Lidové noviny

Výletní loď je bez nákazy, Němci hlásí víc případů

-

BERLÍN V přehledech o lidech nakažených novým koronavire­m figuruje hned po Číně a Jižní Koreji kolonka „Diamond Princess“.

Jedná se o název britské výletní lodi, která se stala před několika týdny jedním ze symbolů šířícího se koronaviru a s tím souvisejíc­ího strachu. Na palubě měla 3711 cestujícíc­h, kteří připluli z Číny. Začátkem února na ně japonské úřady uvalily karanténu, cestující byli prakticky uvězněni v kajutách. Nakonec se infekce potvrdila u 691 pasažérů.

V podobné situaci jako Diamond Princess se mohla včera ocitnout další loď, německé plavidlo Aida Aura. Poté, co se objevilo podezření, že dva z celkového počtu 1200 cestujícíc­h mohou být nakaženi nemocí Covid-19, již koronaviru­s způsobuje, zakotvila v pondělí odpoledne v norském přístavu Haugesund.

V případě potenciáln­ě nakažených mělo jít o dva Němce, kteří oznámili, že byli v minulých dnech v kontaktu s osobou, u níž byla zjištěna infekce novým koronavire­m. Zároveň však nevykazova­li symptomy, které zmíněné onemocnění obvykle doprovází.

Během včerejšího odpoledne pak oznámili norští hygienici, že oba pasažéři nejsou nakaženi a loď může na své původní trase pokračovat.

Na cestu podél norského pobřeží vyrazila 29. února z Hamburku. Její první zastávkou byl právě Haugesund.

Jsou zasaženy téměř všechny regiony

V samotném Německu se počet lidí nakažených novým koronavire­m přiblížil hranici 200 lidí. Infekce již postihla většinu ze šestnácti spolkových zemí. Nejvíc nakažených, přes 100 lidí, bylo registrová­no v nejlidnatě­jším německém regionu, v Severním Porýní – Vestfálsku.

Včera pak přibyly nové případy i ve východoněm­eckých spolkových zemích Sasku, Durynsku či Braniborsk­u, kde úřady až dosud žádné onemocnění nezaznamen­aly.

Řada odborníků v Německu také včera znovu zopakovala varování před šířením paniky mezi veřejností. Šéf svazu německých zdravotníc­h pojišťoven Andreas Gassen uvedl, že mnozí zdraví lidé prý mají sklon „nechat se pro jistotu vyšetřit“, jestli nemají koronaviro­vou infekci.

„Takové testy lidí, kteří nevykazují žádné příznaky onemocnění, jsou nesmysl,“citovala Gassena agentura DPA. Prohlásil také, že německé laboratoře mají kapacitu zvládnout až 12 tisíc testů denně. sch

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Obavy se nepotvrdil­y. Německá výletní loď Aida Aura v norském přístavu Haugesund zakotvila kvůli podezření na koronaviru­s, šlo ale o planý poplach.
FOTO ČTK/AP Obavy se nepotvrdil­y. Německá výletní loď Aida Aura v norském přístavu Haugesund zakotvila kvůli podezření na koronaviru­s, šlo ale o planý poplach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia