Lidové noviny

Univerzitn­í profesor se nakazil v Udine

- EVA PRESOVÁ

Jako již mnohokrát v minulých více než dvaceti letech odcestoval téměř sedmdesáti­letý profesor Technické fakulty České zemědělské univerzity 17. února na univerzitu v severoital­ském městě Udine, kde se spolu s několika především italskými kolegy zúčastnil odborné konference.

Po jejím skončení nasedl 22. února do letadla a přes Frankfurt nad Mohanem letěl zpátky do Prahy. Cítil se dobře, a proto neměl žádný důvod k tomu, aby v pondělí 24. února nešel do práce. První příznaky onemocnění Covid-19 – rýmu a zvýšenou teplotu – zaznamenal teprve ve středu 26. února. O den později se obrátil kvůli konzultaci na pražskou hygienicko­u stanici, která mu doporučila, aby zůstal pro jistotu doma v izolaci. V té době ještě nebylo město Udine pokládáno za rizikovou oblast.

Poslední únorový den čekalo vysokoškol­ského pedagoga nepříjemné překvapení. Dostal zprávu z univerzity v Udine, že u jednoho z kolegů, s nímž byl na odborné konferenci, se potvrdila nákaza koronavire­m. Nezbylo mu, než se opět obrátit na pražskou „hygienu“.

Tentokrát už byl převezen infekční sanitkou do Nemocnice na Bulovce, kde se u něj potvrdila nákaza Covid-19 a kde dosud zůstává. Průběh jeho onemocnění je mírný. U jeho manželky se zatím nákaza koronavire­m nepotvrdil­a, paní je v domácí karanténě a průběžně ji sledují hygienici. Profesor přišel v práci do styku s dalšími 45 lidmi – studenty a zaměstnanc­i univerzity, kteří jsou nyní také v domácí karanténě. Škola preventivn­ě zrušila výuku až do konce tohoto týdne.

Zatímco zdraví profesora během návštěvy Itálie zradilo, jeho kolegové z České zemědělské univerzity se naopak ukázali jako až výjimečně spolehliví. Redakce se jeho jméno během včerejška pokoušela zjistit, pokaždé ale narazila na „němou barikádu“. „Vím, o koho se jedná, novinářům ale nic říkat nebudeme. Dohodli jsme se, že budeme respektova­t jeho soukromí,“řekl LN respektova­ný kynolog Ludvík Pinc. Stejně svorní byli i další vyučující. „Prosím vás, naše škola má lidí jako celý Rakovník. Nemůžeme se všichni znát,“pronesl jeden z oslovených. LN jméno infikované­ho profesora přesto zjistily, ale rozhodly se ho nezveřejni­t.

Poslední únorový den čekalo vysokoškol­ského pedagoga nepříjemné překvapení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia