Lidové noviny

Nechoďte do ordinace, volejte

- MELÁNIE KRÝSLOVÁ MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Od včerejšího odpoledne patří Česko do skupiny nejméně 27 evropských států, na jejichž území se objevili lidé nakažení novým typem koronaviru způsobujíc­ím nemoc Covid-19. Globálně se smrtícím virem nakazilo dosud takřka 90 tisíc osob, zemřely bezmála tři tisíce z nich. LN přinášejí odpovědi na několik otázek spojených se šířící se nákazou. s lidmi, kteří akutními respirační­mi potížemi trpí, nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí. Jedinci, kteří trpí respirační­m onemocnění­m, by měli dodržovat pravidla hygieny – při kýchání a kašlání řádně používat (nejlépe) jednorázov­é kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží či rukávem, nikoliv dlaní ruky. Důležité je také necestovat do zasažených oblastí, zejména do Itálie, pokud to není bezpodmíne­čně nutné. V případě podezření na nákazu by člověk měl telefonick­y kontaktova­t svého lékaře, rozhodně by neměl chodit do čekárny ordinace. sám již infekční. Ochranu proti přenosu nákazy od jiného člověka může poskytnout pouze respirátor se stupněm filtrační ochrany proti virům, případně v určité míře také speciální roušky vyráběné s použitím nanotechno­logických výrobních postupů. pochybují, že by „nevědecká“čínská medicína skutečně mohla pomoci. „Osobně tomu nevěřím. Možná to může preventivn­ě zvýšit obranyscho­pnost jedince. Ale v momentě, kdy už se člověk nakazil, je léčba touto metodou neefektivn­í,“řekl Prymula. V tradiční čínské medicíně se třeba česnek pokládá za spolehlivé antidotum téměř na cokoli, a tak v jihovýchod­ní Asii raketově roste jeho cena. Odborníci však jeho účinky v léčbě koronaviru vyvracejí.

 ?? FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ ?? Připraveni. Momentka ze skladu Správy státních hmotných rezerv ve Štítině na Opavsku, kde skladují ochranné roušky, brýle či oděvy.
FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ Připraveni. Momentka ze skladu Správy státních hmotných rezerv ve Štítině na Opavsku, kde skladují ochranné roušky, brýle či oděvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia