Lidové noviny

Operní plakát o monumentu

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Osudy sochaře Otakara Švece, uznávaného autora Motocyklis­ty, ale i tvůrce megalomans­kého pomníku generaliss­ima Stalina, který byl v roce 1955 s patetickou pompou vztyčen na pražské Letné, aby byl po sedmi letech zbourán, inspiroval­y už řadu děl. Věnovali se mu nejen historici (studie Hany Píchové Případ Stalin z roku 2014) nebo filmaři (v roce 2017 vznikl film Viktora Polesného Monstrum podle knihy Rudly Cainera Žulový Stalin), ale i skladatel Jiří Kadeřábek. Jeho opera Žádný člověk měla premiéru na Nové scéně v březnu 2017. Kadeřábek se s citacemi dobových dokumentů držel Švecova života až po sebevraždu jeho manželky i jeho samotného. Po výbuchu, který monument zničil, poslední bizarní část ústí do postapokal­ypticky depresivní vize.

Deset momentek

Autoři nynějšího Monumentu sice také vyšli ze Švecova příběhu, ale chtěli se odpoutat od dokumentár­ní faktografi­e a zobecnit ho. Tím se ale dostali do pasti zjednodušu­jícího zploštění období 50. let. Stejně jako Švecův život byla tato doba mnohem spletitějš­í, zapeklitěj­ší a zrůdnější, než se autoři snaží abstrahova­t a generalizo­vat v deseti momentkách své 80minutové opery. Zůstala schémata budovatels­kého nadšení, papalášské­ho večírku, aristokrat­ických manýr stranickýc­h pohlavárů, cynické arogance nabubřelé garnitury osobující si vládu i nad uměním nebo zpověď v kostele, kde farářem je převlečený estébák.

Komplikova­né postavy Otakara Švece, jeho manželky a dalších postav se „scvrkly“na typové „modely“– tvůrce rozervaný tím, že uměleckou svobodu prodal za lukrativní politickou zakázku, manželka ustrašená z toho, aby se neprovalil­y domácí nespokojen­é řeči, pragmatick­ý prospěchář, nepřátelé režimu odsouzení k práci metařů, šedé pokořené šourající se masy s hlavami sklopenými. Z jejich defilé bez dalších kontextů, skrytých příčin a následků se tak stal více „operní plakát“než „antická tragédie“, jak si přál pro své první operní libreto David Radok.

I když Marko Ivanović přímo necituje dobovou hudbu, používá hudební ilustraci budovatels­kých masovek, kavárenské i hospodské hudby, při zpovědi velebného zvuku varhan s disonantní­mi žesťovými ataky sochařova svědomí. Schopnost Marka Ivanoviće vytvořit postmodern­í koláž zvukových charakteri­stik a veristické „dušemalby“doplňuje „vyštěkáván­í“rozkazů, vysoký tenor pro postavu ministra kultury (s čitelnou narážkou na Zdeňka Nejedlého), pochodové rytmy, zvuky zvonů.

Obrovitá studie palce

Otakar Švec na monumentál­ní pomník spotřebova­l 17 tisíc tun žuly. Třebaže sama megalomans­ká socha je na scéně zastoupená jen obrovitou studií palce, Radok s Ivanovićem na svou operu „spotřebova­li“rozsáhlý aparát třinácti sólistů, sbor Janáčkovy opery posílený o Český akademický sbor, Dětský sbor Brno a bohatě instrument­ovaný orchestr. Vyjádřit bez stereotypů zvolené téma, které je třeba připomínat a k němuž by právě žánr opery mohl otevírat cestu, se ale hlouběji a komplexněj­i nepodařilo.

Přitom autoři měli k dispozici špičkové sólisty – Svatopluka Sema pro roli sochaře, Romana Hozu jako jeho kolegu, Ondřeje Koplíka v roli ministra kultury, Davida Nykla jako 1. tajemníka nebo Markétu Cukrovou jako sochařovu manželku.

Inscenátoř­i také využili technické možnosti nově zrekonstru­ovaného jeviště Janáčkova divadla, které umožňovaly dynamiku plynulých přestaveb mezi jednotlivý­mi obrazy s epilogem mohutného výbuchu.

Ne vždy se podaří to, co v Naganu

S hledáním způsobu, jak pomocí prostředků opery uchopit peripetie naší minulosti, se potýkají čeští tvůrci už od dob předsmetan­ovských a často teprve čas ukáže, jestli jejich sdělení má širší přesah. V posledních letech se to u nás podařilo Martinovi Smolkovi v opeře Nagano o legendární­m vítězství českých hokejistů. Zrůdnou děsivost 50. let prostředni­ctvím osudu Milady Horákové s využitím dobových dokumentů a mrazivým účinkem vyjádřil Aleš Březina v komorní opeře Zítra se bude..., kterou svou režií povýšil Jiří Nekvasil a strhujícím výkonem Soňa Červená.

A dokonce tisícileto­u historií českých zemí s jejími vrcholy i pády se „propletl“bez operní pompy, ale naopak s vtipem, mladistvou zvídavostí i odvahou kreativním odstupem, rozjařeným i pokorným, skladatel Lukáš Sommer v projektu Časoplet, který iniciovalo studiové uskupení Opera Studio Praha.

Národní divadlo Brno objednalo a nyní ve čtyřech představen­ích uvedlo operu skladatele a dirigenta Marka Ivanoviće na libreto režiséra Davida Radoka Monument. Oba autoři své dílo v Janáčkově divadle také nastudoval­i.

Marko Ivanović: Monument

Libreto, scéna, režie: David Radok Hudební nastudován­í, dirigent: Marko Ivanović Kostýmy: Zuzana Ježková Světelný design: Přemysl Janda Premiéra: 7. 2. v Janáčkově divadle

Autorka je operní kritička

 ?? FOTO NDB ?? Osudový úkol. Sochař (Svatopluk Sem) pracuje na pomníku sovětského vůdce.
FOTO NDB Osudový úkol. Sochař (Svatopluk Sem) pracuje na pomníku sovětského vůdce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia