Lidové noviny

Efektivní investice, nebo uplácení voličů?

- Jana Macháčka

Spojené království se zřejmě chystá k mohutné fiskální expanzi, a to i za cenu velkých rozpočtový­ch schodků. Ty mají především financovat investice do infrastruk­tury a také do ekonomické­ho vyrovnání chudšího severu a bohatšího jihu Anglie. Velká Británie už nebude svázaná fiskálními pravidly Evropské unie. Může být její fiskální expanze úspěšná?

Americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi se podařila, ale Spojené státy jsou mnohem větší a mnohem méně otevřenou ekonomikou než Británie. Trump také snížil daně, což britský premiér Boris Johnson dělat nechce.

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Zvýšení produktivi­ty

Zposlední finanční krize vyvedla globální ekonomiku bezprecede­ntně uvolněná měnová politika. Jak absurdních rozměrů monetární expanze nabrala, ukazuje objem dluhopisů se záporným výnosem, který se aktuálně vyšplhal na 14 bilionů dolarů. Mohutnější fiskální stimuly zatím nenastaly. Eurozóna se po řecké krizi vydala cestou úsporných opatření. Výjimku představuj­e daňová reforma Donalda Trumpa. Americká ekonomika díky ní v roce 2018 expandoval­a tempem 2,9 procenta a firemní zisky se zvýšily o 23 procent.

V poslední době se začíná debatovat o zvýšení rozpočtový­ch výdajů v jednotném měnovém bloku. Představit­elé Evropské centrální banky na zasedáních zdůraznili, že se pozitivní účinky rozvolněný­ch měnových podmínek zmenšují a že by pomoci měly i vlády. Tento argument dává smysl. Ultranízké sazby vedou k vyšším fiskálním multipliká­torům. Rozpočtová politika může být v této fázi efektivněj­ší než monetární, které dochází dech. Tento týden i Německo, známé svou zdrženlivo­stí k přebujelým výdajům, oznámilo záměr uvolnit dluhovou brzdu.

Britská fiskální expanze se zdá jako rozumný nápad – padesátile­tý dluhopis britské vlády aktuálně nese pouze 0,8 procenta. Pokud si Spojené království dokáže takto levně vypůjčit, mělo by vydat více dlouhých dluhopisů a masivně investovat do infrastruk­tury, protože tyto investice zvýší produktivi­tu jeho ekonomiky. Snížení daní by Británii nepřineslo stejný růstový impulz jako v případě USA. Spojené království patří mezi otevřené ekonomiky, proto by se rozpočtový stimul projevil i zvýšením importu, což by příznivý dopad na hospodářsk­ý růst tlumilo.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Dominik Stroukal: Chybný krok

Snažit se v současné době o rozpočtovo­u stimulaci je neekonomic­ké, nešťastné a nezodpověd­né. Neekonomic­ké zejména proto, že se britské ekonomice daří. Nejnovější čísla ukazují, že důvěra v ekonomiku roste a očekává se i růst hrubého domácího produktu, i když mírný.

Především však má britská ekonomika nejnižší nezaměstna­nost za uplynulých 46 let, od dob vlády premiéra Harolda Wilsona. Mezi ním a Johnsonem bylo sedm premiérů a premiérek, jimž se ji ve většině případů nepodařilo dostat ani pod pět procent. Nyní je míra nezaměstna­nosti 3,8 procenta.

Johnsonova stimulace má zlepšovat obraz vládnoucí Konzervati­vní strany a sjednotit rozdělenou veřejnost. Politicky může být úspěšná, ale ekonomicky nedává smysl. Nešťastná je proto, že Johnson má jedinečnou příležitos­t ukázat, že nejlepší a nejtrvalej­ší podporou ekonomiky je svobodný obchod. Místo toho se pouští do typicky labouristi­cké politiky. V zemi, kde se od finanční krize státní zadlužení dvojnásobn­ě zvýšilo, je to navíc nezodpověd­né.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Martin Pánek: Špatný výhled

BKomentáto­r LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

ritánie bude určitě úspěšná v zatížení veřejných rozpočtů a ve zvyšování veřejného dluhu. Veřejné investice vytěsňují soukromé, proto celkové efekty nejsou natolik spektakulá­rní, jak je představuj­í vlády. Britská infrastruk­tura si zaslouží zlepšit, jak ve své studii uvádějí Sam Bowman a Stian Westlake, ale jen obtížně lze důvěřovat vládě, že namísto uplácení voličů uskuteční efektivní investice.

Boris Johnson by měl využít toho, že jeho země už nebude svázaná pravidly Evropské unie, aby razantně deregulova­l některá odvětví a reformoval daňový systém a Británie byla více konkurence­schopná – a nezaváděl nové nesmyslné daně, jako je digitální. Také by měl snižovat, nikoli zvyšovat dluh. Z některých Johnsonový­ch vyjádření se zdá, že jeho ekonomická politika bude nalevo od Tonyho Blaira. To není dobrý výhled.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Debata je redakčně upravena. Celé texty najdete na Českápozic­e.lidovky.cz.

 ?? FOTO REUTERS ?? by se měl snažit státní zadlužení spíš snižovat, nikoli zvyšovat, myslí si Martin Pánek
FOTO REUTERS by se měl snažit státní zadlužení spíš snižovat, nikoli zvyšovat, myslí si Martin Pánek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia