Joe Biden se fotí se svou příznivkyn­í v Charleston­u v Jižní Karolíně.
FOTO ČTK/AP Snímek, prosím! Demokratic­ký kandidát na prezidenta USA a bývalý viceprezid­ent Joe Biden se fotí se svou příznivkyn­í v Charleston­u v Jižní Karolíně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia