Lidové noviny

Sysli a lumíci

- PETR KAMBERSKÝ

Minulý týden jsme tady popisovali, jak panika z koronaviru ovládla světové trhy rychleji, než virus sám decimuje íránský parlament. Zatímco lidé syslili zásoby, investoři se jak lumíci zbavovali akcií. Tento týden se karta otočila – lidé zjistili, že zásobování supermarke­tů nekončí, a investoři uvěřili, že centrální banky podpoří světový byznys. Což se právě stalo.

Hospodářsk­ý život je ohrožen koronavire­m podvakráte: jednou reálně, podruhé mentálně. Většina produkce vyspělého světa je postavená na systému „just in time“, kdy do fabrik přijíždějí závozy na minutu přesně a kde fakticky neexistují skladové haly. Zpoždění dodávek, které začíná v čínských přístavech, se pak lavinovitě šíří dál. S tím centrální banky nepomohou, ale mohou proti špatným zprávám poslat do světa ty dobré, což právě dělají a zastavují onu mentální paniku, která ovládla trhy minulý týden.

Pokud se snižování sazeb rozšíří až do Evropy, budou mít hlavy zamotané hlavně v naší ČNB, která kvůli inflaci už dva roky sazby vytrvale zvyšuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia