Lidové noviny

Nemoc si přivezli z malého italského města

- MICHAL BERNÁTH

Rodinné rekreační středisko Auronzo di Cadore je známé svými mírnými sjezdovkam­i a klidem. Pro české turisty to není zrovna typická destinace, tou je spíše známější a větší středisko Cortina d’Ampezzo. Avšak právě z toho menšího si přivezli nechtěný suvenýr v podobě koronaviru (nejméně) dva čeští občané, jejichž rodiny pobývaly společně v hotelu De Centrale. Odtud se do Česka vrátily v pátek 28. února.

Děčínský politik

První z nich je čtyřiačtyř­icetiletý terapeut a děčínský zastupitel, který si jel užívat lyžařskou dovolenou s rodinou do zmíněného zhruba třítisícov­ého italského letoviska. „Nedokážu si vůbec vysvětlit, že jsem se nakazil. je to pro mě záhadou,“řekl muž České televizi. Sám se prý totiž nemocný vůbec necítí a svůj stav přirovnal k obyčejné rýmě.

Jeho čtyři děti a manželka mají zatím nařízenou čtrnáctide­nní karanténu. Pokud se u nich neprokáže nákaza, půjde vlastně o velké štěstí. Celá rodina totiž cestovala zpět do Děčína autem, což dělá kolem devíti hodin cesty.

Další nakažená, třiapadesá­tiletá žena z Ústí nad Labem, se domů také vrátila minulý týden v pátek. Přijata do nemocnice byla ve svém domovském městě v neděli 1. března a podle včerejšího vyjádření primářky infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové ji zřejmě bude čekat převoz do Prahy.

Také ona jela s rodinou domů autem. Hygienikům, kteří se nyní snaží vystopovat možný přenos na další lidi, to usnadňuje práci. „S našimi nemocnými to bylo jednodušší, cestovali z okresu Děčín do Itálie svými auty, celou dobu bydleli v hotelu De Centrale v městě Auronzo di Cadore, odtud odjeli opět autem domů,“řekla LN ředitelka protiepide­mického odboru na krajské hygienické stanici Ústeckého kraje Olga Štorkánová.

Riziko, že se nákaza ještě objeví i u dalších českých turistů, kteří pobývali ve stejném hotelu, je však stále velmi reálné. Že se to zatím nestalo, označil epidemiolo­g Roman Prymula za „velmi zajímavou souvislost“. Jedna z rodin vysazovala po cestě dalšího cestujícíh­o v Praze. Toho už ale mají dle Štorkánové v evidenci pražští hygienici.

Pokud se u nich neprokáže nákaza, půjde o velké štěstí. Zatím jsou v karanténě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia